StoryEditor
Hajduktaktika i ljudstvo

Tudor sprema iznenađenje: najavio je da se može igrati za gušt, pa da vidimo...

12. srpnja 2020. - 14:14
Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Derbi za dišpet... 

Sve kontra, kad se nema razloga očekivati ništa dobra, kad je bilo kakav optimizam zapravo neutemeljen, evo prilike da hajduci izvuku iz sebe sve ono dobro što im u posljednje vrijeme nikako nije uspijevalo... Kaže se da su bili pod pritiskom, a sad su lišeni tereta bilo kakva imperativa, pa je to šansa da se ostavi bolji dojam. Sad kad ne moram, sad mi je lakše...

Umirujuće djeluju riječi kako se u Poljudu drži kormilo kontinuiteta, pa i trener Tudor može mirno i koncentrirano posvetiti vrijeme pripremi za utakmicu protiv Dinama koju je najavio da se može odigrati – za gušt. Pa da vidimo.

Usput, Gorica je odradila umjesto Hajduka onu formalnost, rekli bismo, da se Hajduk ne spušta niže od povijesnog minimuma, a to bi bilo šesto mjesto odakle ne bi mogao u Europu. Bio je već nekoliko puta peti, a Europa mu je izmakla 2006.

To je samo digresija na sve češće tvrdnje „nikad slabijeg Hajduka”. 

Koliko se samo Hajduk upinjao izboriti Europu 2015. ili pak prošle godine, vadile su se posebne premije kao as iz rukava samo da se izbori plasman na europsku scenu, a ove godine to nije bilo upitno: glatko se prošlo u Europu, evo je i Gorica kiksala kako bi matematika unaprijed bila zaokružena.

Ne kažemo da se zbog toga bilo tko treba radovati, riskiramo da nam se prigovori kako su nam kriteriji strmoglavo pali kad uopće spominjemo da je Hajduk sigurno u Europi, u godini kad se zazivala titula viceprvaka i kvalifikacije za Ligu prvaka.

Kako god, borba za drugo mjesto bila je mukotrpna i neizvjesna, u kvartetu nitko nije bio imun na kikseve, a pogotovo ne Hajduk (četiri poraza u posljednjih pet susreta), ali sad kad barem ne mora gledati što mu konkurencija radi, dajmo da barem protiv Dinama osvjetlaju obraz.

U to ime je Igor Tudor zatvorio sva vrata informacijama, kažu da je zatvorio, zakračunao treninge i da sprema iznenađenje.

Trojica ili četvorica otraga?

Mnogo što se vrti oko možebitnog nastupa Stanka Jurića koji se oporavio od ozljede brže nego što se pretpostavljalo, ali iz dubine Poljuda dopiru uvjeravanja kako će hajduk Stanko biti spreman tek za Rijeku. Putovanje u Maksimir više mu je nagrada za trud i da opet bude dio momčadi.

Nismo ga stavili na ploču u sastav, ali iz iskustva znamo: ako već ide na put, onda će i zaigrati?! Jesmo li u pravu?

Njegova pojava na zadnjem veznom bila bi djelotvorna, premda je naznaka – tek će za Rijeku biti spreman.

Tudorova dvojba ostaje, s trojicom ili četvoricom otraga? U posljednjoj rundi nisu svi ni ubrali ni bili načistu kako je Juranović bio desni stoper, a Brnić desni bočni, koji je odlazio visoko/daleko. Brnića u popisu Hajduk tretira kao napadača, ali to je to, nisi bek, nego bok, pa kako god...

Kako bi davno rekao Slaven Bilić, sve je to pitanje „par metara gore ili dolje, desno ili lijevo”, kako se postaviš na placu. Možeš tijekom utakmice mijenjati impostaciju, igraš se kao šahovskim figurama i tko to umije najjači je: to bi rekao Stanko Poklepović, tko može uspješno mijenjati sustav tijekom 90 minuta, to su najveće face...

Što se tiče 11 figura, da ne kažemo pijuna, to su ti igrači, e sad hoće li ih Tudor razvrstati 4-1-4-1 kao u Velikoj Gorici ili 3-5-2 kako najviše zagovara i upražnjava, baš nas zanima.

image
Ilustracija Dinamo - Hajduk

Kuda s Juranovićem?

Na desnog beka, pa da bude u duplo s poletnim Brnićem ili će se nominalno više držati unutra, pozicije desnog stopera? Obrana je u globalu načeta, jer sad fali Ismajli koji je ozlijedio mišić potkoljenice i izostaje, a već smo raspredali kako stoperi padaju poput snoplja pokošeni, što od ozljeda, što od kartona. Sad je na Dimitrovu i Vuškovića da iznesu teret.

Kuda sa Caktašem? 

Pokus da Mijo golgeter bude kao Hamza Barry, izvor igre iz dubine, a da Čuić ode naprijed, nije protiv Osijeka urodio plodom. Caktaš voli izazove derbija, zabija golove hladnokrvno i lakoćom, njega gurati daleko od protivničkog gola pravi je grijeh.

Kako osmisliti napad? 

Tu se isto krije zamka. Je li napad samo Samo Eduok na centru kao usamljeni pusti otok, ili će mu se pridodati još netko blizu njega? Ako će Brnić i Jairo djelovati rašireno, s dalekih krilnih pozicija, kako će se snaći Eduok? Ako je tako, onda se traži njegova pokretljivost. Očekujemo li u tom slučaju - previše?

U ime derbija informacije cure na kapaljku, sigurno je tek da se iz laboratorija Tudor grozničavo traži cjepivo protiv zaraze porazima, ide sve teže.

Međutim, velike brojke idu na stranu „bijelih”, jer ne možeš stalno gubiti, svakoj seriji dođe kraj...

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 08:22