StoryEditor
Košarkapresjek

Momčad Zadra u idućoj bi sezoni trebala koštati oko pola milijuna eura, razloga za nezadovoljstvo prošlom nije bilo, a evo na koga sve Nazor računa

16. lipnja 2019. - 16:00

Sjesti  i raščlaniti učinak kroz sezonu, koja je za Zadar završila pred očima sedam tisuća gledatelja, kad se praktički u zadnjim sekundama u košarkaškoj  “majstorici” s Cedevitom izgubilo finale Prvenstva Hrvatske, nije bio nimalo lagan zadatak.

Nadzorni odbor kluba je imao svoj sastanak, koliko se moglo iščitati nisu pronašli previše razloga za silnu tugu, na koncu s trenerom Antom Nazorom potpisali su ugovor na dvije godine, dok je Branimir Longin ostao na mjestu sportskog direktora i slagalica za novu sezonu već je otpočela. Prema javnim istupima direktora Longina za zadarski “mozaik” će se izdvojiti najviše petsto tisuća eura!

Provjetravanje svlačionice uvelike je odrađeno, istina, postoje određene dvojbe koje će u što skorijem roku biti otklonjene.

1. LOVRE BAŠIĆ

Ako bismo njegov učinak gledali kroz prizmu poluzavršnice našeg prvenstva, onda je to ono što smo svi čekali od Bašića koji je prema sudu mnogih, alfa i omega za sve koji su prodefilirali, konkretno kroz našu reprezentaciju. Lovre je prodisao onoga trenutka kad je Mario Little svoj “(po)nos približio stražnjici” i odletio iz kluba. Zar je uopće trebalo čekati takav rasplet, pa je za shodno još jednom zaključiti zaključiti kako se Bašiću trebalo pružiti više povjerenja, jednako od trenera, pa do publike. I sad se došlo do toga da je plemeniti razigravač, ali i čovjek s dobrom rukom nakon šest godina, odlučio je otići. Gdje? Ni njenu još nije poznato! 

2.PETAR MARIĆ

Klasičan “klupski igrač” koji će u svakoj utakmici, kako to igrači vole kazati, “dati sve od sebe”, što je potvrdio u velikom broju utakmica. Njega se slobodno može staviti u rubriku onih koji ostaju na Višnjiku, međutim, dok se posao ne zgotovi do kraja možda će trebati pričakati joj poneki dan.

3.LUKA ŽORIć

Stanka koju je imao između dvije sezone, ostavila je podosta traga na njemu, jer mu je bilo potrebno vrijeme za “hvatanje zraka i korak”. Činjenica da je u nekoliko ključnih utakmica presudio svojim izvrsnim učinkom svrstava ga u red onih s kojima se treba pregovarati oko nastavka suradnje. Potrebno je Žoriću ostaviti malo vremena za promišljanje, jer njegovo iskustvo od iznimne je važnosti u novom zadarskom “mozaiku”. Prava je šteta što se na relaciji klub – igrač nije uspjelo dogovoriti kad se krenulo u sezonu. Razloga za ispravak pogreške ima više nego dovoljno, ali je Luka s klupske strane dobio dovoljno vremana za novo promišljanje na temu - nastaviti priču ili oproštaj od zadarskog dresa.   

4.WILLIAM MAGARITY

Njegov je ugovor važeći, što spada u jedan od boljih poteza sportskog direktora Longina i doista se može žaliti što je došlo do nespretnog “pada” na doping kontroli. Krivi lijek naštetio je njemu i Zadru. U kombinciji sa Žorićem, igra Zadra u reketu bila bi “sočnija”.

5.KRISTIJAN KRAJINA 

Još jedan solidan igrač, koji prema govoru tijela nije ostvario svoje ambicije ostankom u Zadru. Ne znamo što se točno događalo uoči sezone, ali i tijekom nje, odnosno, jesu li njegove misli bile negdje drugo. Izgledno je kako će Krajina potražiti sredinu gdje će imati više minuta. Svojim poštenim odnosom prema poslu može poslužiti kao dobar primjer.

