StoryEditor
Košarkaveliki iskorak

Sprema se revolucija u NBA-u, ovom će promjenom biti zadovoljni mnogi

Piše PSD
10. srpnja 2019. - 16:34

U najjačoj košarkaškoj ligi svijeta od sljedeće se sezone uvodi revolucionarno pravilo.

Suci već koriste video snimke na utakmicama u slučajevima spornih situacija, ali od sezone 2019/20. njihov će pregled moći zatražiti i treneri momčadi. To će pravo imati jednom po utakmici, neovisno o ishodu pregleda, a jedini uvjet će biti taj da do tog trenutka nisu iskoristili sve time out-ove.

Navedeno pravilo već se koristi u NBA razvojnoj ligi, kao i u Ljetnoj ligi, a važno je naglasiti kako će se za početak uvesti na probni period od jedne godine, nakon čega će se raspravljati o njegovom uvođenju za stalno.

Treneri će tako moći sugerirati sucima pregled svih spornih situacija, uključujući prekršaje, a za razliku od primjerice NFL-a, neće bacati zastavice na teren, već će kružnim pokretom ruke sucima signalizirati da žele da se određena situacija pregleda.

No, to nije jedina izmjena, jer će suci sada imati pomoć i NBA Replay Center-a, koji će također pregledavati sporne situacije i javljati im eventualne propuste.

Bit će zanimljivo gledati u kojim će se trenucima treneri odlučiti na challenge, pogotovo znajući da će za odluku imati samo nekoliko sekundi, a ovaj veliki iskorak samo potvrđuje da je već sada sport bez tehnologije postao nezamisliv.

#NBA

Izdvojeno

07. srpanj 2020 18:49