Sport Košarka

IZNAD OBRUČA

Stare nismo riješili, a novi problemi stižu: kvalifikacije za SP 2019. igrat ćemo bez pomoći NBA igrača

IZNAD OBRUČA

Svi kadrovski i stručni upitnici oko hrvatske košarkaške reprezentacije vrlo brzo moraju biti riješeni jer već u studenom startaju kvalifikacije za plasman na Svjetsko prvenstvo 2019. godine. A pogotovo što će Hrvatska u kvalifikacije uglavnom morati bez igrača koji nastupaju u NBA ligi i Euroligi.

Naime, zbog novog sustava kvalifikacija i nesuglasica na relaciji FIBA – ULEB te termina na koje se odlučila FIBA u kojima se već igraju susreti spomenutih najjačih svjetskih liga, sve će reprezentacije SP morati izboriti u okrnjenom sastavu. Osim kada su u pitanju termini u lipnju i rujnu.

No, Hrvatska će biti posebno oslabljena jer neovisno o njihovom reprezentativnom statusu (tko će se odazvati) po aktualnom stanju u većem dijelu kvalifikacija neće moći zaigrati čak sedam NBA igrača (Bogdanović, Šarić, Bender, Hezonja, Zubac, Žižić, Rudež). Također neovisno o reprezentativnom statusu ni igrači koji nastupaju za klubove koji igraju Euroligu kao što je Simon iz Anadolu Efesa (i Leon Radošević je u Brose Bambergu). A već do 20. rujna se mora prijaviti momčad za kvalifikacije.

Prvi dio kvalifikacija u kojima sudjeluje Hrvatska igra se u studenome ove, te u veljači i lipnju/srpnju iduće godine. Hrvatska je u skupini D s dva sudionika ovoljetnog Eurobasketa Italijom i Rumunjskom te Nizozemskom. Tri najbolje momčadi izborit će nastavak natjecanja i s tri najbolje momčadi iz grupe C u kojoj su Litva, Poljska, Mađarska i Kosovo tvorit će novu skupinu J u koju se prenose rezultati iz međusobnih usreta iz prvog kruga natjecanja. Taj drugi dio kvalifikacija igrat će se u rujnu i studenom 2018., te u veljači 2019. godine. Tri najbolje momčadi skupine izborit će plasman na Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine na koje će ukupno 12 europskih reprezentacija.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka