StoryEditor
Košarkazadar - cedevita 2:2

Euforija zamijenila depresiju:‘beskrvna družina’ došla do meč-lopte za finale

Piše Dražen Žura
18. svibnja 2019. - 01:44
cedevita22-11

Svi koji su barem jednom obukli zadarski košarkaški dres znaju kako je živjeti u gradu, gdje si jedan dan junak, drugi dan bi te najradije “pojeli”! 

O tome svjedoči i podebljano zanimanje za peti dvoboj Zadra i Cedevite u poluzavršnici Prvenstva Hrvatske. Sportske “dionice” momčadi koju “više tolerira nego vodi” Ante Nazor ( njegova izjava op.p.), naglo su porasle poslije pobjede u Domu sportova i izjednačenja u seriji na dva prema dva u pobjedama. I onda će se o tome tko će s Cibonom u bitku za finale odlučivati u subotu na večer (19 sati), putem “majstorice”! 

Prije toga valja podsjetiti na razmišljanje koje je prošle subote  i zadarskog približavanja Cedeviti  na 2:1 iznio Luka Žorić, osvrnuvši se na onih nimalo ugodnih minus 39 iz druge utakmice...

- Mi se niti nakon tih minus 39 nismo predali. Vjerovali smo u sebe. Ali nije bilo lako. Pogotovo u mom Zadru koji živi od euforije do totalne depresije. I sada kad se pobijedi ovakva utakmica onda smo svi u euforiji, a prije tri dana smo svi bili depresivni i bili smo najgori na svijetu. Mislim da je istina negdje u sredini. Niti smo najbolji niti smo najgori. Bitno je da damo sve od sebe. I najbolje ekipe svijeta imaju utakmice u kojima ih ne ide. I mislim da se tu pokazuje neka snaga i kolektiva, i navijača i novinara i kluba i igrača. Ovo sam htio reći jer sam ja sve ovo skupa doživio na ovaj način u ovih nekoliko mjeseci koliko sam tu – kazivao je Žorić.

Riječima sinjskih alkara, Žorić je pogodio “u sridu” , jer se svega i svačega govorilo baš prije te treće utakmice, u kojoj su mnoga razmišljanja išla u smjeru “metle”, koja se nije dogodila. Ali je bilo bojkota na tribinama, međutim, oni najvjerniji željeli su vjerovati da Zadar može okrenuti priču. I bi tako! 

Odjednom je sve proključalo, ponovno se priča o košarci, ponovno se vjeruje da Zadrani mogu prirediti veliko iznenađenje nakon što su vratili prednost domaćeg parketa. Zna se kako jedinstvo tribina i parketa zna podignuti momčad Zadra i kad ne ide prema očekivanjima navijača. Ali i samih igrača! 

Još za trajanja one treće utakmice neki iznimno dobri košarkaški povjesničari kazivali su: “Cedeviti će se dogoditi kao i Ciboni 1986.godine kad su pobjednički ples željeli imati u Zagrebu, pa su u Jazinama “preskočili” utakmicu. Kasnije im se sve odbilo o glavu. Mislim da se povijest može ponoviti ove godine  u polufinalu. Istina, nije unutra Cibona, ali svejedno je. Dobra je i Cedevita” – zaključio je hodajući statističar.

Koliko je toga kroz sezonu morao istrpjeti Lovre Bašić, jedan od tvoraca “majstorice”, ali ga to nije odvuklo od razmišljanja da je dio momčadi koja, istina, ima dva lica... Ovo pobjedničko, stvar je “kemije” kojom se žele stopiti s navijačima i onda kad se čini kako “brod plovi u drugom smjeru”... Nebrojeno puta Zadrani su se znali “raspasti” nakon što bi izgubili teško stečenu prednost, ovoga puta nisu posustajali u ključnim trenucima...

- E da, imali smo plus osam, pa onda pali na minus sedam i ranije bi to bio znak da polako odlazimo s utakmice, međutim, nismo se predali, nije nam glava bila s pogledom u pod, naprotiv u nama je gorjela želja za pobjedom. Ono što je mene najviše podiglo jest pljesak s tribina u vremenskom razdoblju kad nam nije išlo najbolje, kad je Cedevita okrenula. Uh, kad čuješ pljesak nakon pogreške, onda te to digne – ispisao je Bašić “pozivnicu” za dolazak na Višnjik.

#KK ZADAR

Izdvojeno

06. srpanj 2020 13:27