StoryEditor
Ostaloprijenos na hrt2

70. Memorijal Borisa Hanžekovića: Sandra Perković najavila je hitac preko 65 metara, Amel Tuka očekuje najbržu utrku sezone na svijetu

15. rujna 2020. - 09:48
Boris Kovačev/Cropix

Danas se na stadionu Mladosti održava 70. Memorijal Borisa Hanžekovića, najstarija sportska priredba u Hrvatskoj. 

Po mnogočemu ovogodišnje će natjecanje biti drugačije od prethodnih: na tribinama ima svega 700 mjesta (ulaznice su po cijeni od 50 do 100 kuna), svi sudionici priredbe (izuzev natjecatelja) moraju nositi maske, a po prvi puta zagrebački će se miting predstaviti u kontekstu prestižne Continental Tour Gold kategorije. Također, TV-prijenos Memorijala, HTV će distribuirati u 85 zemalja, na pet kontinenata! 

Mitingu nisu uspjeli nauditi niti ratovi, niti ekonomske krize, niti pandemije... Atletska povijest zagrebačkog Memorijala traje već sedam desetljeća. U njoj su sudjelovali najbolji atletičari današnjice, poput Usaina Bolta, ali i domaćih zvijezda – Blanke Vlašić, Sandre Perković, Sare Kolak... 

- Bila je ovo luda godina i nismo se od početka znali nositi sa svim problemima. Vjerovali smo da sezona neće propasti, ali nismo znali da će sve to s koronavirusom ovoliko trajati. Snalazili smo se, imali uspone i padove. Ljudi ne znaju što se događa u glavama nas koji na Olimpijskim igrama očekujemo medalje i za njih se spremamo godinama, pa ti onda neka više sila sve to oduzme. Sretna sam da je Memorijal ipak organiziran i što se, eto, vraćam na bacalište.

- Mislila sam da ću 70. Hanžekovićev memorijal obilježiti hicem preko 70 metara, no to sada nije realno očekivati. Hicem preko 65 metara dokazala bih, međutim, da sam i dalje u svjetskom vrhu – najavila je svoj nastup Sandra Perković, olimpijska pobjednica u bacanju diska. 

‘Svi smo u jako dobroj formi’

Sara Kolak stigla je u Zagreb (živi i trenira u Oslu – op.a.), ali na Memorijalu neće nastupiti zbog ozljede. 

- Već nekoliko mjeseci imam problema s nožnim palcem. Propustila sam zbog ozljede dosta treninga, utjecalo mi je to na tehniku, ali i na stanje cijelog tijela. Daleko sam od prave forme. Ipak, imala sam priliku nastupiti na nekoliko mitinga, znam što moram popraviti i fokusirana sam na sljedeću godinu. Žao mi je što ove godine neću nastupiti na Hanžekovićevom memorijalu, ali bit ću na stadionu, navijati i uživati – kazala je Sara. 

Blanke Vlašić više nema u konkurenciji, ali natjecanje najboljih visašica i ove bi godine moglo biti zanimljivo. Vodećoj na rang-listi najboljih visašica, Juliji Levčenko, najveća bi konkurentica trebala biti četvrta na ljestvici, Nicola McDermott, australska skakačica hrvatskih korijena.

- Moja baka i djed su iz Blata na Korčuli, a ja sam s osam godina na YouTubeu s velikim uzbuđenjem gledala nastupe Blanke Vlašić. Zato je za mene ovo natjecanje poseban događaj. Osobni rekord mi je 198 cm i sretna sam što ću u nadmetanju s najboljim svjetskim visašicama imati prigodu poboljšati taj rezultat. Preskočim li dva metra, neće biti moguće izbrisati osmijeh s moga lica – obećala je Nicola.

Najbolji sportaš Bosne i Hercegovine, Amel Tuka, svjetski je doprvak na 800 metara. Ujedno i prošlogodišnji pobjednik spomenute dionice na Hanžekovićevom memorijalu. 

