StoryEditor
OstaloKristina Timanovska

Bila je jedna od glavnih priča Olimpijskih igara, a sad otkriva s kakvom se sve mržnjom susretala: ‘Željeli su mi bolest i smrt, prijetili su mi...‘

Piše SN
26. listopada 2021. - 10:26

Bjeloruska atletičarka Kristina Timanovska prometnula se u jednu od glavnih priča Olimpijskih igara u Tokiju, ali ne zbog svojih rezultata, već zbog dramatičnog bijega na tokijskom aerodromu.

Za podsjetnik, Timanovska je nastupila u kvalifikacijama na 100 metara, a uoči utrke na 200 m, optužila je čelnike bjeloruske reprezentacije da je prisiljavaju da trči u štafeti 4x400 m što nije njezina disciplina - pišu Sportske novosti.

Odgovor bjeloruskog vodstva bio je brutalan, 1. kolovoza je protiv svoje volje odvedena na aerodrom Haneda s namjerom da je ukrcaju na avion za Bjelorusiju. U strahu da će joj život u zemlji u kojoj traje diktatura Aleksandra Lukašenka biti ugrožen, Timanovska je pobjegla bjeloruskim agentima koji su je pratili i potražila spas kod japanskog policajca.

U pomoć joj je nakon toga priskočila Poljska koja joj je ponudila azil, pa je 24-godišnja djevojka poslije dvije noći provedene u poljskom veleposlanstvu u Tokiju, odletjela za Varšavu gdje i danas živi. Prije nekoliko se dana oglasila na društvenim mrežama i opisala kakve zastrašujuće poruke dobiva od pristaša Lukašenkova režima.

"Željeli su mi bolest i smrt, prijetili su mi da će mi slomiti ruke. Nazivali su me smećem i Judom. Nikada prije nisam osjetila takvu mržnju", napisala je Timanovska.

Obratila se potom svima koji joj prijete i onima koji i dalje podržavaju aktualnu vlast.

"Umjesto da bacate blato na one koji se nisu uplašili i koji su iznijeli svoje mišljenje, savjetujem vam da vodite računa o svome psihičkom zdravlju. Strah rađa nasilje. Prestanite gledati državnu televiziju i pogledajte istini u oči. Obratite pažnju na to koliko ljudi sjedi u zatvorima s izmišljenim slučajevima, pitajte se zašto pravosudni sustav ne funkcionira i zašto gospodarstvo zemlje pada. O tome niste razmišljali, zar ne?", upitala je Timanovska svoje neistomišljenike i "hejtere".

item - id = 1137984
related id = 0 -> 1147563
related id = 1 -> 1147477
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2021 21:04