Sport Košarka

U REKETU

Kako dalje sad: imamo kičmu u NBA ligi, ali nam fali izbornik

U REKETU

Samo 40 minuta ogleda protiv Rusije razlika je od pukovnika do pokajnika. Prije ogleda osmine finala košarkaška reprezentacija Hrvatske bila je na dobrom tragu da i kao prošlog ljeta na kvalifikacijama i OI u Riju bude opet apsolutni hit u domovini.

Poslije debakla protiv Šveda i društva vlada samo apsolutno crnilo. Nakon triske koju nam je na terenu opalila Rusija traje nadmetanje tko će jače "istriskat" izbornika Acu Petrovića i igrače. Amnestiran je tek Bojan Bogdanović. A glavni scenariji potpune katastrofe uz priču o budućem izborniku govore o smjeni generacija, vjerojatnim oproštajima od reprezentacije veterana Popovića, Simona, Ukića, Žorića, Tomasa..., ali i o kvalifikacijama za SP koje ćemo u najvećem dijelu morati odigrati bez NBA igrača.

Međutim, bez obzira što je gotovo pola ovog istanbulskog sastava na odlasku, daleko od toga da Hrvatska nema budućnost. Jezgra buduće reprezentacije su čak šestorica igrača koji već igraju u najjačoj ligi svijeta, a izuzev Bogdanovića kojem je 28 godina, svi su još vrlo mladi.

Uz Bogdanovića i Darija Šarića kojem su tek 23 godine, kao kralježnici aktualne i buduće Hrvatske tu je naravno i Dragan Bender (Phoenix Suns) koji je nastupao na Eurobasketu, a kojem je tek 19 godina. Ovog ljeta zbog ovih ili onih razloga s reprezentacijom nisu bili Mario Hezonja (22) iz Orlando Magica, Ivica Zubac (20) iz Los Angeles Lakersa i Ante Žižić (20) iz Cleveland Cavaliersa. Već su u svojim godinama u najjačoj ligi svijeta, a tek trebaju do kraja izbrusiti svoj talent i potvrditi kvalitetu. Za godinu-dvije većina njih trebali bi izboriti sebi bolji status u klubovima i biti nosioci reprezentacije. Naravno, ako tada budu njen dio, a nema razloga da ne bude tako. Pogotovo ako budu jasno znali da će biti baš to – nositelji igre reprezentacije.

Okosnica je tu, pomlađene reprezentacije. Hrvatske koju treba osloboditi okova imperativa rezultata i bremena prošlosti. Ostatak momčadi, ništa manje bitan i vrijedan, će iznjedriti vrijeme. Prije svega kvalifikacije. Tu su Planinić, Krušlin, Ramljak, Buva, Mavra, Zubčić, Šakić, Perić, Stipčević... Ključ je međutim da bez NBA pomoći Hrvatska izbori SP. Na kojem će Bogdanović kojem će tada biti 30 i Šarić koji će imati 25, biti u zrelim igračkim godinama.

Na Rudeža valja računati

U pričama oko naših NBA igrača uvijek se nekako spletom okolnosti pomalo u sjeni nađe Damjan Rudež (31), naš sedmi NBA-ovac. I on bi ove sezone mogao opet igrati u najjačoj ligi svijeta. Prije tjedan dana potpisao je ponovno za Orlando Magic, ali negarantirani ugovor, klub mu se svakog trenutka može zahvaliti. Tako da se još uvijek tek mora izboriti za svoje mjesto u momčadi, rosteru za iduću sezonu. I iskusni Rudež bi svakako mogao biti od pomoći reprezentaciji u budućnosti.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka