StoryEditor

Blanka Vlašić iz Moskve: Samo da ne bude kiše...

Piše PSD.
15. lipnja 2008. - 11:36
Objektivno govoreći, Blanka ni u Rusiji neće imati veliku konkurenciju. Jedina koja bi je eventualno mogla ugroziti jest prijateljica Ana Čičerova

Nakon Ostrave i sjajnog nastupa gdje je iz prvog pokušaja preskočila 205 centimetara, Blanka Vlašić je odmah poletjela za Moskvu gdje danas nastupa na Znamensky Memorijal mitingu, natjecanju na kojem je 2006. osvojila prvo mjesto preskočivši tada izvanrednih, danas već standardnih 202 centimetara. I prošle godine je slavila u Moskvi, no tada je išla preko dva metra.

Uz sadašnju formu, možemo kazati kako će ove godine ići preko dva metra - minimalno! Istina još malo zateže bedreni mišić koji se upalio neposredno pred polazak u Češku, ali najbolji dokaz sanacije upale jest upravo spomenutih 205 centimtara kao i jubilarni deseti napad na svjetski rekord. Ukoliko pobijedi u Moskvi Blanki će nedostajati još samo dva trijumfa do okruglih 30 pobjeda u niz, što u svijetu atletike već neko vrijeme nije napravljeno. Vlasnica najduljeg aktualnog niza nepobjedivosti samo “deblja” svoj konto...

Pored toga, u Češkoj je sedmi put u karijeri preskočila 205 centimetara, da ne kažemo kako iz natjecanja u natjecanje podiže letvicu najboljeg ovosezonskog rezultata. Vrijedi spomenuti kako je svjetska prvakinja od 2003. godine kada je prvi put išla preko magičnih 200 centimetara pa sve do do mitinga u Ostravi preskočila dva metra na okruglih 50 natjecanja(!). Budući da je nemali broj puta ostvarila još pokoju visinu iznad spomenute, tada se broj preskoka penje na 77. Dakle, riječnikom starih Splićana duge ženske noge su preskočile “ženske noge” (kako se na tombuli broj 77 zove).

BLANKA_VLASIC35-200508.2
No, vratimo se malo na 205 centimetara. Koliko oni “pizaju” u svijetu ženskog visa zorno svjedoči i činjenica kako je današnja najveća blankina suparnica Jelena Slesarenko tu visinu preskočila u samo jednom, ali vrijednom trenutku - na finalu Olimpijskih igara 2004. godine u Ateni.

Bez Slesarenko

Iako se prvotno najavljivala kao jedna od sudionica mitinga, Slesarenko neće skakati na Meteor stadionu. Možda su je najnoviji Blankini rezultati potaknuli na još češće i žešće treninge?? Upravo bi “Slesi” mogla najviše nedostajati na Znamensky mitingu budući da su ostale visašice objektivno govoreći slabije od Blanke.

Osim ako njena najzvučnija konkurencija u Moskvi, ujedno i dobra prijateljica na zaletištu Anna Čičerova ne nađe iznenadnu i plodnu inspiraciju. Iako ju je putovanje pošteno izmorilo, Blanka je imala cijelu nedjelju za odmor, no najveću brigu ni ovaj put neće predstavljati suparnice već kako to zna biti, vremenske (ne)prilike.

U Ostravi ju je kiša unatoč prognozama mimoišla, a meterolozi najavlju kako ni vrijeme u ruskoj prijestolnici neće biti nešto bolje. Rekord mitinga drži upravo najbolja hrvatska atletičarka. U povratničkoj godini (2006.) je tamo preskočila već spomenutih 202 centimetara. Ženski skok u vis će na moskovskom Meteor stadionu započeti u 16.05 sati po našem vremenu.

Ivana Brkljačić u Varšavi

Ivana Brkljačić zaliječila je leđa, te nastavlja sa natjecanjima. Nakon pobjede u Tallinu (73,62), drugog mjesta u Eugeneu (73,73) , te propuštenog mitinga u Ostravi, najbolja hrvatska kladivašica će u nedjelju (13.30 sati) nastupiti na EAA međunarodnom atletskom mitingu u Varšavi. Što je njavažnije leđa su dobro, a Ivana u Poljskoj očekuje pobjedu.

- U konkurenciji domaće Kamile Skolimowske i Anite Wlodarczyk ciljam na prvo mjesto. Iako mogu baciti dosta daleko, uvjerena sam kako mogu biti bolja od njih - kazala je trofejna hrvatska kladivašica.

 

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 19:05