StoryEditor
Košarkaspomenar “Legende o splitskoj košarci”

Pezzijeva priča izostavljena: Ovo je haranga zločestih ljudi; Roglić: Čuo sam da mu je tekst loš

Piše PSD.
17. studenog 2015. - 11:07
Predstavljanje spomenara u čast KK Split “Legende o splitskoj košarci” protekle nedjelje zasjenilo je izostavljanje priče legendarnog sportskog radijskog novinara Ede Pezzija iako je bila najavljena.

- Sve je ovo posljedica mog sukoba s čovjekom kojeg sam molio da dođe u klub, Brankom Roglićem - kazao nam je Pezzi i nastavio:

- Roglić misli da novcem može kupiti sve, ali ne može kupiti bolji karakter. Da su mi rekli da on uvjetuje financiranje izdavanja knjige, ja bih zbog kluba rekao da mi skinu tekst. Ovako prljavo i podlo profesionalci ne mogu nastupiti. Još je gori muk članova uređivačkog odbora koji me nisu obavijestili o traženju sponzora, srozali su svoje uredničke funkcije i dozvolili da budu marijonete jednog čovjeka.

Tekst je prije dvije godine naručio Vinko Bajrović, a kada je Pezzi prelistao knjigu i vidio da teksta nema, ostao je šokiran. I ne samo on.

- Drugi članovi uređivačkog odbora nisu znali pa mi se ispričavaju, poput Željka Jerkova i Josipa Bilića. Dino Rađa je ogorčen, zvali su me i Danko Radić, Ivo Baldasar... Kolega Ozren Maršić je dao ostavku na funkciju u Organizacijskom odboru, a Jerkov i Bilić su mi rekli da će povući ovo pitanje na sljedećoj sjednici.

U ovoj priči Pezzi se obrušio i na Ratu Tvrdića.

- Ovaj je projekt sprega njega i Roglića, sve je ovo haranga zločestih ljudi. Mogu razumjeti da netko nekoga ne voli, ali je nemoralno i pokvareno iskrivljavati povijest. Meni u mojoj knjizi nije palo na pamet izbaciti Ratu. Njemu sam 1977. organizirao proslavu odlaska i besplatno mu napravio knjigu! Najgore je kad te prijatelj izda.

Pezzi je ogorčen, Hajduk zove svojom ljubavlju a Jugoplastiku ljubavnicom. Pamti se da je radio prvi prijenos u povijesti Hrvatske, finale kupa Jugoslavije između Jugoplastike i Zadra 1970. i mnoge, mnoge druge. Na tisuće.

Kaže kako je proslava bez utakmice jelo bez soli i zaključuje:

- Ovo je proslava uskog kruga. Među veteranima vlada nesloga, neki su ogorčeni što pojedinci svojataju klub.

Čuli smo se i s Brankom Roglićem koji je financirao tiskanje knjige, evo njegova odgovora:

- Čuo sam da je tekst bio loš i da ga zato uredništvo nije uvrstilo. To što o Pezziju mislim loše je druga stvar, ali ja s ovim nemam veze.

Pojasnio je Roglić korijene lošeg odnosa s Pezzijem.

- Dan prije ključne utakmice u Zagrebu protiv Cibone u kojoj smo osvojili prvo mjesto u slobodnoj Hrvatskoj Pezzi je na radiju “pljucao” po klubu, igračima i upravi. Od toga dana ja ne razgovaram s njim. Ima i drugih novinara koji nisu uvršteni u knjigu, ali oni šute. Ne znam zašto se digla ovolika prašina oko tako male stvari.

Vedran Babić
fotomontaža: psd
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. siječanj 2022 20:36