StoryEditor
Košarkana prvoj crti bojišnice

Bivši NBA prvak s kalašnjikovom brani svoju domovinu, iako nije prošao vojnu obuku: pozvao je i svog bivšeg suigrača Shaquillea O‘Neala da dođe u Kijev

Piše Vedran Božičević/SN
24. svibnja 2022. - 11:32

Stanislav Slava Medvedenko bio je dio šampionske generacije Los Angeles Lakersa s kojom je 2001. i 2002. osvojio naslove NBA prvaka. Nije, naravno, bio među najvećim zvijezdama te momčadi, te su uloge bile rezervirane za Shaquillea O'Neala i Kobeja Bryanta, ali bio je vrijedan kotačić u moćnom stroju koji je dominirao najjačom košarkaškom ligom svijeta. Danas se Slavini slavni dani čine jako dalekima. Umjesto ljubičasto-zlatnog dresa Lakersa, danas nosi uniformu ukrajinske vojske i već tri mjeseca brani svoju zemlju od ruske invazije, pišu Sportske novosti.

Medvedenko nije prošao vojnu obuku, ali spremno je krenuo braniti Ukrajinu od prvog dana ruske agresije, opremljen kalašnjikovom i dalekozorom. U razgovoru za The Athletic ovaj nekadašnji krilni centar prepričao je kako je jedne noći svjedočio pokušaju ruskih snaga da projektilima unište ukrajinski radarski sustav.

- Možete li zamisliti? Sjedite na kontrolnoj točki i vidite veliku usr*** raketu kako leti iznad vas? Ali, kad ste u toj priči, nemate vremena za strah. Osjećam da moram biti u Ukrajini i pomoći svojoj zemlji, svojoj naciji. Moramo biti jaki - rekao je Medvedenko koji je u šest sezona u dresu Lakersa odigrao 249 utakmica, s prosjekom od 5,4 poena i 2,9 skokova.

U ovim trenucima Medvedenko je usredotočen na pomoć onima koji su pogođeni ruskim napadima, patroliranje susjedstvom u potrazi za saboterima te stvaranje dobrotvorne zaklade s ciljem pomoći ukrajinskoj djeci.

- Organizirali smo samoobranu u našoj četvrti u Kijevu. Neki ljudi rade na logistici, drugi brinu o javnom redu na ulicama. Ja patroliram gradom, dok moja supruga radi u komunikacijskom centru. Mislim da je to jako važno jer smo preuzeli ulogu policije. Naš zadatak je minimizirati pljačku, a istovremeno tražimo diverzante koje imamo pravo pritvoriti i predati ukrajinskom osiguranju. Dok čuvamo ulice našeg grada, život je vrlo miran - zaključio je Medvedenko, pozvavši bivšeg suigrača Shaquillea O'Neala da dođe u Kijev i tako podrži napore Ukrajinaca u obrani zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2022 00:07