- Imao sam ove sezone samo tri utrke i pomalo se vraćam u normalno stanje. Iskoristit ćemo Hanžekovićev memorijal za popravljanje svojih najboljih ovogodišnjih rezultata, jer smo svi u jako dobroj formi. Očekujem najbržu utrku sezone na svijetu, a s obzirom na vrlo jaku konkurenciju vjerujem da bi mogao pasti i rekord mitinga. Istaknuo bih i važnost Hanžekovićevog memorijala za atletiku u našoj regiji, jer nam je ovaj miting svima visoko podigao letvicu još na početku naših karijera – ističe Tuka.

Amel Tuka, 800 metara

Bosanski trkač na srednjoj stazi koji se specijalizirao za 800 metara. Drži državne rekorde u disciplinama 400 i 800 m, a pozicionirao se kao svjetski lider na 800 m. Osvojio je srebro na SP-u 2019., a broncu 2015. u utrci na 400 metara.

Michael Rodgers, 100 metara

Američki sprinter, najviše voli utrke na 100 metara i 60 metara u dvorani. Bio je član štafete 4 × 100 metara koja je na Svjetskom prvenstvu u Dohi osvojila zlato. Osobni rekord na 100 metara mu je 9.85.

Daniel Stahl, bacanje diska

Švedski bacač diska, svjetski je prvak iz Dohe prošle godine, peti na Svjetskom prvenstvu u Pekingu 2015. Na SP-u u Londonu 2017. bio je drugi. Osobni rekord mu je 71.86 metara.

Julia Levčenko, skok u vis

Ukrajinska skakačica uvis, 22 godine, prošle je godine na Svjetskom prvenstvu u Dohi preskočila dva metra, ali je ostala bez medalje, četvrta. Na SP-u u Londonu 2017. bila je brončana s 201 centimetrom.

Sandra Perković, bacanje diska

Već dugo najbolja hrvatska sportašica, osmerostruka pobjednica Hanžekovićevog memorijala u bacanju diska. Olimpijska zlata iz Londona 2012. i Rio de Janeira 2016., dva svjetska zlata iz Moskve 2013. i Londona 2017., svjetsko srebro iz Pekinga 2015. i svjetska bronca iz Dohe prošle godine, pet europskih zlata (Barcelona 2010., Helsinki 2012., Zurich 2014., Amsterdam 2016., Berlin 2018.),… Čudo.

Ramil Guliyev, 100 metara

Naturalizirani turski sprinter rođen u Azerbejdžanu. Natječe se na 100 i 200 metara. Na SP-u 2017. Gulijev je postao svjetski prvak u utrci na 200 metara, osvojivši prvu zlatnu medalju Turske na Svjetskom prvenstvu.

Ivana Brkljačić: Dio smo svjetske elite, zato su nam se atletičari odazvali usprkos crvenim listama

Kako organizirati miting u doba pandemije? O zahtjevima i iskušenjima organizacije Memorijala ponešto je kazala direktorica zagrebačkog mitinga, Ivana Brkljačić. 

- Ova godina je bila drukčija za sve, a mi smo zahvalni što možemo na bilo koji način održati ovaj jubilarni 70. Hanžekovićev memorijal. Od ove smo godine dio Continental Tour Gold serije i zahvaljujući kontinuiranoj podršci Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića osobno dosegnuli smo visoku svjetsku razinu i borimo se s gradovima koji imaju puno veći budžet i puno bolje objekte.

- No, Hanžekovićev memorijal je prepoznatljiv u svijetu i ima tradiciju kakvu malo tko ima. Sretni smo što su nam se sportaši odazvali usprkos crvenim listama na kojima se nalazimo i očekujemo na mitingu opet vrhunske rezultate. Velik je interes sportske javnosti i svjetskih televizija za ovaj miting – naglasila je Brkljačić.

Bandić: Organizirati miting u ovakvim uvjetima podvig je ravan usponu na Everest

I gradonačelnik Milan Bandić zahvalio se svim sudionicima Memorijala Borisa Hanžekovića, koji su u aktualnoj situaciji došli na zagrebački miting. 

- Organizirati miting u ovakvim uvjetima podvig je ravan usponu na Mt. Everest. Zato mi preostaje samo još jednom zahvaliti organizatorima na čelu s Ivanom Brkljačić. Ispričavam se mojim sugrađanima što ove godine neće moći pohoditi priredbu u velikom broju, pa ih pozivam da gledaju miting na HTV2 – rekao je Bandić. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 10:06