StoryEditor
Košarkanajkorisniji igrač

Nevjerojatan životni put Nikole Jokića: često su ga zadirkivali da je debeo i loš, kako nema šanse da će od njega ikad išta biti...

Piše Ivan Renić
10. lipnja 2021. - 09:08

-'Oće neko na basket? – pitao je prije desetak godina Nikola Jokić na svom Facebook profilu. Tada punašni dječak tražio je s kim bi odigrao koju partiju, a danas je najkorisniji igrač NBA lige!

'MVP, MVP, MVP'! - skandirali su mu navijači Denver Nuggetsa kroz čitavu sezonu i još uvijek to čine u doigravanju. Ono što su priželjkivali to su i dobili. Najveće individualno priznanje u najboljoj košarkaškoj ligi svijeta s punim je pravom otišlo u ruke srpskog centra.

Njegova životna priča zbilja je nevjerojatna, filmska. Ovih dana na društvenim mrežama ponovno su „izronile“ njegove slike iz djetinjstva. Na njima je na oko nezainteresirani tinejdžer čiji je doručak uobičavao biti – burek i Coca-Cola!

Nikolu su često zadirkivali da je debeo i loš, kako nema šanse da će od njega ikad išta biti. No, onda mu je otac predložio da počne trenirati košarku što se Jokiću mlađem nikako nije svidjelo. Na nagovor dva starija brata koji su otprije bili zaljubljenici u „loptanje pod obručima“ ipak je pristao. čim je „okusio“ loptu – sve se promijenilo.

Karijeru je tako započeo u rodnom Somboru. Godinama je mukotrpno radio, ali nakon treninga kod kuće nije bilo poštede. Iz dvorane, pravac u štalu – bila je njegova rutina. Tamo je čistio izmet i donosio sijeno, ali nije mu bilo teško jer to je radio za svoju prvu ljubav – konje. Plemenite životinje do danas su mu ostale bliske srcu. Svaku priliku koristi kako bi se vratio u svoj Sombor gdje je izgradio veliki ranč.

No, vratimo se na njegov košarkaški put. Sljedeća stepenica bila je Mega. Kroz juniore se probio do prve momčadi. Malo po malo, dobrim igrama skrenuo je pažnju na sebe. Imuna nije ostala ni velika Barcelona. Transfer je bio gotova stvar sve do posljednje, odlučujuće utakmice koju su došli pogledati Barcini skauti. Jokić je odigrao katastrofalno i koncu je sve propalo.

Denver Nuggetsi su ga ipak nastavili pratiti i na 'draftu' 2014. godine odlučili se upravo za njega. Dok je komesar lige izgovarao njegovo ime kao 41. izbora, Nikola je spavao. I upravo to možda najbolje sažima o kakvom se liku radi.

Uslijedio je strjeloviti uspon u NBA ligi. Iz godine u godinu „Joker“je napredovao, nadograđivao svoj već ionako bogati spektar vještina. Postao je „glavni i odgovorni“ u svojim Nuggetsima. Dok on vuče, Denver pobjeđuje.

Za to su mu se zahvalili petogodišnjim ugovorom vrijednim gotovo 148 milijuna dolara. Astronomska je to cifra, a još nevjerojatnije zvuči činjenica da mu se spremi još i veći – 'supermax'. Njega će moći ostvariti dogodine, a protekne li sve prema planu svoj će paraf staviti na najizdašniji kontrakt u povijesti lige vrijedan 241 milijun!

Briljantni regularni dio sezone kojim si je priskrbio 'MVP' nagradu ispred Joela Embiida i Giannisa Antetokounmpoa okončao je s 26,4 koša, 10,8 skokova te 8,3 asistencije u prosjeku. Nije loše za „debeljka“ iz Sombora...

Konji će pričekati još malo jer su Jokić i Nuggetsi još uvijek „živi“ u doigravanju. Nakon što su izbacili Portland Trail Blazerse, sada se bore s Phoenix Sunsima.

item - id = 1104733
related id = 0 -> 1138232
related id = 1 -> 1137959
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2021 11:25