StoryEditorOCM
Košarkaodluka je pala

Hrvatska košarkaška reprezentacija ima novog izbornika: Aco Petrović bit će ‘vršitelj dužnosti‘ dok se ne pronađe trajno rješenje

Piše SPORT SD
24. listopada 2022. - 13:47

Novi ciklus pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo je pred vratima – već 10. studenog reprezentacija Hrvatske u Grazu igra protiv Austrije, a 13. studenog na rasporedu je domaća utakmica s Poljskom u Zagrebu.

Sportski direktor Aleksandar Petrović od svojeg je imenovanja vodio mnoge razgovore o mjestu izbornika reprezentacije, a u konačnici je Upravni odbor HKS-a elektroničkom sjednicom održanoj tijekom proteklog vikenda jednoglasno donio odluku da se g. Petrović imenuje vršiteljem dužnosti izbornika košarkaške reprezentacije Hrvatske za prozore pretkvalifikacija u studenom 2022. i veljači 2023. godine, objavljeno je na službenoj stranici HKS-a.

“Kada sam preuzimao struku u Savezu prije četiri tjedna, nisam očekivao da će to otići u ovom smjeru, no s obzirom na sve ono što se dešavalo u prvom krugu razgovora s potencijalnim kandidatima te nakon što sam praktično obišao sve igrače, možda je to i logično rješenje”, po imenovanju je izjavio Aco Petrović dodavši i sljedeće: “Sasvim sigurno je da sam ovog trenutka najinformiraniji što se tiče forme i praćenja, no za mene je to ovog trenutka dodatno opterećenje. Svjestan sam koliko je taj sljedeći prozor bitan i za buduća ljeta jer ako se dobiju obje utakmice, već dobivamo kvalitetno radno ljeto 2023. te bi mogli sudjelovati na pretkvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu. Ulog je velik, prihvatio sam i tu ulogu kao vršitelj dužnosti izbornika dok do kraja sezone ne riješimo pitanje izbornika. Spreman sam odraditi ta dva prozora dok ne dođemo do konačnog rješenja.”

Hoćete li uskoro odabrati i suradnike u stručnom stožeru reprezentacije?

“Do kraja tjedna ću pokušati probrati sve ono što je najinteresantnije u Hrvatskoj što se tiče mlađih trenera, no prije svega moram porazgovarati s njima. Stoga, do kraja tjedna očekujem da će stručni stožer biti formiran.”

Danas objavljujete i širi popis kandidata za reprezentaciju, a na njemu se nalazi 25 imena.

“Ima dosta igrača koji dosada nisu bili na tom popisu, no to je jednostavno čisto pokazivanje smjera u kojem mislim da bi kroz sljedeće tri godine, do Europskog prvenstva 2025. godine, trebalo ići. Tu ima jako puno mladih igrača, a s druge strane ima i igrača koji su, uvjetno rečeno, granični, a na listi su. Recimo Gnjidić nije na listi jer je njegov medicinski izvještaj takav da sasvim sigurno neće biti spreman za sljedeći prozor, kao ni Ivan Ramljak. Isto tako, tu je i Matković, no on je zaista graničan jer on početkom studenog može biti tretiran dan za danom i očekivati da bude sposoban za igru. Naravno, tu ima igrača koji su u jako dobroj formi i nose i igru i rezultate svojih klubova, poput Ciboninih Kapuste i Bundovića, ili poput Zadrovog Luke Božića. Ovog je trenutka u najdojmljivijoj formi Dragan Bender koji briljira u Obradoiru i u svim utakmicama je redovito i najbolji strijelac i najbolji skakač svoje momčadi. Smatram da je to jedna interesantna lista na kojoj se nalaze igrači koji bi i sljedećih godina trebali biti na njoj.”

Postoji li ipak šansa da se na bar jednoj utakmici priključe i naši euroligaški igrači?

“Na listi se ovog trenutka nalaze i Hezonja i Smith. Nalazi se, jednako tako, i Menalo, međutim on ovog trenutka neće biti u fokusu za uži spisak iz razloga što nije na rosteru Virtusa. Što se tiče Hezonje, on je tu iz pragmatičnog razloga – ukoliko Real promijeni odluku zbog možda pritiska i ostalih nacionalnih reprezentacija, recimo Francuske, BiH ili Argentine. Ako se to i ne dogodi, imamo dovoljno širok roster da možemo zvati dalje. Što se tiče Smitha, nadam se da ću početkom studenog od Albe i njihovog sportskog direktora dobiti zeleno svjetlo da Smith bude prisutan na drugoj utakmici pretkvalifikacija 13. listopada u Zagrebu protiv Poljske.”

Kada počinju pripreme i koliko ćete igrača pozvati?

“Imat ću bazu od 14 igrača, plus eventualno Smith. Znači, 14 igrača dolazi u obzir za utakmicu protiv Austrije i nadam se da bi se petnaesti, Smith, mogao priključiti nakon Austrije i nakon dva trenažna dana biti spreman za Poljsku. Trodnevni je ciklus priprema uoči prve utakmice, pet treninga, od čega četiri u Zagrebu i peti u Grazu. Povratak u Zagreb je odmah nakon utakmice kako bi odmah 11. i 12. mogli pripremati utakmicu s Poljacima.”

Utakmica s Poljskom je zapravo izlučna za sljedeće ljeto?

“Neovisno o tome, ne možemo preskakati Austriju, bez obzira što smatramo i osjećamo i nemamo problema kazati da smo tu apsolutni favoriti, ali sve to treba dokazati na terenu. Teren je mjesto gdje se pokazuje tko koliko vrijedi i nadamo se da ćemo uspjeti to demonstrirati na ove dvije nadolazeće utakmice”, zaključio je novi vršitelj dužnosti izbornika, Aleksandar Aco Petrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. veljača 2023 19:44