StoryEditor
Košarkakvalifikacije za SP 2019.

Ostali u igri, ali za plasman su potrebne pobjede: preko Litve kao iznad 'kineskoga zida'

Piše Dražen Žura
2. prosinca 2018. - 14:00
hrvatska_madjarska22-291118

Hrvatska košarkaška reprezentacija, pobjedom protiv Mađarske u Osijeku ostala je u krugu reprezentacija koje se mogu nadati odlasku na Svjetsko prvenstvo u Kini. Ali, posao nije nimalo lagan, podosta je kombinacija, ono što je posve sigurno jest da moramo tražiti i trijumf protiv Litve u gostima, koja je pak već osigurala odlazak na SP.

Podsjetimo, upravo u Gradskom vrtu, Litavci su uzeli bodove, unatoč činjenici da smo bili kompletni, odnosno izbornik Dražen Anzulović mogao je za razliku od ovoga susreta računati na NBA igrače. Uoči ogleda s Mađarima bilo je poteškoća oko "rostera", u novi okršaj pak neće Mate Kalajžić , razlog je visoka temperatura, na njegovo mjesto stiže igrač Cibone.... 

- Prije svega trebam reći kako je s nama otputovao Josip Bilinovac, jer su mi liječnici rekli da nam može pomoći. Što se ostalih tiče odmah po dolasku u Litvu napravili smo istezanje u hotelu. Sasvim sigurno postoji primjetan umor, ali rekao bih kako je to pozitivan umor. Održali smo i sastanak, analizirali utakmicu u Osijeku i svima nam je jasno da imamo prostora da budemo bolji. Izolirali smo stvari koje su bile dobre, kao i one lošije koje ne smijemo raditi. Imali smo i jedan trening, osvježili smo momčad i spremno čekamo dvoboj- veli Anzulović.

Osvrnemo li se na ogled s Mađarskom, nije teško zaključiti kako su nas do pobjede nosio briljantni Miro Bilan, k tomu veliku partiju pružio je Domagoj Bošnjak, svoje je dao i Martin Junaković. Može li se očekivati da im se priključi još netko?

- Postoji prostor u individualnim poboljšanjima kod puno naših igrača, ali postoje i neke druge stvari. Recimo, mi smo protiv Mađara imali sedam čistih zicera koje smo promašili, ali i osam promašenih šutova na kojima smo bili posve sami. Kad se na to doda 15 izgubljenih lopti, to nam sve skupa daje nadu da možemo puno bolje izgledati - misli naš izbornik koji je u četvrtak pogledao utakmicu između Italije i Litve.

- Nema tu razlike od naše međusobne utakmice u rujnu. Principi u igri su im isti. Nema Lekavičiusa, Gudaitisa, Kuzminskasa i Ulanovasa, novi je tu Mačiulis, kojega Adomaitis koristi i kao nisko i kao visoko krilo. Pod košem Echodas, centar iz Rytasa. Tu su Kalnietis i Seibutis i Juškevičius, onaj Bendžius koji nam je radio probleme. Imaju težinu, respekt, ali mi tražimo svoju šansu. I imamo nade - optimističan je Anzulović koji je dobro zna da je suparnički stručni stožer snimio igru Bilana.....

- Nije teško pretpostaviti kako su Litavci gledali našu utakmicu i radit će ono što su radili Mađari već od sredine druge četvrtine. Udvajat će Bilana, ali Miro je i u tim situacijama reagirao vrhunski. Davao je odlične lopte na vanjske pozicije, a nadam se da će nas, na te povratne lopte šut u nedjelju bolje služiti nego što je bio slučaj u četvrtak.

Utakmica se igra u nedjelju s početkom u 18.30 sati.

#HRVATSKA#LITVA#KVALIFIKACIJE

Izdvojeno

06. srpanj 2020 22:40