6. VLADIMIR DAŠIĆ

U Zadar je stigao na košarkašku rehabilitaciju i u tome je uspio, gotovo pa skroz. Zato se, uvjereni smo nalazi na popisu onih koji će ostati i svojom energijom, iskustvom, na koncu i stapanjem s publikom, pridonijeti jednoj značajnijom pričom u novoj sezoni. Ali, Dašić u ovom trenutku dvoji!

7.DOMAGOJ VUKOVIĆ 

Definitivno spada u skupinu igrača na kojeg uvijek možeš računati, ali tako što neće imati samo epizodne dionice. U njegovim rukama ima podosta onoga što je Zadru, u lepršavoj igri kakvu se planira igrati u novoj zgodi, prijeko potrebno, šut i skok. Uostalom, Vuković ima važeći ugovor.

8.MISLAV BRZOJA 

Otkako je stigao u Zadar stalno se govorilo kako će “eksplodirati”, međutim, unatoč silnom trudu i dobrom odnosu u igri, napose kad je obrana u pitanju, čini se kako je bliži odlasku nego ostanku. Nije se etablirao u igrača koji donosi stabilnost, a toga je baš najviše nedostajalo Zadranima, pa je njegova “štorija” u Zadru završena.

9.ŠIME ŠPRALJA

Energija, požrtvovnost i “prva ruka” treneru i gazda u svlačionici je ono što posjeduje Špralja. Ali je karijera koja nije od jučer ostavila traga na njemu. Neka druga uloga u klubu, primjerice u stručnom stožeru, činila se potezom za kojim bi se moglo posegnuti. Šime je pak odlučio ostati izravno pod obručima i preselio se u Sonik Puntamiku. Sretno kapetane!

10.LUKA BOŽIĆ

O njemu se godinama pričalo kao igraču kojeg treba Zadar, što je Luka primjerice kroz regionalnu ABA ligu potvrdio, jer je prema pravilima koji su u zadnji čas promijenjeni zaslužio titulu MVP igrača. Činjenica da taj trofej nije podigao u zrak malo ga je izbacilo iz ravnoteže, pa se taj njegov unutarnji bunt znao odraziti na momčad. Svejedno, Luka bi bio dobar izbor za ostanak, ali u kuloarima se već spomonju neki klubovi koji bi ga također željeli vidjeti u svojim redovima. Tko zna, možda je i Luki Zadar postao tijesan kad je u konačnici postavio velike financijske zahtjeve koje klub nikako nije mogao prihvatiti. Adio!

11.JURE PLANINIĆ

Igrač koji obećava! Ima podosta toga čime odskače od svojih vršnjaka, obzirom da je sve donedavno imao status juniora. Više minuta i strpljenja dobro bi došlo njemu i klubu. I još nešto! Ukoliko nije osiguran čvrstim ugovorom moguće je da opet ispadne kako Zadar za druge odrađuje posao, o čemu najbolje svjedoči Jusuf Nurkić koji je stigao iz Cedevite i onda preko “vitamina” došao do NBA pozornice.

12.ROKO ERSLAN

U kontekstu “zadarska dica” mogao bi ostati, međutim, kako je iza njega premalo minuta za ocjenu, možda bi se dobrim pokazalo da sezonu odigra u nekom A-1 ligašu i tek onda nanovo pokuca na vrata Zadra. Ili, da svojim učinkom u predsezoni ili “danima otvorenih vrata”,  prisili ljude iz kluba da ga učvrste u “rosteru”.

13.KARLO ULJAREVIĆ 

Nazor je reagirao na prvu te 20-godišnjem Osječaninu, povremenom reprezentativcu Hrvatske, povjerio poziciju organizatora igre i drži ga se kao prvo pojačanje. Nedvojbeno, uz njega bi se trebalo “nasloniti” provjerenog Amerikanca. ∙ 

 

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 12:39