Sport Košarka

Zadar je sezonu okončao titulom prvaka

Aco Petrović: Euroliga i Višnjik su izazovi za mene

 Zadar je sezonu okončao titulom prvaka

Osvojena su dva trofeja, prvi je prvenstvo Hrvatske, drugi je činjenica što smo u borbi za Euroligu došli na svega dva boda do Cibone - kaže Aleksandar Petrović

Osvojena su dva trofeja, prvi je prvenstvo Hrvatske, drugi je činjenica što smo u borbi za Euroligu došli na svega dva boda do Cibone - kaže Aleksandar Petrović

Slavlje u Jazinama / CROPIX
Aco Petrović je pucao od emocija koje su ga preplavile jer je sa Zadrom zakoračio na pobjedničko postolje. Aco i Zadar prvaci! Kad je slavlje utihnulo, Aleksandar Veliki nam je ponudio odgovore na sezonu za pamćenje.

- Uh! Moram je podijeliti u dva dijela. Onaj do Ljubljane i onaj poslije. U prvom sve je išlo fenomenalno, briljantno, posebno onih 15 pobjeda u nizu, kad četiri i pol mjeseca nismo znali za poraz u NLB ligi. Uz to igrali smo sjano u ULEB kupu. I onda se dogodio onaj poraz protiv Cibopne, uoči NLB polufinala s Hemofarmom. Moram priznati, to nas je sve uzdrmalo i utjecalo na to da ne budemo na željenoj razini - iskreno će Aco.

Trnovit put do sreće

Pucanje u krivom trenutku?

- Baš tako! Jer korak preko Hemofarma donio bi nam pet velikih bodova u borbi za Euroligu, jednako koliko i naslov prvaka Hrvatske. Trebalo se vratiti u život.

Nije bilo lako?

- Ma kakvi lako! U tih četrdeset dana koji su slijedili, Zadar je za razliku od drugih imao ogroman pritisak s kojim smo se morali nositi svi, od momčadi do uprave i navijača.

Priča je ipak dobila sretan završetak, istina uz malo trnja.

- Nikad se ne gleda dojam i način kako se dođe do željenog cilja. Ono što se u konačnici gleda je to jesi li podigao pehar u zrak. Mi smo to napravili! Po meni osvojena su dva trofeja. Prvi je onaj fizički, odnosno prvenstvo Hrvatske. Drugi, pak, ne manje bitan, je taj što smo u borbi za Euroligu došli na svega dva boda do Cibone. Zna se da smo u boj krenuli s omjerom 18:5, a završlili s 23:21!

To Zadru daje legitimno pravo da se u novoj sezoni konačno može nadati Euroligi. Vidi li se u tom europskom projektu Aco?

- Sljedećih tri-četiri dana valja stati na loptu, ne dozvoliti da bilo tko donosi zaključke i odluke u stanju euforije. Neka se sve slegne. Izazov Višnjika, izazov Eurolige, izazov je i za mene. Sasvim sigurno, sjest ćemo za isti stol i razgovorati o svemu. Ishod je teško predvidjeti.

Stati na loptu pa razgovarati

Zasigurno postoji Petrovićeva vizija europskoga Zadra.

- Moram se prije svega osvrnuti na ovo što je iza nas. Naime, to što smo ove godine ja i Giuseppe Giergia improvizirali na temelju skromnog budžeta od 812.000 eura i na koncu ostvarili veliki rezultat ne smije biti putokaz za sljedeću sezonu. Moraju postojati čvršći temelji u financijskom i svakom drugom smislu. Zadar mora imati moćniju momčad sastavljenu od deset profesionalaca koji u svakom trenutku mogu preuzeti odgovornost. Ne smije se imati momčad koja će ovisiti o jednom ili dva pojedinca. Možda grubo zvuči, ali čišćenja mora biti.

Ne treba ni očekivati da će Cibona dignuti ruke u zrak. Njima je kao i Zadru bitka za Euroligu sveti cilj.

- Jasno! Cibona ne želi ponovno napraviti katastrofalnu sezonu. Ali Zadar se nalazi na početku jedne velike europske promocije. Višnjik i momčad s referencema euroligaša pravo su jamstvo. Postoji i zaobilazni put, a to je ULEB kup, makar će u novoj sezoni doći do smanjivanja broja klubova u ovom natjecanju, samim time i konkurencija će biti oštrija.

Aco želi ostati u Zadru / CROPIX
 

Sa slavljem u Zadru ništa se ne može usporediti

Često sam se nalazio na suprotnoj strani u odnosu na Zadar, kao igrač i trener. Cibonine proslave nisu bile tako burne kao što mogu biti Zadrove! Ovako nešto mi se dogodilo samo dva puta u životu. U Sevilli kad smo izborili finale španjolskoga prvenstva i sad nakon osvojene krune prvaka sa Zadrom.

S ovim se ipak ništa ne može usporediti! Posebno zbog toga što ništa nije bilo planirano. Nismo htjeli provocirati sudbinu. Sve je došlo spontano i drago mi što sam bio dio velikoga slavlja – emotivno će Aco.

Aco kao ‘Niko’

Aco je pak imao svoje društvo! Njemu u čast priređena je večera u restoranu ‘Niko’. Trener Zadra je došao i kod ‘Stipe galeba’. Imao je mornarsku majicu! Pravi Dalmatinac! Kasnije se s igračima ponovno našao u klubu ‘Gotham’.

Jere uči Todora Hajdukove pjesme

Kapetan Zadra Todor Gečevski je nakon slavlja na Narodnom trgu preuzeo i ulogu domaćina. U restoran ‘Galeb’, ili kako je to Gečevski kazao, kod ‘Stipe galeba’, pozvao je suigrače, ali i cijelu logistiku KK Zadar. Zapalio je Todor i koji ‘španjulet’.

Znao je zapivati i jednu Hajdukovu! ‘Sorila se stina, stina se sorila’. Tko ga je naučio? Jere Macura!

Novi proračun

Mladost je mladost! Tako je razmišljala klupska uprava koja je svoju feštu priredila na drugom kraju grada u poznatom zadarskom restoranu ‘Taverna’. Oni su kazali ‘kod Ive’. Slavilo se, a između redaka se slagao proračun za novi sezonu. Obilato - najavili su Pinu!

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka