StoryEditor
Košarkakvalifikacije za ep

Hrvatska večeras stiže na mjesto velike blamaže i traži osvetu. Hoće li Nizozemci ovoga puta pasti?

Piše PSD
24. veljače 2020. - 15:52
Srđan Vrančić/Hanza Media

Hrvatskih košarkaša nije bilo na Svjetskom prvenstvu u Kini, a početak ‘velikog neuspjeha’ u kvalifikacijama imali smo upravo u ogledu s Nizozemcima.

Večeras se hrvatski košarkaši vraćaju na mjesto zločina, gdje smo te 2017. godine u istom tom Alemereu poraženi 61:67. Nitko tada nije očekivao da će sve biti okončano blamažom nad blamažama.

Hrvatska košarka, barem po prvom dvoboju, s nemuštim Šveđanima, pokazuje znake buđenja. Uvodni dvoboj odigran je u visokoj disciplini pod ravnanjem Veljka Mršića s klupe. Također i u visokom naboju koji se prenosio s tribina ‘Draženova doma’, pa je sve na parketu izgledalo kao nekoć.

S druge strane naš protivnik Nizozemska blizu je svojih ‘zvjezdanih trenutaka’, momčad koja je još donedavno svugdje bila rado viđen gost, pobijedila je u Turskoj, u zemlji koja zadnjih desetljeća bilježi enormna ulaganja u košarku. I što su im klubovi jači, to im sada reprezentacija, tako barem izgleda, postaje slabija.

Nizozemci su pokazali kako nisu bezopasni pa će važna uloga biti na našim defenzivcima, u prvom redu iskusnome Roku Ukiću i mlađahnome Mateu Drežnjaku, 20-godišnjaku koji je debitirao u petak u Zagrebu. Dvadesetogodišnjak iz Mostara pokazao se kao moćna snaga u obrani,  a takav će morati ponovno biti jer je najveća snaga ‘tulipana’ u dvojcu Charlon Kloof i Yannick Franke.

Oružje Nizozemaca je upravo moćni vanjski šut, koji kada ih krene nemilice ulazi. Druga snaga domaćina je u borbenosti, čvrstoći, ‘fizikalijama’, nekoj radnoj košarci koja protivniku ne dopušta miran napad, miran šut. Za boj protiv toga potrebna su kvalitetna napadačka rješenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. siječanj 2021 17:32