Košarkaupisali pet poraza

Mršić zadovoljan nastupom na Ljetnoj ligi, a posebnu poruku poslao onima koji se nisu odazvali

Piše Tvrtko Puljić/SN
15. srpanj 2019. - 16:49

Slika bi bila kompletna, baš potpuna da je Hrvatska u koferima za povratak kući, spakirala barem jednu pobjedu u Las Vegasu. A prilika je bilo. Međutim, sve ono što je naša reprezentacija odigrala u Las Vegasu moralo je natjerati sve na pozitivan dojam, pišu Sportske novosti.

Veljko Mršić je startao s ovom Ljetnom ligom, ne s našim najboljim igračima, daleko od toga, na klupi reprezentacije. I on je na početku stvaranja nečega što bi, možda za godinu dana kad ćemo zaigrati, nadamo se svi, kvalifikacije za Igre, trebao biti vrh kvalitete Hrvatske u tom trenutku. Prije toga trebalo je izolirati ljude s kojima ćemo u kvalifikacije za Eurobasket koje počinju u veljači, a tamo također nećemo moći koristiti NBAi euroligaške igrače, zapravo igrača, Krunu Simona. I ovih sedam, iz NBA lige.

Mršić je, k tome, u programu ove vrste koji je trajao dvadesetak dana želio implementirati i pravila ponašanja u reprezentaciji kojom će od sada ravnati. Na koncu Ljetne lige u Las Vegasu ovo su njegovi dojmovi...

Napadački pozitivni

- Rekao bih da je ovo bila velika promocija naše košarke i igrača koji su bili ovdje. Što se tiče naše prezentacije, mislim da smo u tome bili bolji nego sam i osobno očekivao u startu. Prije svega u obrambenom dijelu, u kojemu smo ostavili dobar dojam. Za nešto više nedostajao je duži period treninga, u kojemu bi se mijenjale navike. Sve smo utakmice izgubili na isti način, zbog nedostatka koncentracije, nekog samozadovoljstva u određenom trenutku, opuštanja u trenucima u kojima smo radili dobre serije. Nismo imali mentalitet u kojemu bi shvatili da je baš ova, baš sljedeća obrana ključna. Opet, dojam je ukupno pozitivan, napadački smo bili inferiorni, jer nismo mogli fizički odgovoriti, ali imali smo i dijelova igre u kojima smo pokazali jako dobru košarku, imali smo veliki broj poena nakon asista, tu smo, recimo, bili jako dobri.

Što misli, kako su nas ovdje gledali, kao sparing-partnera, ili su kod nas imali što vidjeti brojni skauti?

- Mislim da je dosta igrača skrenulo pozornost na sebe, a nakon što smo odigrali sve utakmice posjedujem informacije kako se dosta europskih klubova raspituje o našim igračima. Ovdje su svi i iz Europe, sve što valja i drži do sebe iz Italije, Španjolske, Grčke, Izraela, ovdje je bilo i dosta klubova iz ABA lige. Nije bilo ozbiljnog kluba, ne postoji ozbiljni sportski direktor ili trener koji se neće potruditi doći ovdje.

Na kraju, Mršić je tražio igrače za kvalifikacije za Eurobasket, koliko je nakon ovih utakmica imena podvukao?

- U nekom krugu od 15-ak igrača, mislim da ovdje imamo pet, možda i šest sigurnih. To je, nakon ovih pet utakmica neko moje razmišljanje. Ovisi, naravno, sve i o sezoni koja dolazi, ali dosta je igrača koji su bili tu, ostavilo na mene pozitivan dojam.

I njemu kao izborniku ovo je bilo prvi put da vodi reprezentaciju, zadnji je put u njoj bio kao igrač, još tamo 2001. na Eurobasketu u Istanbulu.

- Nema tu velike razlike, osim što moraš u reprezentaciji sve pripremiti, za razliku od kluba u kraćem vremenskom razdoblju. Kao izbornik imaš tu prednost da možeš izabrati ono najbolje, za razliku od kluba u kojemu radiš. Slično je, ali ima i razlika.

Ovdje su bili i neki provjereni igrači, ili barem stariji, poput Šakića, Marčinkovića, Babića, Ramljaka...

- Zahvalan sam svima koji su pristali doći, ali tu dolazimo do frapantne činjenice da trebaš biti zahvalan igračima koji se odazivaju. Marčinković je iskočio krajem sezone, niti on niti Šakić nisu bili u prvim planovima, ali su sada na sebe skrenuli ozbiljnu pozornost, njih vidim kao važne naše ljude u sljedećim kvalifikacijama. Vidjet ćemo i kako će tko igrati, ali ovdje smo napravili dobar posao, uostalom, do mene su došli upiti za Marčinkovića, i to od ozbiljnih klubova, a prije Las Vegasa o njemu nitko nije razmišljao.

Minimum respekta

Primjer Roka Rogića, koji ima 27 godina vraća nas u onu priču po kojoj playmakeri kasnije sazrijevaju, a i mi nikada nismo imali strpljenja s tom pozicijom?

