StoryEditor
OstaloSuper GP  

Atletski miting u Zagrebu okupio jaka svjetska imena

Piše PSD.
9. rujna 2008. - 11:41

Najveće hrvatsko revijalno atletsko natjecanje, već napeto stoji u startnom bloku, a njegov start zakazan je za danas u 16.30 sati. Miting “kraljice sportova”, Zagreb Grand Prix, ili popularnije zvani “Hanžek” počinje nastupom kladivašica, a obilje jakih imena označavaju napredak natjecanja u odnosu na zadnje dvije godine.

Menadžer mitinga Harald Edletzberger , koji je ujedno i zadužen za vođenje poslova oko Blanke Vlašić, je pametno iskoristio 400 tisuća dolara koje je imao na raspolaganju, te će danas u Zagrebu, uz Savu nastupiti čak 22 osvajača i osvajačica medalja iz Pekinga, od kojih je sedam olimpijskih pobjednika.

Najzvučnije ime, naravno vezano za memorijalnu utrku Borisa Hanžekovića na 110 metara sa preponama bit će ono Kubanca Dayrona Roblesa kojemu je ovo treći nastup na Zagreb Grand Prix-u.

Zlatni medaljonoša iz Pekinga je u Ostravi početkom lipnja srušio svjetski rekord na 110 metara s preponama, a ovog je ljeta čak šest puta trčao ispod 13 sekundi.

Uzme li se sve to u obzir vrlo je izgledno kako će rekord mitinga koji je u vlasništvu Marka Creara (1999. godine) od 12.98 sekundi biti ozbiljno ugrožen. U ženskoj konkurenciji na 100 metara s preponama nastupit će cijelo postolje sa medaljama iz Kine.

Zlatnoj Dawn Harper suprostavit će se srebrna Sally McLellan i brončana Priscila Lopes Schliep. Druga atraktivna pojava na stadionu uz Savu je ona Blanke Vlašić. Svjetska prvakinja u skoku u vis nedavno nije uspjela osvojiti Zlatnu ligu, te je i sama priznala kako bi joj dobar rezultat ispred domaće publike, na stadionu gdje je prvi put u karijeri preskočila preko dva metra, bio kako melem na ranu.

Uz Blanku, skok u vis začinit će i bronačana sa Igara Ana Čičerova, te Amerikanka Chaunte Howard i Kazahstanka Marina Aitova.

- U Zagrebu uvijek imam poseban naboj jer mi je gušt skakati ispred domaće publike. Očekujem lijepo vrijeme, a onda bi rekord mitinga od 201 centimetar mogao biti ugrožen - izjavila je Blanka.

Uz Blanku nastupit će sva krema hrvatske atletike predvođena Ivanom Brkljačić kojoj bi pobjeda pred domaćom publikom mogla isprati gorak okus kojeg je ostavila pekinška epizoda.

Kladivo će pored Save bacati i svjetska prvakinja Betty Heidler, te Yipsi Moreno.

Spomenimo kako će Maja Golub na 100 metara sprintati uz Veronicu Campbell Brown (zlato sa OI na 200 m), društvo Dayronu Roblesu činit će Jurica Grabušić, a Andrea Ivančević će na 100 metara s preponama pored sebe imati sve tri medalje iz Pekinga.

v. ozretić

Posljednji Super Grand Prix?

Danas će se održati ukupni šesti “Hanžek” sa statusom IAAF-ovog Grand Prix mitinga.

To je ujedno i zadnja godina licence koju je dobila staza na Mladosti, a ukoliko se želi da i 59. “Hanžek” također ima prestižni status Super Grand Prix mitinga, ona će se morati u potpunosti obnoviti.

#HANžEK

Izdvojeno