Sport Košarka

utrka s vremenom

Traži se brza reakcija: popis igrača mora biti poslan za tjedan dana, ali tko će biti izbornik Hrvatske?

utrka s vremenom

Tko će povesti Hrvatsku u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo? Kvalifikacije, onaj prvi krug, startaju već u studenome. Popis igrača FIBA-i treba poslati već do 20. rujna.

Međutim, još se ne zna tko će Hrvatsku povesti na taj trnoviti put veći dio kojeg ćemo morati proći bez pomoći naših NBA igrača. Sudbina aktualnog izbornika Aleksandra Petrovića još je na dugom štapu, javnost kao da ne može još uvijek doći k sebi i traži odgovor na pitanje zašto je Hrvatska u ključnom susretu djelovala potpuno ispuhano. Čemu sigurno nisu pomogle izbornikove glasne najave, pokazalo se promašene psihološke igrice. Predsjednik HKS-a Stojko Vranković, prvi čovjek stručnog savjeta Dino Rađa kupuju vrijeme. S razlogom, tako važne odluke ne treba donositi "priko kolina", već hladne glave.

Koliko god je to moguće. Ruku na srce, ni oni nisu očekivali kako će o tome morati odlučivati nakon onakve pljuske protiv Rusa. S moralne strane su i svoju poziciju doveli u pitanje, kao da o samo jednoj utakmici, turniru ovisi sve ono što se već
neko vrijeme radi i planira napraviti za oporavak bolesne hrvatske košarke.

Teško je objektivno očekivati da će se nakon ovakvog debakla i igre koje nije bilo Aleksandar Petrović uspjeti zadržati na klupi. Iako je Aco već jednom nakon Rija bio "bivši". Takav je tada bio i prvotni dogovor, pa je spletom okolnosti, otpadanjem ostalih glavnih kandidata, i na inzistiranje igrača koji su stali u njegovu obranu, ipak uskrsnuo. Ovaj put nema zazivanja njegova ostanka. A iako je protiv Rusije Hrvatska doživjela debakl, a u većini susreta Eurobasketa se mučila čak i u najlakšoj grupi turnira, u ovom slučaju argumenti na Petrovićevoj strani su čini se prije svega vrijeme koje jednostavno nije saveznik Saveza.

Pred vratima su kvalifikacije, a Petrović je taj koji je vodio ovu momčad. Pa i B reprezentaciju Hrvatske na turniru u Kini, što je trebalo biti sito igračkog kadra ne samo za Eurobasket već i za kvalifikacije za SP. On je unutra. Tko god drugi dođe nije potpuno. Ako je u pitanju strano rješenje definitivno nije uopće unutra.

Međutim, HKS ovom prilikom mora donijeti dugoročnu odluku, za cijeli jedan (olimpijski) ciklus. Treba naći izbornika najmanje do kraja SP-a 2019. (ako se plasiramo), ali po mogućnosti i za OI 2020. godine, Eurobasket godinu kasnije... I to profesionalca, jer su kvalifikacije usred sezone, u euroligaškim terminima. Ali i zbog toga što treba napraviti smjenu generacija. Vjerojatno odlaze veterani Popović, Simon, Ukić, Žorić, Tomas...

Stara izbornička želja nekih ljudi iz HKS-a Talijan Andrea Trichieri kojem je majka iz Hrvatske je na klupi euroligaša Brose Bamberga. Velimir Perasović koji je vodio Hrvatsku na prethodnom Eurobasketu nakon čega je bio također želja Saveza na klupi je također euroligaša Anadolu Efesa. Od imena koja su u bubnju, a koja se vrte košarkaškim kuloarima, spominju se trener Cibone Slobodan Subotić koje je nekada vodio Split, bivši trener Cedevite, Cibone, Splita Veljko Mršić, bivši trener Splita i Zadra i vrlo uspješni trener u mlađim kategorijama Hrvatske Ante Nazor...

No, još bitnije od imena novog izbornika je konačno prestati živjeti u sada već dalekoj prošlosti, u zabludama, mitovima. I sagledati realno sliku gdje je naša košarka (reprezentacija) u odnosu na ostale. Kao da bi dva i pol desetljeća propadanja klubova, lošeg rada s mladima, promašenih odluka mogla sakriti/isprati jedna medalja. Da se kojim slučajem i osvojila, a moglo je tako biti.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka