StoryEditor

Svjetski košarkaški prvaci i olimpijski viceprvaci idu u veliki remont

Piše PSD.
27. kolovoza 2008. - 01:34
Ostavka broj 1: izbornik Garcia Aita Reneses preuzima Unicaju Ostavka broj 2: Pau Gasol najavio se na Eurobasketu kao televizijski komentator

Španjolska košarkaška reprezentacija u Pekingu je pokazala da je prva iza SAD-a, da je bolja od ostatka svijeta, ali kako se sada stvari odvijaju, iduće godine na Europskom prvenstvu u Poljskoj bit će znatno oslabljeni.

Ostavku je podnio “kovač srebra”, izbornik Garcia Aita Reneses. On je, unatoč medalji i odličnoj igri, iz Pekinga iskoristio stavku iz ugovora koja mu je omogućila da ode nakon Olimpijskih igara. I vremešni Aito željan je igre, bar dok ga ide.

- Jako sam sretan što mi je španjolski savez omogućio priliku da vodim reprezentaciju na Olimpijskim igrama. Međutim, donio sam odluku da odlazim jer ne želim biti trener samo dva mjeseca godišnje. Želim biti u punom trenerskom pogonu, no savezu sam poručio da im stojim na dispoziciji u bilo koje doba - naveo je Aito Renesesu u rubriku “razlozi odlaska”.

Prema pisanju španjolskih medija, on bi trebao preuzeti klupu Unicaje iz Malage gdje igra naš reprezentativac Davor Kus. Uz Aita sigurno je kako u Poljskoj neće biti ni najboljeg igrača Furije Paua Gasola.

Njemu je prijeko potreban odmor nakon NBA sezone, pa čovjeka treba razumjeti. Privremeni odmor Gasola starijeg od nacionalne selekcije još nije službeno objavljen, ali je kazao kako će Eurobasket gledati samo kao TV komentator.

Njegovo mjesto u petorci uzet će mlađi Gasol, 23-godišnji Marc, novi član Memphis Grizzliesa. Od reprezentacije se nakon svjetskog zlata, olimpijskog srebra, te četiri medalje s europskih prvenstava, oprostio i 32-godišnji krilni igrač Carlos Jimenez.

Unatoč odlasku izbornika, jednom trajnom i jednom privremenom umirovljenju, Španjolci ne moraju brinuti za budućnost jer im je okosnica momčadi iz Pekinga dovoljno mlada da potraje.

Uostalom 17-godišnji Ricky Rubio, španjolski Dražen Petrović, dogodine će imati mnogo više iskustva, a već je pokazao da itekako zna. Već mu se predviđa i prvo mjesto na NBA draftu 2009. godine.


Što će Španjolci bez Paua Gasola? – u Madridu ga je dočekalo par stotina mikrofona REUTERS

#KOšARKAšPANJOLSKA

Izdvojeno