StoryEditor

Blanka u Moskvi s 203 cm ponovno najbolja, 51. put preko dva metra

Piše PSD.
15. lipnja 2008. - 20:26

Ni promjenjivo moskovsko vrijeme nije moglo izbaciti Blanku Vlašić s njenog pobjednonosnog puta. Svjetska prvakinja u skoku u vis slavila je i na Znamensky Memorijal mitingu gdje je iz prvog pokušaja preletjela letvicu postavljenu na 203 centimetara. Ovo je Blankino 51. natjecanje na kojem je išla preko dva metra. Počela je sve više “iz prve” preskakati preko dva metra...

Doduše, ovaj put, za razliku od Osla i Ostrave izostao je napad na svjetski rekord (210), ali je pao najbolji rezultat mitinga. Dosadašnjeg je također držala Splićanka, iznosio je 202 centimetara. Pored toga, Blanka je tri puta pokušala preskočiti 206 centimetara, no nije joj pošlo za rukom.

Blanka je 51. put skočila preko magičnih dva metra / afp
Glavni razlog tome je bila i iznimno mokra staza, budući da je jako kišilo neposredno prije natjecanja, stoga je postojala velika mogućnost proklizavanja i neželjene ozljede s tim da nije mogla iskoristiti i sav elasticitet natopljene podloge. Svejedno raduje, da ne kažemo “škaklja” podatak da je u takvim uvjetima s lakoćom iz prve preskočila 203 centimetara. Ipak je strah vezan za vremenske neprilike bio opravdan...

Istina, na dva metra je upisala pokušaj više, apsolvirala je visinu tek iz drugog pokušaja, ali do 206, to je bio jedini put da je rušila letvicu. S lakoćom je svladala početnih 185, 189, 193, 196 centimatara. Naravno, ne smijemo zaboraviti kako je ovo Blankina 28. pobjeda u nizu, a ako nastavi ovako jubilarni tridesetu bi trebala slaviti u Bydgoszczu 1. srpnja, dok sljedeći put nastupa na Kupu Europe u Istanbulu 22. srpnja.

Ovog puta razliku između prvoplasirane Blanke i drugoplasirane Svetlane Radživil nije iznosila dramatičnih 13 centimetara kao u Ostravi, ali je ipak bila golema za skok u vis - čak deset centimetara.

Uzbekistanka je dakle išla jednako visoko kao i Ruskinja Jekaterina Savčenko - preko 193 centimetra samo što je Savčenko to pošlo za rukom tek iz drugog pokušaja. Iako najavljena, Ana Čičerova nije nastupila - ima problema s leđima, a s dužnim poštovanjem Bog zna gdje je i što radi perjanica ruskog skoka u vis Jelena Slesarenko.

vlado ozretić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 08:36