StoryEditor
Ostaloveliki povratak

Ana Đerek: Nije mi krivo što se ne sjećam nesreće

22. rujna 2018. - 14:00
ana_djerek12-131017

Prekrasna vijest - pet mjeseci nakon što je na treningu pala i zadobila potres mozga, splitska gimnastičarka Ana Đerek vratila se natjecanjima!

U kvalifikacijama Szombathelyja nakon gotovo polugodišnje pauze jučer je natjecanje na parteru završila kao deveta, te dobila status prve rezerve u nedjeljnom finalu, dok je svoj nastup na gredi završila padom te se pozicionirala na 18. mjesto.

Podsjetimo, dvadesetogodišnja olimpijka i članica Marjana trenirala je u dvorani na Poljudu kada je u pokušaju preskoka pala na glavu, slomila jagodičnu kost i doživjela potres mozga. Sledila se hrvatska sportska javnost, pogotovo kad se saznalo da se nakon nemilog događaja Ana nije sjećala nastupa na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. 

Srećom, pamćenje joj se ubrzo vratilo, no put do današnjeg trenutka bio je zahtjevan. Par dana provedenih u bolnici, potom kućna njega i sve skupa je prošlo dva mjeseca dok Ana nije počela lagano trenirati. Danas je uzbuđena zbog povratka i ponovnog nadmetanja s drugim gimnastičarkama.

Scena nesreće Ana se ne sjeća, ali nije joj baš ni krivo.

- Neke bi mi slike proletjele, ali sve mi izgleda kao san. Iskreno, ne želim ni kopati po tome. Najgorih situacija uopće se ne sjećam. 

No, rupe u sjećanju, za koje su liječnici rekli da su normalna stvar, Ana nije uspjela izbjeći.

- Odmah nakon nesreće znalo bi se dogoditi da razgovaram s nekim i nakon 15 minuta zaboravim taj razgovor. Događaji iz prošlosti vratili su mi se nakon par dana, a neke novije stvari bih zaboravljala. No, zadnjih par mjeseci sve je u redu.

Od posljednje kontrole prošlo je preko mjesec dana i danas nikakvih posljedica po Anino zdravlje nema. A nije bilo ni straha kad se vratila treninzima, niti kočnice u glavi. 

- Valjda zato što se ničega ne sjećam! – nasmijala se Ana.

- Možda zvuči glupo, ali meni je ispalo najmanje loše, pogotovo kad znam kako je bilo mojim roditeljima i trenerima. Ne sjećam se hitne pomoći, snimanja glave, ni drugih teških trenutaka. Dok me gimnastika veseli i dok tijelo može, ja ću se ovime baviti, ali neću trenirati ako mi zdravlje to ne dopušta.

Dvomjesečna pauza Đerek je dosta unazadila.

- Sve sam elemente morala raditi otpočetka, ali već sam imala operacije koljena i lakta pa sam navikla na ta vraćanja. Prvo sam morala vratiti tijelo u formu, pa postepeno raditi sve teže elemente. Neke još nisam pohvatala skroz, ali još malo mi fali.

Đerek priznaje kako se plašila da se neće moći vratiti na nivo od mjesec dana prije nesreće, ali vjeruje da će ga uskoro dohvatiti. U pripremi za Mađarsku bilo je i nekih nepredviđenih problema.

- Dva-tri tjedna nismo imali dvoranu u Splitu. Mijenjala su se stakla i svjetla pa smo morali trenirati u Zadru svaki drugi dan i isti dan se vraćati. To nije rješenje, bude previše naporno. Posljednja tri dana prije Mađarske odradila sam u Nedelišću.

S obzirom na situaciju, očekivanja u Szombathelyju, gdje nastupa na gredi i parteru, nisu bila bombastična.

- Najvažnije mi je da desna noga, koja me boli, izdrži i da odradim vježbe onako kako sam zamislila. To bi mi bilo dovoljno za prvo natjecanje. Sljedećeg vikenda u Parizu opet imam Svjetski kup i tu bi trebalo biti bolje, a onda je u listopadu Svjetsko prvenstvo u Dohi gdje se nadam hvatanju stare forme – zaključuje Ana Đerek.
Kvalifikacije su prošle,  no rezultat je u ovom slučaju sporedan.

Najvažnije je da je Ana opet tu, živa i zdrava, da radi ono što najviše voli. Rezultat će doći, u to ne sumnjamo. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. studeni 2020 19:19