Košarkasp u košarci

SAD i Srbija vjerojatno će se susresti već u polufinalu, očekuje se dvoboj Španjolske i Australije za drugo mjesto u finalu

Piše Vedran Babić
10. rujan 2019. - 14:31

Prije početka Svjetskog košarkaškog prvenstva u Kini mnogi su u finalu vidjeli SAD i Srbiju, no nakon prva dva kruga jasno je da od toga neće biti ništa.

Danas kreću četvrtfinalni ogledi, a ždrijeb je posložen tako da se dva glavna favorita mogu susresti već u polufinalu nakon što su Srbi izgubili od Španjolske.

Pokazali su i Amerikanci slabosti protiv Turske od koje su realno trebali izgubiti, no sve osim toga odradili su vrlo dobro. Možda im igra ne izgleda tako tečno, što je i očekivano budući da njezini igrači prvi i zadnji put igraju u ovakvom sastavu, ali imaju rezultat. Barem zasad.

Svi i dalje priželjkuju okršaj SAD-a i Srbije kako bi dobili odgovor na pitanje mogu li Bogdanović, Jokić i društvo eliminirati prve favorite. Bit će uzbudljivo, no prije toga Srbi moraju „riješiti“ Argentinu, a SAD Francusku.

S druge strane ždrijeba o finalistu bi međusobno trebali odlučivati Španjolci i Australci. I dok su Španjolci pokazali zube pobjedom nad Srbijom, impresivni su i Australci koji su svladali Kanadu, Litvu i Francusku. Trijumf nad Amerikancima u pripremnom razdoblju očito nije bio slučajan.

Pogled na posljednjih osam otkriva nam dva iznenađenja – Poljsku i Češku. Poljaci su iskoristili povoljnu skupinu prvog kruga i onda u drugom izbacili Rusiju, dok su Česi svladali Tursku i usprkos porazu od Grčke prošli u četvrtfinale. No tu bi jednima i drugima trebao biti kraj.

Od reprezentacija koje smo očekivali u borbi za medalje najveće je razočaranje Grčka, po mnogima treći favorit prvenstva. Grci su platili danak porazu od Brazila, nakon čega su morali svladati Češku s barem 12 razlike, što nisu uspjeli.

Podbacila je i Litva koja je izgubila od izravnih konkurenata Australije i Francuske. Protiv Francuza su ih gadno oštetili suci, priznala je to i FIBA, ali slaba im je to utjeha.

Turci su se ispuhali protiv Amerikanaca pa su porazom od Češke ostali bez šansi za drugi krug, Italiju pored Srbije i Španjolske nitko nije ni vidio u četvrtfinalu, a Njemačka se izblamirala šokantnim porazom od Dominikanske Republike čime je i ona ostala bez drugoga kruga.

Na samome su dnu Obala Bjelokosti, Senegal, Japan i Filipini, jedine reprezentacije bez pobjede, no završimo ipak lijepom pričom – u razigravanju za plasman Jordan je protiv Senegala upisao prvu pobjedu na svjetskim prvenstvima.

#SP U KOšARCI