Hajdukliječnički pregledi obavljeni

Traje tjedan Palaverse: ništa strašno, peglaju se detalji, a može potpisati za City i po povratku u Split

Piše Slaven Alfirević
31. siječanj 2019. - 08:39
rgx time: 0.00010204315185547

Palaversa, malo sutra. 

Dobro, nemojte se prestrašiti, još malo sutra. To jest danas. Ali, jučer kad je radni dan završio a da se još nije dogodio potpis Ante Palaverse za Manchester City, sad se to već pretvara u trakavicu: bio je to najprije Palaversa day blitz i potpis, pa još jedan day, Palaversa two days, a sad je to Palaversa week:

Pa, što se događa?!

- Ništa strašno, ostaju detalji, sitnice da se definiraju, a Palaversa to može potpisati i po povratku u Split, tijekom četvrtka. Mora se vratiti trenirati, da ne gubi previše – rečeno nam je.

Možda će definirati te nazovi detalje, sitnice i prije povratka.

Uglavnom, još jedan dan dugog čekanja, trojac u Manchesteru stalno je odgađao informaciju, igrač Ante, otac Ivan Palaversa i zastupnik Ante Peša.

Ovako smo čekali i transfer Tina Sušića u milanski Inter, ali drukčije je, Palaversa je u Manchesteru, na licu mjesta i obavio je i liječničke preglede kao osnovni preduvjet potpisu.

City prodao Matonda Schalkeu

U međuvremenu je Manchester City objavio da je za 12 milijuna eura u Schalke prodao svoga Velšanina, mladić se zove Rabbi Matondo, majka mu je Velšanka, to je vijest u 18 sati emitirana kad smo se nadali Palaversinu bijelom dimu.

Jeste li kad čuli za igrača koji se zove Rabbi Matondo?

Jeste? Okej, samo pitamo, e taj junoša 2000. godišta košta 12 milijuna eura, toliko donosi u kasu “citizensa”, a Manchester City, ako ga želi reotkupiti morat će platiti Schalkeu 50 milijuna eura!

Možda je i to trebalo da se oslobodi nešto novca za Palaversu u ukupnoj računici, ali služi za usporedbu da i mi vidimo koji je to red veličina.

Matondo, dakle, rođen inače u Liverpoolu, godište je 2000., a iz svojih mlađih selekcija Manchester City ga – prodaje. Izgubili su još jednog iz proizvodnje vlastite Akademije, pišu engleski mediji.

No, stiže Hajdukov dragulj, ali tek – sutradan, tj danas.

Uglavnom, u Hajduku su i jučer bili stand by, čekajući da se poklopi transfer s obje strane, kako to već ide s obostranim potpisivanjem dokumenata.

U iščekivanju su obje PR službe, kad će pustiti sretnu vijest. Na informaciju “ostali samo još sitni detalji” nitko ne podiže obrve i ne smatra da je po srijedi (jučer je bila srijeda) nešto ozbiljno što bi nedajbože zapinjalo. Nego nas sve skupa peku na tihoj, laganoj vatrici i vijest ostavljaju za danas:

Može se i u Splitu potpisati – ponavljalo se.

It’s OK, u redu, glavno da su liječnički pregledi obavljeni.

Drugi najmlađi u Guardiolinoj eri 

Dotad, možemo se i dalje zabavljati detaljima Palaversina prelaska, Palaversa je drugi najmlađi igrač kojega dovodi Manchester City u zadnje vrijeme, u doba trenera Josepa Guardiole koji je stigao među “građane” u ljeto 2016. godine.

Tog ljeta potrošio je Pep nešto više od 200 milijuna eura dovedeći igrače tipa Stonesa i Sanea, i za njih je izdvojio više od 100 milijuna eura.

Od mlađih tada su došli Urugvajac Geronimo Rulli koji je plaćen 4,7 milijuna eura, a Ukrajinac Zinčenko koji je sad pri prvoj momčadi samo dva milijuna eura, te Pablo Mari koji je iz španjolskog Nastica plaćen jedva 200.000 eura.

Dakle, rasponi su koje City daje – ogromni.

No, velikom mrežom love talente, pravom “koćaricom” i onda ih raspoređuju. Preprodaju kao i rečenog Matonda jučer u Schalke. 

U ljeto 2017. godine Guardiola je potrošio 317 milijuna eura, rekorder je bio Baskijac Laporte koji je stigao iz Athletic Bilbaoa za 65 milijuna eura.

Mendy je plaćen Monacu 57 milijuna eura... Oni su trebali prvoj momčadi.

Ali tog ljeta su dolazili i manje poznati, sve samo ne kapitalci, Harrison iz New Yorka za četiri milijuna eura, a Kayode, Nigerijac iz Austrije Beč za 3,8 milijuna eura.

I među njima daroviti Luka Ilić iz Crvene zvezde, put sličan Palaversinom, plaćen je dva i pol milijuna eura i najmlađi je angažirani igrač u eri Guardiola!

U dvije i pol godine potrošili 600 milijuna eura

Ilić je ostavljen Zvezdi godinu dana da igra na Marakani, tj. stadionu Rajko Mitić, a onda je posuđen u NAC Bredu, kao što smo već objašnjavali, španjolska Girona i nizozemska NAC Breda su poligoni na kojima Manchester City najradije isprobava svoje akvizicije i što je Ante Palaversa ove zime želio izbjeći, bježao je od tih posudbi kao vrag od tamjana. Ni Hajduk nipošto nije bio sretan s tom varijantom. 

Sad City udovoljava Hajduku da Palaversa ostane u Splitu još godinu i pol dana.

Prošlog ljeta “građani” nisu mnogo “pazarili”, nešto preko 70 milijuna eura, od čega su dali 68 milijuna eura samo Leicesteru, za zvijezdu Riyada Mahreza.

Podatak zvoni koji je u eteru, da su u dvije i pol godine spiskali 600 milijuna eura, Palaversa sa šest milijuna eura plus bonusi pri dnu je te liste, te poslije spomenutog zvezdaša Ilića drugi je najmlađi igrač na Guardiolinom popisu pojačanja.  

I sve to samo jer čekamo – danas. Dva dana čekanja, samo da na kraju bude happy end.

Da se čekanje pretvori u prasak pjenušca. Jer, nije još... 

#HAJDUK#MANCHESTER CITY#ANTE PALAVERSA