StoryEditor
Hajdukvisoki kriteriji

Tko će biti trener Hajduka? Jakobušić hoće kapitalca, četvorica padaju na pamet...

2. prosinca 2020. - 10:00
Joško Ponoš/Cropix

U razgovoru što nam ga je Lukša Jakobušić podastro, još jednom je „izjavio ljubav” Bori Primorcu. 

Stručnjaku i treneru kojega smo i sami nazvali „spasiteljem momčadi”.

Primorac je u tri doze ubrizgao sedam apaurina, sedam bodova aspirina u napaćeno tijelo Hajdukovo, da mu umjetno disanje i podigao ga na ljestvici. Kao da je u lift upro.

Jakobušić u 22 godine starijeg Primorca gleda ka’ u Boga, ka’ u Svetog Vlahu što ga s police u poljudskoj kancelariji čuva.

Siguran da je pogodio što ga je odabrao da tegli prvu momčad nakon havarije, u dvojbi je kakav idući potez povući:

- Kako da izgubim „Bora” (to je dubrovačka deklinacija, op. a.), plašim ga se potrošiti...

A to bismo protumačili u stilu kako da Primorcu povjeri prvu momčad kad mu sa 66 godina može bit dragocjen i skalinu natrag (šef Akademije) i skalinu naprijed (pobočnik za struku, skaut, sportski direktor).

Jakobušić za poziciju trenera puca na – visoko, na najviše, želi ga naći od imena, najveći kalibar. Treba mu trener „s većim ovlastima i odgovornosti”, a smatra da je osovina predsjednik – trener ključna za funkcioniranje na pobjedničkoj razini.

U to ime, funkcija sportskog direktora bila bi donekle marginalizirana. Zato prvo trener, a tek onda sportski direktor.

Jakobušić s trenerom želi biti veći akter, a tu bi s njima negdje bio i Primorac, da „zasoli” svojim komentarom, upadicama, savjetom, prijedlogom.

Čim je Jakobušić posegao za iskusnim Primorcem da mu gasi vatru, otvorena je i – čekaonica. I dok se Boro dohvatio vatrogasnog šmrka, dotle je Lukša otvorio četvore oči, traga, raspituje se, kontaktira, pokušava dokučiti tko bi od velikih faca bio dostupan.

Nama se čini da smo iskristalizirali kapitalce koji bi zadovoljili stroge i visoke Jakobušićeve kriterije.

Slaven Bilić, Ivan Jurić, Ivan Leko, Matjaž Kek... 

Kako ih dobaviti? Jesu li baš sva četvorica „nemoguća misija”? Može iskrsnuti netko peti, netko preko noći koga gospar Lukša ljubomorno skriva, ali s ovom četvoricom kao idejom ne mislimo da smo ni zarez promašili.

Barem tri tjedna Jakobušić ima vremena odabirati, a polovičnog rješenja, koliko smo shvaćali, ne bi se laćao. Uvijek ima Primorca. Pa do daljnjega. Možda i do ljeta, tko zna.

Simpatično nam je kako je to Jakobušić ispričao da ga je Primorac u Koprivnici pitao „predsjedniče, vodim li ja i protiv Lokomotive” i da će ga sigurno tako upitati „vodim li ja i zimske pripreme”?

Kakav će biti odgovor? Dotad možda budemo pametniji...

1. Slaven Bilić

Navodno ga je Jakobušić nazvao, da popričaju, kao što obavlja desetine, stotine razgovora s uglednicima i čimbencima. Je li u trenutku zatitrala nada ako, nedajbože po Slavena, ne uspije u West Bromwich Albionu i... postane slobodan. To bi ipak bila Hajdukova bajka, a Bilić je uz pomoćnika Deana Računicu upisao i pobjedu u engleskom prvenstvu i gura dalje.

2. Ivan Jurić 

Hajduk ga je već kontaktirao i želio otprije, dok je bez posla uživao ugovor sa Genoom. Bio je vruća želja i u projekciji to ostaje uvijek. U Italiji je stekao značajno ime, sad s Veronom već drugu godinu radi sjajan posao, ali za njega se zna da bi jednom u karijeri volio voditi svoga Hajduka. Kad je to? Da ostavi Veronu odmah?

3. Ivan Leko

Još jedan Hajdukov Ivan na velikoj je sceni, prvak Belgije s Bruggeom, kup je osvojio s Antwerpenom s kojim gazi i po Europskoj ligi. I jedan od onih koji sanjaju da jednom u karijeri povedu Hajduka prema trofejima. Samo, je li to baš sad, ovaj čas, na ljeto možda?

4. Matjaž Kek

„I da sam se našao s njim, ne bih vam rekao”, otelo se Jakobušiću. Grad već neko vrijeme živi u psihozi da je Kek na vratima i da su predsjednik i novi trener viđeni ovdje i ondje. Zabunu možda nehotice unosi vaterpolski sudac Robert Tiozzo koji sliči na Jakobušića pa ako ga vidite, kao da ste Lukšu vidjeli. O Keku smo već pisali kako je prvi pick, uvjereni smo da bi se sa svojom slovenskom Zvezom razvezao, ako kontakt postane konkretan. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. siječanj 2021 15:28