StoryEditor
Hajdukvelika stvar

U bliskoj budućnosti na Poljudu će svjetlo dana ugledati muzej Hajduka

Piše Frane Vulas
13. veljače 2020. - 15:17
Proslava 109. rođendana HajdukaVladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

Nakon prezentacije knjige "Hajduk i svijet" uslijedila je prezentacija budućeg "Interpretacijskog centra Hajduka muzeja Poljuda", u stvari "muzeja u nastajanju". Predstavio ga je projektant likovnog prostora i interijera Marko Barišić iz tvrtke "Kocka d.o.o.".

- Projekt je sufinanciran sredstvima EU, a njegova ukupna vrijednost je 6,3 milijuna kuna. Radi se o prostoru ispod istočne tribine gdje je na tri etaže bila smještena dječja igraonica. Izradila se prvo arhitektonska dokumentacija. Prostor se proteže na 2500 tisuće kvadrata. U njemu će se ispričati stoljetna priča o splitskom sportu i Hajduku. Muzej je prepun multimedijalnih sadržaja – rekao je Barišić koji je prezentirao muzej u nastajanju dio po dio. Pritom je na radost okupljenih naglasio.

- Predvidjeli smo i prostor za buduće trofeje.

Posebno je intrigantan dio muzeja "Torcida iz prve ruke", kina u kojem će se posjetitelji moći osjetiti kao da su na stadionu, ali za vrijeme utakmice Hajduka.

- Bit će to napad na sva osjetila, trest će se kao na stadionu, bit će tu dim baklji, pjesma navijača... Imat ćemo i poseban dio muzeja vezan za razvoj dresa Hajduka kroz povijest - pojasnio je Barišić.

- Svi koji ih posjeduju memorabilije vezane za povijest Hajduka moći će posuditi muzeju – naglasio je Barišić.    

Proslavljena bivša košarkašica Danira Bilić obratila se uzvanicima u ime Hrvatskog športskog muzeja čija je ravnateljica. 

- Ovaj Interpretacijski centar doista impresivno djeluje. Hajduk će po uzoru neke druge velike klubove u svijetu dobiti zaista reprezentativni prostor koji će svjedočiti o njegovoj tradiciji i slavnoj povijesti. Svi jedva čekamo doći na njegovo otvorenje – rekla je Bilić.

U ime veterana rođendan je svima čestitao Ante Ivković Zonzi.

- Ma gdje bili naši navijači, od Australije do Toronta, nać' ćete kod njih autentično izražavanje ljubavi Hajduku. Hvala Hajduku i Jurici Gizdiću šta spašavaju povijest kluba. Vratija nam se uz pomoć njih i Šime, Šime Poduje. Neko je nekad napisa, kad je Šime bija na terenu osjećala se uljuđenost. Bija je gospodin na terenu i izvan njega. Ovo što ste danas napravili je velika stvar – rekao je Ivković uoči otvaranje vtrine posvećene pokojnom Hajdukovom velikanu dr. Šimi Poduji.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 14:37