StoryEditor
Hajdukzanimljivi rezultati

Velika analiza CIES-a: hrvatska liga je druga ‘najmlađa‘ u Europi, a Hajduk daje najviše minuta mladim igračima u HNL-u

Piše PSD
12. travnja 2021. - 17:12
Jakov Prkić/Cropix

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) objavio je rezultate analize o minutaži koju u klubovima dobivaju igrači koji još uvijek nisu napunili 21 godinu.

Analiza je obuhvatila 999 klubova iz 71 prve lige (najvišeg ranga natjecanja u pojedinoj državi), a na prvom mjestu se našla se latvijska FK Metta u kojoj prosječna starost igrača iznosi 19.9 godina i u kojoj nogometaši mlađi od 21 godine igraju čak 88.1% vremena. Priča naravno ima objašnjenje, a ono glasi da se radi o nogometnoj momčadi Sveučilišta u Rigi.

Danski Nordsjælland ima najveći postotak odigranih minuta igrača mlađih od 21 godine kada je u pitanju 30 najjačih europskih liga (48.9%), dok u ostatku svijeta vrh drži singapurska momčad prigodnog imena – Young Lions, u kojoj mladi igrači igraju 47.1% minuta.

Kada su u pitanju lige „petice”, prvo mjesto drži Borussia Dortmund sa 28.5% udjela odigranih minuta igrača mlađih od 21 godine, a slijede je Nica i Monaco Nike Kovača. Zanimljivo je da se u Top 10 nalazi čak sedam klubova iz francuske Ligue 1 i dva njemačka bundesligaša (Borussia i Schalke), a jedina momčad izvan te dvije države koja se našla u Topu 10 su Wolverhampton Wanderersi sa 16.2% udjela odigranih minuta igrača mlađih od 21 godine.

Španjolce predvodi Barcelona u kojoj su igrači mlađi od 21 godine odigrali ukupno 15% od svih minuta, a Talijane Verona sa 11.7%.

CIES je analizirao i HNL, a rezultati kažu da po broju minuta koje su odigrali mladi igrači ligu predvodi Hajduk. Bijelima su igrači mlađi od 21 godine odigrali 18.7% od ukupnog broja minuta ove sezone, a Hajduka na ljestvici slijedi drugi dalmatinski prvoligaš Šibenik sa 16%.

Na dnu se nalaze Slaven Belupo u kojem su mladi igrači odigrali samo 1.5% svih minuta i Osijek koji je na 0.8%.

image
football-observatory.com

„Najmlađa” liga u Europi je Slovačka s prosjekom od 24.8 godina, a na drugom mjestu se nalazi HNL s prosjekom od 25.3 godina.

Cjelokupnu analizu možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2021 08:25