Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Hajdukglava u balunu

Zdravko Reić: Staniću, i novinari žele jakog Hajduka

Piše Zdravko Reić
25. veljače 2020. - 10:50
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

Hajduk je uzletio protiv Gorice, tih 6:0 najbolja su potvrda nastojanja trenera „bijelih“ Igora Tudora da postavi i razvije napadačku, agresivnu igru, baš takvu kakva odgovara mentalitetu i tradiciji splitskog kluba.

Bilo je u prošlim godinama visokih pobjeda od po 4:0 (Istra 1961, Slaven Belupo, Rudeš, Cibalia), posebno je zazvonio onaj uspjeh protiv Rijeke s tim rezultatom u prošlom prvenstvu pod vodstvom trenera Siniše Oreščanina, uživali su navijači Hajduka u golijadama od po 5:0, oba puta protiv Intera 2017. (jednom trener Joan Carrillo, drugi put Željko Kopić), ali ovih pola duzine u mreži Kristijana Kahline zaslužuju bolji tretman, to je moguća najava goropadnijeg Hajduka..

Zabili autogol

Sada se čekaju, s nestrpljenjem, ali ipak neizvjesnošću, tri teška sudara – dva na gostovanjima protiv Osijeka i Rijeke, te onaj zauvijek super derbi protiv Dinama na Poljudu. Međutim, u pravu je trener Tudor kada nastoji barem na neki način minimizirati te utakmice kao sudbonosne za „bijele“ obzirom da do kraja prvenstva poslije te tri preostaje još 13 utakmica. Objektivna ocjena Tudora i njegovih igrača moći će se dati na kraju, baš onako kako je zamolio sportski direktor Ivan Kepčija („sudite nam na ljeto, na kraju prvenstva“).

Otkako je Tudor preuzeo dirigentsku palicu, lako je zaključiti da vlada neka nova energija, da se stvara, bolje je kazati da se polažu temelji jednog novog ofanzivnog Hajduka. S tog aspekta Tudor podržan od Marija Stanića i Kepčije, prirodno i od čvrstog jezgra Torcide (ono da je „uno di oi“) zaslužuje pozornost.

Uz napomenu da nema potrebe tragati za neprijateljima i to u medijima kada nema pravog razloga. Čini se da su se na Poljudu zaletjeli kada su se pojavili izvjesne polemički tekstovi o tome zašto ne igra Darko Nejašmić, u minulim vremenima pompozno najavljen kao pravi projekt kluba, koji je po realnim ocjenama zaista bio najstandardniji prvotimac od trenutka kad je momčad preuzeo trener Oreščanin.

Osnovno je da sportski novinari Splita, pa i oni koji se usude neke situacije i odnose staviti pod kritično povećalo, u biti žarko žele, doslovno navijački, jakog Hajduka, takvog da se barem ravnopravno nosi s Dinamom. Dovoljno je proanalizirati s kakvim tonom se plasiraju ne samo najave utakmica već i druge informacije o sponzorima, brojnim navijačkim akcijama, uspješnim projektima udruge Naš Hajduk u slavu kluba, pa da se shvati da se u svemu postavljamo u najmanju ruku pozitivno.

Zato istupi, bolje je kazati ispadi, Marija Stanića, savjetnika predsjednika Marina Brbića za sportsku politiku i trenera Tudora u stvari predstavljaju pravi autogol.

Kolektivni gubitak pamćenja

Ružno je tumačiti, baš nedostojno, optužiti sve medije, onako općenito, da destabiliziraju ili pokušavaju unijeti nestabilnost među „bijele“ zato što propitkuju, pa čak i naglašavaju, upozoravaju na pojedine nelogičnosti u radu. A ovo isticanje problema Darka Nejašmića odnosno utjecaja njegovog oca menadžera, zapravo je izvlačenje prljavog rublja na vidjelo, što se u pravim, sređenim klubovima ne radi u javnosti. A to dobro znaju i Stanić i Tudor koji su igrali u velikim klubovima.

A što je posebni nonsens i Stanić i Tudor kao da su zaboravili što su u nekim situacijama radili, pisali, govorili... Lijepo je na te činjenice ukazao Robert Šola u Sportskim novostima u tekstu pod naslovom “I Mario Stanić je pisao destabilizirajuće tekstove“, dok je bio slobodni strijelac i dok je tražio svoje mjesto u hrvatskom nogometu.

Što se tiče Tudora, on kao da je zaboravio kako je tik uoči nastavka prvenstva, u veljači 2014. ostavio „bijele“ na cjedilu, ono kad je zbog nesporazuma ili neslaganja s predsjednikom Brbićem na pripremama u Istri otišao s klupe, pa je uskočio njegov ondašnji i sadašnji pomoćnik Hari Vukas… Dalje o tome ne bih, premda sam se u to vrijeme, šokiran Tudorovim naprasnim odlaskom, brzopleto izjasnio kako bi mu zauvijek trebalo zabraniti povratak na Poljud, što mi je on grdno zamjerio.

U Hajduku se na apotekarski način vodi računa o tome tko je što rekao ili napisao, analiziraju se i istražuju navodi, traži se razloge, odnosno za koga, u čijem interesu se nešto objavljuje. Jednom prilikom sam prigodom nekog domjenka u Bijelom salonu izmijenio misli s Luigijem Febbrarijem, glasovitim stručnjak za fizičku pripremu, a on mi je malo kasnije javio kako je izvjesni Duje odmah došao do njega i tražio objašnjenje što sam to od Febbrarija tražio, o čemu smo razgovarali… Ta manija gonjenja posljednjih godina u stvari truje ambijent Hajduka, to nastojanje da se sve kontrolira. 

Nitko ne traži od Stanića, Kepčije i Tudora, koji su preuzeli klub da odmah, ubrzano stvoranje momčad za prvaka. Stanić je rekao kako će Hajduk prije ili kasnije imati momčad za prvaka i to zato, jer je u ozračju Poljuda nagomilana silna energija, koja mora rezultirati takvim uzdizanjem kluba. To sa energijom je simpatično, uz napomenu da energija nikad nije bila problem, ona je utkana u navijačko tkivo i kad bi bilo samo do energije onda se ne bi čekalo na tron evo petnaestu godinu.

#HAJDUK#MARIO STANIć

Izdvojeno