StoryEditor
Ostalosvjetska prvakinja kreće u sezonu na otvorenom

Blanka leti u Dohi: koliko iznad 200?

Piše PSD.
9. svibnja 2008. - 01:20

Kreće sezona za Blanku Vlašić / CROPIX
Nakon sjajne sezone u dvorani, okrunjene titulom svjetske prvakinje u Valenciji, Blanka Vlašić danas starta sa natjecanjima pod vedrim nebom. Naime, kao i prošle godine prvi miting sezone na otvorenom jest Super Grand Prix u Dohi, glavnom gradu Katara, prijestolnici sjaja, luksuza i golemog bogatstva.

Prvi dio godine iznimno je uspješno arhiviran, Blanka je pobijedila na svim dvoranskim mitinzima, svaki put je letjela najmanje jedan centimetar iznad dva metra, najbolji skok od 204 centimetara imala je 5. veljače u Banskoj Bystrici. Istu visinu preskočila je i prošle godine u Dohi, oborila je rekord mitinga i sjajno otvorila seriju natjecanja na otvorenom koje je kulminiralo osvojenim svjetskim zlatom u Osaki.

Blanka je prije odlaska u Katar bila u Zürichu gdje su je organizatori mitinga Zlatne lige angažirali da bude svojevrsna promotorica prestižnog mitinga, a nakon Švicarske preselila se na vrući Arapski poluotok. No, vrućine joj nikad nisu smetale.

Ustaje se rano prije njih, a jedino što može malo zasmetati jest vrući pustinjski vjetar koji je 2006. uzeo maha kada je bila druga iza Kajse Bergqvist. Prošle godine, međutim, bila je totalno drugačija priča. Najbolja hrvatska atletičarka apsolutno je dominirala natjecanjem koje je počelo sa dva rušenja letvice na 190 centimetara.

No, nakon toga je Blanka dominirala natjecanjem, ostvarila je pobjedu sa preskočenih 204, te upisala i tri vrijedna napada na svjetski rekord od 210 centimetara. Zbog toga je i osvojila titulu atletičarke mjeseca za svibanj.

Ove godine Blankin pobjednički niz od čak 22 pobjede zaredom još jednom će pokušati poremetiti njena dobra prijateljica sa zaletišta Ruskinja Ana Čičerova, Španjolka Ruth Beitia, te Kanađanka Nicole Forrester.

Splićanku je u Kataru dočekao kraljevski tretman, a svjetski novinari kao dvije najveće zvijezde natjecanja spominju upravo nju i Amerikanku Allyson Felix, svjetsku prvakinju na 200 metara.

v. ozretić
 

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 15:48