StoryEditor
Hajdukanaliza

Zadržati ili prodati? Šestorica igrača Hajduka ulaze u zadnju godinu ugovora

9. kolovoza 2020. - 12:29
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

Mijo Caktaš – najbolje je s njim produžiti ugovor, gdje će sad opet Mijo negdje vani, u neki novi Kazan ili u Kinu, kuda li... Kontakata ima, ali nema još čvrstih naznaka ponuda. Jasno je da kombinacija neće manjkati, međutim bio bi interes „bijelima” da Miji stave novi ugovor na stol i  nema smisla da onda potraje zavlačenje kao kod Hamze Barryja. Koliko „težak” ugovor, e to je već drugi par kopački.

Ako je u povratku (bez odštete, nota bene) s tadašnjim sportskim direktorom Mariom Brancom dogovorio cca 500.000 eura gaže, možda za doživotnu vjernost „bijelima” pronađu neku odgovarajuću brojku, takvu, više, manju, ne ulazimo. Ali, ne vjerujemo da se može naći novog Caktaša na tržištu! Naš domaći Mijo, Dugopoljac, jamči cca 15 golova po sezoni, nazvali smo ga jednom „tihi golgeter”, sve ka' da neće, ali zabija. Na tragu je da uđe među legendarne po učinku u bijelom dresu i naš je prijedlog: dajte mu novi ugovor. Palac gore!

Bassel Jradi – kao rijedak svat Libanonac iz Danske je prošao svoje amplitude, od zabačenog na desnog beka druge momčadi kod Siniše Oreščanina u zimu 2019. u Antalyji, do vrlo vrijednog veznog igrača, uz Caktaša svakako najboljeg u post-korona proljeću. Pa neka je to razdoblje označila tmurna igra i klupski rezultatski neuspjeh. Jradi, ili kako ga Tudor zove „Bazel” pokazao se kao polivalentan igrač manevra, profesionalac koji daje sve od sebe, a upotrebljiv je i lijevo i desno, bliže obrani ili pak napadu.

Mnogi bi rekli da je u biti on „nemušti konfekcionar”, jer nema u njega fjoreta i čudesnih poteza ili lavine pogodaka, međutim vrlo je važan kotač koji k tome sasvim dobro barata balunom. Zaslužuje novi ugovor, jer tek se snašao u bijelom dresu i šteta bi ga builo prodati. Neka Hajduk tek kasnije razmišlja kad ga prodavati.

Stanko Jurić – prodati ili zadržati? Vrijedan je igrač, tehnički možda nije do kraja dotjeran, za estete što teže savršenstvu, ali hajdučko srce je neupitno. Borbenost, skok... Tudor ga je poželio iskoristiti i kao stopera, u Koprivnici, taj je pokus otišao po zlu. Ali, nećemo nikad zaboraviti kako je lani u partiji karijere pregazio Rijeku. Ima nešto u tom momku. Nešto sočno, baš hajdučki, domačće... Hajduk Stanko, dobro zvuči... 

Ako uleti ponuda kao iz Italije prošle sezone (SPAL), nije isključeno da na njemu Hajduk odmah nešto utrži, koliko je to? U Poljudu, pisali smo, trebaju doseći tri milijuna eura od prodaje, što krpe, što konca, pa je li Jurić u toj križaljci odmah i sad, Kepčija nam neće otkriti. U posljednjoj godini ugovora mora doći ponuda, pa da se razmotri. Zato i jest palac ni pirka ni kanjac.

Stipe Radić – jedan iz plejade stopera, s njim još nismo načistu produžuje li ili ne, otegla se ta priča kad će potpisati profi-ugovor još iz doba prije korone. Zabio je gol u Turskoj na pripremama, činilo se da će mu se vrata širom otvoriti, ali došli su Dimitrov, Mujakić, pa premda su Simića „zamrzli”, Radić se nije probio. Možda dijelom i zbog toga što nije produžio ugovor. O tome se konkretno iz Hajduka nisu izjasnili, a Radić je grijao klupu, tek povremeno ulazio.

Smatra(lo) se da je još uvijek dubok jaz, raspon između ponuđenog i očekivanja u dogovoru mladog stopera i kluba. Silom ugovora ulazi u posljednju godinu pa će i taj nazovi problem biti riješen brzo. Ima i plan da potpiše, pa da ga brzo potom prodaju. Lakše bi do veće odštete. Nećemo dugo čekati. Potpis ili otpis, odnosno prodaja? Palac i kod njega neodlučan.

Adam Gyurcso – Mađar se vratio da - ode, tako bismo rekli, nostalgija za domovinom je izražena, uostalom tako ga se lani u ova doba riješio Damir Burić, nije ga poveo u Varaždin, nedugo nakon toga Gyurcso je posuđen u Puskas Academy. Krilni napadač iz Tatabanye sad se silom ugovora vratio, još godina kontrakta, a nepoznanica je što misli Hajduk. Je li u planovima Tudora da pokuša s njim, da ga „bijeli” zadrže za iduće razdoblje? Teško.

Radi se o tome da bi ga bilo dobro prodati, utržiti „nešto” kao u slučaju Juranovića. Klub ga nije oglasio na transfer-listi, to se doduše javno više ne radi, nije više u modi da klub vješa veš na rasprodaju. No, sigurnije je da se traži novi klub da Adama skinu s kazana, nego da potpiše novi ugovor. Ili pak šutke odradi posljednju sezonu. Rijetki poput Hamze Barryja ili lani Frana Tudora imaju steknu takvu privilegiju.

Nihad Mujakić – možda smo smo prenaglili s ocjenom „dolje”, jer nije još za konačnu prosudbu, no kod stopera koji je stigao na posudbu iz belgijskog Kortrijka Hajduk ima mogućnost još promisliti dugu godinu dana hoće li ga otkupiti. Ili pak vratiti. Bivši centarhalf Sarajeva imao je teško proljeće u Poljudu jer se i ozlijedio i propustio neke utakmice. Kad zbrojimo dojam, nije nas oduševio, premda ima puno olakotnih okolnosti, te potencijala za napredak.

Znajući da je u dolasku zamijenio odmah Stefana Simića koji se od prvog trenutka nije našao (?!) u planovima kod Tudora, Mujakić takvo povjerenje (još) nije opravdao. Cijela je (polu)sezona bila za zaborav, pa i to breme nosi Mujakić, znajući da su pred njim nova dokazivanja, te klupska procjena što odlučiti, otkupiti ga ili ne. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 13:00