Sport Košarka

PLAYMAKER

Najmlađe pojačanje 'žutih' za novu sezonu: Volim graditi igru i objekte

PLAYMAKER

Najmlađi među ovoljetnim pojačanjima bek Marin Vručinić (20) je povratnik u redove Splita. Na Gripama je prošao sve kategorije do juniora kada ga je put odveo u Ribola Kaštela gdje je te sezone igrao i za juniore i za seniore u A-1 ligi. Potom je dvije godine pohađao Chaminade High School u državi Missouri. Završio je tamo srednju školu, a ljetos se vratio među svoje.

- Nakon dvije godine provedene u inozemstvu počneš još više cijeniti dom. Kada sam mogao gledao sam prošle sezone neke utakmice Splita preko youtubea i guštao. Nadam se da ćemo i ove sezone privući publiku kao i prošle te u najmanju ruku ponoviti iste rezultate – priča nam mladić sa splitske Zente.

Povratak?

- Uz košarku uvijek mi je bila vrlo bitna škola. Htio sam nakon završetka srednje škole u SAD-u upisati i željeni fakultet, a opcije koje su mi se tamo nudile isključivale su jedno ili drugo. Dobio sam poziv Splita i tako je sve krenulo – rekao nam je Vručinić kojeg smo uz uhvatili tek nakon što je odradio cjelodnevni program, dva treninga u klubu, ujutro i navečer, a između predavanja.

- Redovni sam student prve godine građevinskog fakulteta.

Pa kako stigneš sve, igraš košarku na visokom nivou i redovno studiraš, i to građevinu?

- Nije lako, ujutro izađem, kasno navečer se vratim doma. Ali uz dobru organizaciju sve se može pregrmiti – kaže mladi playmaker.

Kao organizator igre onda moraš imati dobru organizaciju i na parketu i izvan njega?

- Ha, ha, ha... upravo tako. Utakmice preko vikenda ne bi trebale biti problem, a za ove tijekom tjedna pričat ću s profesorima. Hvala i ljudima iz kluba na razumijevanju. Odlučio sam se sam za to. Znam da će biti teško, ali svjestan sam u što se upuštam.

Vručinić je u mlađim kategorijama Splita igrao s Kalajdžićem, Filipovićem, u Ribola Kaštelima i s Draganom Benderom i Žižićem. U srednjoj školi u SAD-u jednu godinu igrao je i s današnjim članom Boston Celticsa Jaysonom Tatumom, ovogodišnjim trećim izborom drafta.

- Vidio sam i ja odmah na prvom treningu da je to igrač za NBA ligu. Dapače, tada su mu čak predviđali da će biti prvi pick. Napravit će veliku karijeru.

Osobni karton

Godine: 20

Visina: 195 cm

Pozicija: playmaker

Klubovi: Split, Ribola Kaštela, Chaminade High School (St. Louis, Missouri, SAD), Split

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka