StoryEditor

Ameri su superiorni, ali nećemo pasti bez borbe!

Piše PSD.
28. kolovoza 2010. - 14:16

Morali smo čekati punih šesnaest godina na povratak reprezentacije Hrvatske u visoko društvo, odnosno na Svjetsko prvenstvu u košarci koje je svojim značenjem korak iznad Olimpijskih igara.

Kad se spominje dugo razdoblje kroz koje nismo imali prigodu iskoračiti na svjetsku scenu, nemoguće je i bilo bi krajnje nepošteno ne istaknuti brončano odličje koje su naši iskovali u na SP-u Kanadi.

Nitko nije vjerovao da ćemo nakon toga godinama biti kratkih rukava, ali još više čudi i godinama ignorirana bronca koju su kovali Toni Kukoč, Dino Rađa, Arijan Komazec, Stojko Vranković i društvo, pod nadzorom izbornika Giuseppea Giergije.

U Turskoj će zaigrati jedna prilično nova generacija u odnosu na vrijeme rezultatske suše, među njima je i Rok Stipčević u čijem je vlasništvu zlato s prošlogodišnjih Mediteranskih igara održanih u Italiji.

- Iznimno sam počašćen odabirom izbornika Josipa Vrankovića, jer naći se u krugu od dvanaest reprezentativaca nije mala stvar. Posebice stoga jer je konkurencija na ‘jedinici’, napose ove godine, više nego respektabilna. U dosadašnjoj karijeri imam niz reprezentativnih akcija, ali kad si po prvi put uvršten u A selekciju, onda je osjećaj vrhunski - iskreno kaže Stipčević.

U vrijeme dok je naš izbornik tražio dvanaestoricu najboljih, unutar reprezentativnog mozaika dogodila se ozljeda Roka Ukića, k tomu ni za Zorana Planinića nitko nije mogao sa sigurnošću kazati hoće li se oporaviti. Minute koje je u tom razdoblju odradio Stipčević bile su presudne.

- Izbornik Vranković najbolje zna što je kod njega presudilo u odabiru mojeg imena, mogu samo kazati da sam se cijelo vrijeme priprema zalagao, trudio, davao sve od sebe, ne štedeći se ni jednoga trenutka. Vjerujem da je konačnoj slici doprinio i zadnji turnir u Zadru. Jedino mi je iskreno žao što sam se u konačnici u istom ‘situ i rešetu’ našao s prijateljem Hrvojem Perićem. Ali sport je takav - uzdahnuo je Rok.

Vatreno krštenje Stipčević i ostali će imati baš na otvaranju SP-a, u Istanbulu ih očekuje dvoboj s Amerikancima.

- Sve što se može kazati za Amerikance stane u jednu ili dvije riječi – superiornost i znanje. Ali uvijek volim kazati kako se svakog suparnika mora uvažavati, ne i previše bojati. Jer ukoliko prije sudara s ‘divovima’ budemo razmišljali da su oni drugi svijet za nas, onda odmah na početku, prije podbacivanja lopte možemo upisati minus 20 na našoj strani.

- Znamo njihovu snagu i mogućnosti Duranta koji je, uzgred rečeno, prvi strijelac NBA lige, te Bilupsa i Rosea ili pak Odoma. Nema potrebe trošiti riječi, nego se na parketu pošteno boriti pa kako ispadne - veli Rok.

d. žura

item - id = 109707
related id = 0 -> 111404
related id = 1 -> 111047
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2021 01:05