StoryEditor
Hajdukanaliza

Vukas je povukao hrabar potez i čvrsto osvojio tri boda, ali trebat će još neko vrijeme za procjenu je li on pravi izbor za novog trenera Hajduka

23. kolovoza 2020. - 21:02
Ivan Perić/Hanza Media

Hajdukovci su upisali važnu pobjedu u Gradskom vrtu i tako pokazali da će ovu tešku situaciju koju je prouzročio Tudorov odlazak možda uspjeti bezbolno prebroditi. Nesigurnost koja se ponovno nadvila na Poljud nadvladana je na najbolji mogući način i dala naznaku da novi odlazak "uno di noija" ipak neće ostaviti toliko negativnih posljedica na momčad.

Hari Vukas imao je nimalo lagan zadatak s obzirom na događanja tijekom prošlog tjedna i može se reći da je test položio sa zadovoljavajućom ocjenom. Novi (privremeni?) trener Bijelih odlučio se za hrabar potez i ostavio na klupi Kristiana Dimitrova i Nihada Mujakića te umjesto njih na teren poslao Ismajlija i Vuškovića.

A njegova odluka pokazala se opravdanom, jer Osječani nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti Bijelima tijekom cijele utakmice, a veliki dio zasluga za to ide dobrom Hajdukovom branjenju u srednjem bloku, na koji Kuleševićeva momčad nije imala odgovor.

Također, Ismajli i Vušković nisu komplicirali i pokušavali voditi igru, kao što to Dimitrov i Mujakić vole činiti, a to se pokazalo kao vrlo važno za stabilnost obrane, jer Osijek nije uspijevao osvajati posjed u opasnim koridorima i prijetiti kroz brzu napadačku tranziciju.

U izgradnji napada Hajduk je djelovao strpljivo, a ponekad smo mogli vidjeti i Jurićevo spuštanje iza leđa stopera, što je imalo smisla, ako ne zbog ničeg drugog, onda zbog toga što je on inače poprilično beskoristan u toj fazi i što se ovom modifikacijom praktički ništa nije moglo izgubiti.

Jedna od pozitivnijih stvari u Hajdukovoj igri, kao i protiv Istre, bila je dobra predstava Adama Gyurcsa koji se još jednom nametnuo kao jedno od potencijalnih rješenja za napad i pokazao da Bijeli ponekad možda i mogu dati drugu priliku svojim igračima. A treba spomenuti i Jaira koji je postigao prvi gol i izborio kazneni udarac te koji je još jednom pokazao koliko vrijedi Hajduku, bez obzira na to što ima problema sa završnicom i što nema neke kvalitete klasičnog napadača.

Iako je Hajduk postigao pogotke iz slobodnog i kaznenog udarca, igrači su pokazali određenu zrelost i čvrstinu, što je prošle sezone bio rijedak slučaj. Vukas se u drugom poluvremenu odlučio povući i čuvati rezultat te je Hajduk umrtvio igru, a Osijek i dalje nije uspio ozbiljnije zaprijetiti Posavčevom golu.

Ta odluka lako se mogla obiti o glavu Vukasu, kao i uvođenje četvrtog stopera u 88. minuti, ali s obzirom na ono što je njegova ekipa pokazivala tijekom utakmice i činjenicu da je Osijek bio daleko od svog najboljeg izdanja, dala mu je za pravo. Domaćini nisu uspjeli stvoriti izglednu šansu do kraja susreta i Bijeli su napustili Gradski vrt s nova tri boda.

Ova pobjeda mnogo će značiti Hajduku, ne samo kroz prizmu osvojenih bodova, već i u kontekstu samopouzdanja, jer slavlje u gostima protiv jednog od glavnih konkurenata u ligi uvijek daje ekipi podstreh i ispunjava je optimizmom.

Puno je upitnika nad Poljudom, ali dojam je da Stanić i Kepčija ispipavaju situaciju s Vukasom te da će ovisno o njegovim rezultatima donijeti odluku ostaje li on i dalje trener Bijelih ili se kreće u potragu za novim imenom.

Tudor nije uspio stabilizirati momčad i dovesti ju na razinu koja se od Hajduka očekuje te je postavio poprilično niske kriterije za svog nasljednika, ali dvojac zadužen za Hajdukovu sportsku politiku trebao bi biti oprezan pri odabiru novog stalnog trenera.

Vukas je danas pokazao kako efektivno može neutralizirati protivnika, što je i najavio prije utakmice, ali to ne bi trebalo biti jedino mjerilo na temelju kojeg će se donijeti odluka o njegovom trajnom ostanku. Situacija je mnogo kompleksnija i potrebno je još neko vrijeme da se procijeni je li Hari Vukas najbolje trajno rješenje za klupu Hajduka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 14:17