StoryEditor
HajdukkoMENTAR FRANE VULASa

Uprava mora prekinuti reality show i čvrsto stati iza trenera, uz sve svoje falinge Burić ima opipljivu prednost pred Osijekom i Rijekom

5. studenog 2019. - 22:37

Hajduk u zadnje vrijeme igra slabo, a dva poraza u Gorici u 72 sata podigla su tenzije. Rekordni niz od sedam domaćih ligaških pobjeda kontrira lošoj seriji na gostovanjima, ali po viđenom – to zasad nije to. Nemamo se šta lagati.

No, Burićev Hajduk je unatoč opravdanom nezadovoljstvu igrama i ispadanjem iz kupa drugi, na poziciji zacrtanoj pred sezonu kao glavni cilj. 

Uz sve svoje falinge ima opipljivu bodovnu prednost pred glavnim konkurentima u toj borbi za kvalifikacije LP-a Osijekom i Rijekom. Koje u iduće dvije domaće utakmice dočekuje s prilikom da tu prednost i podeblja. Dakle, zbog loše igre promijenimo nakon samo stotinjak dana trenera koji nije odradio pripreme niti selektirao momčad, iako ima ciljani rezultat? Dovedimo petog trenera u zadnjih 15 mjeseci? Podsjetimo, europski debakl potpisao je prethodnik.

Nije ovo obrana Burića nego – logike, razuma. U sportu. One koja nažalost izumire. Kao i strpljenje Hajdukovih navijača nakon godina bez pravih rezultata. Nenormalno je da Hajduk izgubi dva puta u tri dana od Gorice, naravno. Kao i što je nenormalno očekivati da bude ispred ili uz bok kvalitetnijem i financijski moćnijem Dinamu. Ali je nenormalno i na prvu veću krizu zbog lošijih igara mijenjati trenera koji je preuzeo uzdrmanu momčad nakon sramote protiv Gzire, dan prije početka prvenstva.

Da, na prvu. 

Umjesto da se tek sada akumulira nezadovoljstvo, ono je proteklog vikenda već bilo na vrhuncu zato što je isforsirano pokrenuto i potpirivano još dok je Hajduk bio prvi, pedesetak dana. Sjetimo se “drame” nakon mršavog remija u Puli. To mijenjanje bi stoga bilo čak pomalo i licemjerno, iako nije isključeno da se u slučaju negativnog rezultata dogodi već u nedjelju.

Tko je izabrao trenera mora i stajati čvrsto iza njega dok god ima rezultat. A i ne samo oni. Malo više realnosti u ambicijama nam svima skupa neće naškoditi, ma koliko je teško bilo prihvatiti. Zasad od realnosti imamo samo nekakav kvazi reality show u kojem svi više ili manje svojevoljno ili prisilno imamo uloge, a koji kao da traje 24 sata dnevno, 365 dana godišnje, godinama...

Uz tek kratke pauze za EPP mijenjaju se stalno treneri, Uprave, Nadzorni odbori, direktori, šefovi škole, more igrača... pa opet treneri. 

Redaju se epizode “Života na trenerskoj vagi”, “Mijenjam upravu”, “Tri, dva, jedan igraj”, “Supertalenta”... A sve pari kao loša repriza kojoj nema kraja. I svaka utakmica pari kao “Utakmica života”, takva će bit i nedjeljna s Osijekom.

Pa ti igraj pod tim teretom, možda i onom uvreda s tribina. Da(j)mir Burić(u). Za promjenu.

 

Izdvojeno

14. srpanj 2020 19:44