StoryEditor
Ostalodoping skandal

Bach: Odluka o nastupu ruskih sportaša je "izbalansirana"

Piše (H)
24. siječnja 2018. - 20:16
Thomas Bach

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach izjavio je u srijedu kako je odluka da se na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu koje započinju za 16 dana zabrani nastup ruskoj reprezentaciji već da se on dopusti samo pojedincima iz te države koji su mogli dokazati da nikada nisu bili pozitivni na dopinškoj kontroli bila "izbalansirana".

"Željeli smo da kazna Rusiji bude jasna, ali ju nismo željeli poniziti. Željeli smo ponuditi čistim ruskim sportašima priliku da sudjeluju na Igrama, a novoj generaciji mladih sportaša iz te zemlje da budu ambasadori za novi čisti ruski sport", kazao je Bach.

Petog prosinca prošle godine MOO je zabranio Rusiji nastup u Pjongčangu zbog sustavne manipulacije antidopinškim sustavom na prošlim ZOI u Sočiju zbog kojih su deseci ruski sportaši retroaktivno ostali bez medalja osvojenih na tim Igrama.

Neovisno tijelo MOO-a sastavilo je popis ruskih sportaša koji će imati pravo nastupiti na Igrama u Pjongčangu kao neovisni sportaši.

"To je tijelo svoju zadaću shvatilo vrlo ozbiljno u nastojanju da se nastup omogući samo onim sportašima za koje se može sa stopostotnom sigurnosti utvrditi da su čisti", dodao je Bach.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2021 06:03