StoryEditorOCM
Hajdukslaba momčad

Trenutak je očito delikatan: kapitalac Leko upao je u ‘slijepu ulicu’, ali dugoročno će njegove ideje dati ploda

7. veljače 2023. - 16:15

Hoće li se Hajduk prilagoditi Ivanu Leki ili će se Leko prilagoditi kašeti brokava u koju je upao? Da nam je netko rekao prije mjesec dana da ćemo ovo pisati u prvom tjednu veljače, rekli bismo da je lud.

Ni sami ne vjerujemo, premda je trenutak očito delikatan i nakon dva uzastopna poraza odlazak u Varaždin postaje posebno važna utakmica.

Dočekali su u Poljudu trenera kao „manu s neba”, a i mi u medijima oduševljeni smo tom akvizicijom. Leko je kapitalac od uspjeha i bogate karijere, a vlastito dite. Sve ono što se zazivalo od prvog trenutka mandata Lukše Jakobušića. Nekako od tog trenutka s kraja listopada 2020. samo je veliko trenersko ime kao pun pogodak nedostajalo za konačan šampionski zamah. U sadašnjoj eri Hajduka vrijeme mjerimo po dolasku Lukše Jakobušića, koji je bacio rukavicu izazova dotad ustaljenoj praksi i više-manje gubitničkom mentalitetu što se uselio u Poljud.

Sve se potom događalo – uzbrdo, pomalo, ali sigurno, sve promjene su obavljene na način da to bude korak naprijed, osim kad je Gustafsson naslijedio Tramezzanija, ali je i to malo svoje razloge...

Potom su se nanizale činjenice da je Valdas Dambrauskas zaronio u učmalost, da je Mislav Karoglan neiskusan trener, a Ivan Leko postao dostupan i da bi rado došao. Dovoljno da ga se angažira, može li bolje.

No, Leko je odmah donio nove postulate, novu igru, modernije zahtjeve.

Ako je s Dambrauskasom bila uspavanka, složit ćete se, jalova igra nakon zamaha osvajanja kupa, onda je Mislav Karoglan u hodu podigao intenzitet za 10 posto. I imao je problema, ali nije gubio...

Sad je Ivan Leko, kako nam se čini, podigao razinu trke za 50 posto i ima još više problema... Dva poraza zaredom od mudrijih i sretnijih protivnika.

Što je putokaz? Odustati od zahtjeva, vratiti se na igru 4 – 2 – 3 – 1 ili 4 – 3 – 3, krenuti iznova nekim lakšim, utabanim putem?!

Pravo da vam kažemo, ni sami ne znamo odgovor, uvjereni da je Leko pravi čovjek na pravom mjestu. Dva poraza nisu nas pokolebala.

Mislimo i da je – tvrdoglav, neće nakon tri utakmice pogaziti svoje postulate, ali ni njemu samome ne valja ako će opet udarat glavom o zid.

Naizgled je zabasao u slijepu ulicu, ali njegove ideje trebale bi dati ploda... dugoročno.

To što je odmah vidio da mu fali četiri-pet igrača bio je trenutak istine. Nema razloga da ne bude iskren. No, isto tako je rekao da svejedno ima dovoljno igrača da se ne izgubi od Istre, a zacijelo ni od Rijeke.

Potvrdili bismo konstataciju: ova momčad koju je zatekao i koju je upregao u neku drugačiju igru brže, više, jače, očito dahće i ne daje ono što bi trebala.

Spori igrači na brzu igru. Ima i ta opaska mjesta. Netko reče, slaba momčad postala je talac modernih zahtjeva trenera Leke.

Kako se izvući iz tog labirinita?

Plan B je da nam uspije plan A, rekao je Leko. Sigurno je dovoljno tvrdoglav i samouvjeren u svoje ideje da ih iznese načistac.

Proljetni dio treba biti i čistilište za pojedine igrače, da se ljeto dočeka spreman.

Da se poigramo s alpinizmom, Leko nije želio biti siguran u baznom logoru, čekati i grijati se. Krenuo je u uspon. Samo što ga već na prvom koraku čeka odron kamenja. Ima li svu potrebnu opremu? Kako će dalje prema vrhu planine, to ćemo vidjeti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 23:56