- Roko je pokazao kako se upornim radom može doći do ozbiljne razine košarke. Mi prelagano zaključujemo da je netko igrač, a još prije od nekoga odustajemo. Roko je pokazao kroz cijelu svoju karijeru da se ne predaje, išao korak naprijed, pa korak nazad, ali nastavljao je svoj put. U završnici sezone je skrenuo na sebe pozornost kao jedan od ključnih igrača Cibone, ovdje je upravo nevjerojatno to kako je napredovao od prve do posljednje utakmice, kako je upijao sve savjete, mijenjao svoj način igre.

I to je velika kvaliteta...

- To je najveća vrijednost, jer kad je netko spreman u 27. godini mijenjati navike u igri kako bi postao bolji, onda to ima značaj. On je zadnje dvije, čak i tri utakmice odigrao na vrlo, vrlo ozbiljnoj razini ovdje. Imao je poene, uz visok postotak šuta, kao play je imao mali broj izgubljenih lopti, a odnos asista i izgubljenih lopti bio mu je plus tri, što je za playa vrhunski. RokoRogić može biti mnogima primjer.

I trebamo biti strpljivi, očito je.

- Jest, on je koš igrač, ali opet može igrati obranu. I ima nešto od onog mentaliteta, od kojega ne trebamo bježati, jer to smo mi. Ima taj temperament, a trebamo sve učiniti da to postane naša snaga, a ne slabost.

No, bilo je i otkaza, kao i svakog puta.

- Bilo ih je dosta, iz raznoraznih razloga, kod većine je bio izgovor u individualnom radu, u kojemu bi, navodno, trebali poraditi na svom tijelu. Po meni je to nonsens.

Je li netko od tih koji su otkazali prekrižen?

- Od nekih sam očekivao više ambicioznosti, jer postojala je prilika igrati u Las Vegasu i to protiv igrača od kojih njih pet, šest sutra mogu biti All Star igrači, a tridesetak od ovih igrača ovdje bit će važni igrači u NBA-u ili u Euroligi. I mogli su igrati pred ovakvim auditorijem. To me je razočaralo. Recimo, Šakića sam zvao pet dana prije početka priprema i kazao mi je odmah, “ja sam spreman, meni je najveća želja zaigrati protiv NBA klubova”.

S Tomislavom Zubčićem izbornik ima povijesti, izbacio ga je iz Cedevite, ali ga je sada pozvao, pa je Zubčić isprva pristao, da bi potom otkazao. Hoće i njega ponovno zvati?

- Ne bih išao tako daleko, svatko zaslužuje svoju priliku. Ako Zubčić bude u pravoj momčadi, ako bude nositelj, dobit će poziv. Zbog nekih osobnih razmirica nikoga neću prekrižiti.

Bili ste i s Marijom Hezonjom, obećao je nazvati, ali poziv nije stigao?

- Posao izbornika jest i komunikacija s igračima, ali ta komunikacija treba biti i dvosmjerna. Treba moći slušati što netko drugi govori. Vremena imamo, sigurno je da ću se uputiti na turneju u SAD kada vidimo nakon SP-a jesmo li dobili kvalifikacije za Igre i pokušat ću razgovarati sa svim našim NBA igračima. Sigurno je da bi trebao postojati minimum respekta prema drugoj osobi da se odgovori na poziv i da se javi.

Fleksibilniji režim

Možda bi za one koji dvoje bilo fer da smognu snage i kažu kako ne žele igrati za Hrvatsku?

- Sigurno je da je tako, ali ja tu neću imati niti malo sentimenta. Kod koga god uočim neku anomaliju, ne samo igračku, već i u ponašanju, na to ću reagirati. Ovo ljeto smo postavljali i kulturu rada i ponašanja.

Iako je reprezentacija bila u Las Vegasu, pa je to osim košarkaškog, nazovimo ga tako, bio i kulturološki doživljaj?

- U našem sportu je vrh cijele priče NBA, ovdje su bili svi top pickovi s netom održanog drafta, za godinu, dvije neki od tih igrača možda budu i najbolji igrači cijelog NBA. No, tu je i Las Vegas kao destinacija, a u njoj košarka nije jedino važna.

Je li to zahtijevalo fleksibilniji režim?

- Normalno je da igrače u jednom Las Vegasu ne možete držati kao u zatvoru, ali to ne znači da na terenu ne moraju davati sve od sebe. I to je važno, to je mijenjanje navika o kojemu govorim. I moraju igrači shvatiti da ako su korektni, onda će i imati takav odnos. Dobio sam i ja ovdje neke odgovore o tome kako je momčad reagirala nakon slobodnog dana, koliko je bila koncentrirana, bio je to i test za neke stvari koje nam se mogu dogoditi u budućnosti.

#HRVATSKA KOšARKAšKA REPREZENTACIJA#VELJKO MRšIć