Sport Košarka

žene pod obručem

Proslavljene košarkašice preuzele reprezentaciju: Anđa i ja imamo viziju, cure želimo odvesti na Euro, ali nemamo imperativ

žene pod obručem

Godina što je na izmaku puno je toga lijepoga donijela Vedrani Grgin Fonseca na poslovnom planu. Trofejna splitska košarkašica prvo je pokrenula vlastitu školu košarke „3 point" koja radi pri ŽKK Split, a onda je u proljeće postala pomoćnica novoj izbornici hrvatske ženske reprezentacije Anđi Jelavić. Na krilima naših dviju legendi očekuju se bolji dani, novi uzlet nacionalne vrste.

- Nadam se da ćemo ostati na duži period i da će Anđa dobiti šansu pokazati što može i zna. Rodila se neka nova ideja, želja nam je formirati mlade igračice i pomoći im u sazrijevanju. No za to će trebati strpljenja. To se može samo ako se radi na duge staze - govori nam Vedrana, jedna od naših najvećih košarkašica čija riječ i te kako znači.

Njezini i Anđini savjeti zlata će vrijediti našim reprezentativkama. Sadašnjima i budućima. Poziv nekadašnje suigračice iz reprezentacije Vedrana je objeručke prihvatila.

- Rado sam se uhvatila svega toga. Anđa oko svega što radi zasuče rukave i drago mi je što me pozvala. Košarka mi je život. Volim raditi i želim nastaviti sazrijevati u trenerskom poslu. Evo, primjerice, kad se cure zagrijavaju pa nastane neka tišina, ja jednostavno moram uzeti loptu i šutirati. To mi je u krvi.

Premda im se košarkaški putevi tijekom igračkih karijera nisu previše susretali, Vedrana Grgin Fonseca i Anđa Jelavić međusobno se jako uvažavaju, što dokazuje i njihova suradnja u reprezentaciji.

- Samo smo jednom igrale zajedno za Hrvatsku. Ona je taman dolazila u reprezentaciju kad sam ja završavala, ja sam ipak starija od nje. A klupske karijere nisu nam se često križale. Međutim, stara smo škola i slično gledamo na košarku. To nam je zajedničko.

Ovih dana reprezentacija je bila na okupu u Zagrebu gdje je u subotu protiv Švedske otvorila kvalifikacije za Eurobasket 2019. godine. U srijedu ih čeka gostovanje u Italiji. To im je drugo okupljanje u novoj, reći će Grgin Fonseca - pomlađenoj postavi.

- Ovog ljeta odigrali smo par turnira na kojima rezultat nije bio najbolji, ali skupili smo se kasno i pritom igrali protiv selekcija koje su nastupale na Europskom prvenstvu. Ipak, pokazali smo potencijal.

Poput izbornice, i Vedrana ističe kako su nositeljice ove generacije Antonija Sandrić (Mišura) i Marija Režan (Vrsaljko). One su najiskusnije i od njih se očekuje najviše. Ne samo na parketu, već i u smislu utjecaja na mlađe suigračice.

- Ovo je najjače što trenutno imamo. Samo Jelena Ivezić nije tu koja je otkazala zbog privatnih problema, no računamo na nju u budućnosti.

Jesu li pred vas i izbornicu postavljeni nekakvi imperativi, ciljevi?

- Naravno da želimo na Europsko prvenstvo, premda to nije određeno kao imperativ. Idemo pomalo, pa ćemo vidjeti gdje smo. Vjerujem da imamo ekipu za to. Ciklusi u kojima se okupljamo i igramo utakmice traju kratko pa u to vrijeme moramo curama dati sve moguće informacije. Nije jednostavno to sve uklopiti s obzirom na novi kalendar. Međutim, kako nama tako i drugima.

Kako smo i spomenuli, Grgin Fonseca ističe da je ovo jedna nova, bitno pomlađena reprezentacija Hrvatske.

- To su sve uglavnom cure od 22-23 godine izuzev Mišure i Vrsaljko. Praktički smo bliži juniorskoj nego seniorskoj reprezentaciji. To je ta grupa koja bi trebala izvući najveći teret u narednih nekoliko godina. Moramo stvarati igračice, ali to dosta ovisi o njihovu radu s klubovima jer su češće tamo nego s nama. Ideja je da pratimo cure drukčije, da se skupe ljeti i rade individualno s nama. Možda nam nedostaje malo više vremena u odnosu na neke druge reprezentacije koje su duže na okupu, ali nema izlika. Moramo izvući maksimum.

A na pitanje kako će reprezentacija izgledati u smislu igre Grgin Fonseca ima spreman odgovor:

- Inzistirat ćemo na visokom ritmu i brzoj tranziciji. Drugim riječima, na brzoj i modernoj košarci s puno trčanja. Imamo atletski dominantne i visoke cure, a centri su nam pokretljivi te mogu igrati i u vanjskoj liniji. To ćemo pokušati iskoristiti. Danas više nema klasičnih „petica", svi moraju znati igrati s loptom.

Na papiru to izgleda obećavajuće, ali jasno, trebat će vremena da se takav stil ukorijeni u mentalitet reprezentacije i da počne donositi rezultate koje svi priželjkujemo. Nas u Dalmaciji, dakako, zanima i kakvo je stanje s našim prvoligašima - Splitom, Zadrom, Šibenikom i Ragusom (Dubrovnik) - ima li tu potencijala za reprezentaciju?

- Zadar, Vodice i Šibenik već tradicionalno imaju strašne mlade generacije. Svake su godine pri vrhu mlađih kategorija, baš dobro rade. Posebno su zanimljiva godišta 2001. i 2003. Cure su zagrižene za košarku i žele nešto postići. Sigurna sam da ima dovoljno perspektive za uzbudljivu i uspješnu budućnost hrvatske košarke. Ali idemo korak po korak - zaključuje Vedrana Grgin Fonseca.

Škola 3-point: Vremena je sve manje, ali rado uskače brat Boran

Novonastale obveze s reprezentacijom dodatno su popunile dnevni raspored Vedrane Grgin Fonseca koja paralelno trenira djecu i u svojoj školi košarke „3 point" koja je naslonjena na ŽKK Split.

- Brat Boran (op.a. trener seniorki Splita) uskače, pomaže, a ja vodim kadetkinje te mlađe kadetkinje Splita. Moja kuma i prijateljica Mirjana Tabak (Kovčo) također uskače s terminima u Osnovnoj školi Kamen-Šine.

Osim u Kamen-Šine, Vedranina škola termine ima i u Obrtno tehničkoj školi u Spinutu te u OŠ Lučac.

- Rastemo, sad smo na 60-ak curica od 7 do 12 godina. Bilo bi lijepo da imamo kojeg trenera više i koji termin više, ali nema veze. Bitan je stalan rad. Već se vide žrtvovanja kod curica. Treniraju svaki dan, želimo stvoriti disciplinu i takvu naviku. Curice mi nisu problem, one uvijek traže još treninga, ali one starije, ajme. Pubertet ih hvata pa ponekad ne dolaze na treninge. Igramo ligu s dječacima, to je godište 2005. i mlađe, dvije grupe po 10 ekipa. Važno je da cure imaju i utakmice, a ne samo treninge.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka