StoryEditorOCM
Hajduksmjena ili čekanje

Teško je biti trener Hajduka: Uprava duma za kim posegnuti, ali i osluškuje kako bi navijači prihvatili da Burić ostane

4. studenog 2019. - 20:15

Smjena Damira Burića čini se i dalje - vjerojatna, prošao je rub, Rubikon, kocka je bačena, tako nam se učinilo već u subotu navečer.

Opet kusamo kruh sa sedam Gorica...

Jučer u Hajduku šutjeli, nitko nije rekao "stojimo čvrsto uz trenera", kao što jesu prije dva tjedna nakon 0:0 kod Lokomotive. Doduše nisu javili ni da je smjena izvjesna. Nego, trening je danas popodne, najavio ga je Burić, a baš nas zanima tko će ga voditi.

Puštaju da se dan-dva dojam slegne, a nije lako ni probrati koga novog stavit i da li se toga novoga odmah može privoljeti?! A tko bi bio premosnica, odnosno "by-pass"?

Rekli bismo i to da dumaju za kim posegnuti, a možda i osluškuju kako bi se to dogodilo, prihvatilo da Burić ipak povede momčad protiv Osijeka u subotu.

Situacija je delikatna, jer ni novome, pa bio to Igor Tudor ili Matjaž Kek koje kuloari favoriziraju u zamišljenom scenariju promjene, ne bi bilo lako povesti deprimiranu momčad na tri najteža ispita koja slijede: protiv Osijeka, pa kod Dinama i onda u Poljud dolazi Rijeka. Odmah najjači.

Tri, dakle, najjača protivnika slijede. I novog trenera potrošit odma'? Kakav je to smisao? Kao lani u ova doba Sinišu Oreščanina, stavili ga i odmah je ispao iz kupa od Osijeka, pa se to prikazalo kao nevažno, jer kvragu i kup, tek se uigravaju?!?

A zašto te tri utakmice što slijede, jedna po jedna makar, ne bi bile prilika, "posljednji otok za spašavanje" da se Buriću pruži šansa dovršiti jesen, da ostane na drugom mjestu na kojem je i sad?

Ili bar Osijek da mu dopuste, pa da se u reprezentativnoj pauzi podvuče crta?

Plasman na drugu poziciju (na kojoj Hajduka nema od 2012.), kao prodor u kvalifikacije za Ligu prvaka čvrsto je zacrtan cilj, a Burić ga drži. I kako ga smijeniti dok je tu? Kako je nekoć Blaž Slišković govorio "smijenili su me, a bio sam prvi"?!

Bitna je procjena može li potonulu momčad trgnuti ili je upao u živi pijesak, nije li to odjednom samo dobri čovjek Burić koji kopni s pokretačkom energijom?! Kako bi rekao Ćiro Blažević, trenera se mijenja ako ga momčad više ne slijedi...

Nije i ne može Burić biti glavni krivac za sve to što je Hajduk nanizao nezadovoljavajuće rezultate i igre i kako je splet okolnosti naslonjen i na teške greške i razočaravajuće izvedbe najskupljih pojedinaca.

Burić bi sebi u obranu mogao uzeti nekoliko stvari:

1. Momčad nije pripremao - nego je preuzeo nakon šokantnog ispadanja od Gzire, nakon priprema koje su prošle na Pohorju sa Sinišom Oreščaninom u ozračju borbe s vlastitom psihom uslijed odlaska Krešimira Gojuna. Burić je skupljao krhotine i dobro brodio...

2. Rezultat je samo trend, a ideal vječan - dosad se uvijek govorilo, što se sad okrenulo kad je rezultat dapače solidan?Ideal nije upitan, a rezultat je neloš, pogledajte tablicu, da je netko Hajduku nakon Gzire ponudio ovu poziciju uz pobjedu protiv Dinama u Poljudu, tko to ne bi prihvatio?! Glasnika ponude bi poljubili, a ponudu prihvatili objeručke.

3. Stres u momčadi nije samo smjena trenera – nova metla bolje mete, ali zar to nije alibi za sve osim za trenera koji ostaje odjednom sam? Koliki su krivci arhitekti momčadi? Tomislava Ivića se u ona zlatna doba moglo smijenit barem dva-tri puta, ali je Tito Kirigin svaki put stao uz trenera, održao teške, zajedničke sastanke s momčadi, a novine su pucale po igračima naslovima "kad zvijezde postanu meteori".

Zar se ni Matjaž Kek u Rijeci nije susreo s teškim trenucima, (eliminacije Aberdeen, Slaven Belupo u kupu), pa je ostajao u sedlu? U Poljudu je mot tri trenera na godinu, najmanje, pa ajmoooo, metlaaaa, svaki čas. Najlakše je tako. Je li moguće nakon dvije doista gorke Gorice da svi zajedno krenu na Osijek? Sa žarom i željom? Tražimo li previše?

Jesmo li idealisti ili je Buriću već spakiran otkaz?

Usud rekordera, svi su učas - smijenjeni

Usud je rekordera, po svih šest startnih domaćih pobjeda upisali su Stanko Poklepović 1992. i Luka Bonačić 1997. i bili su ubrzo – smijenjeni. Kao i Ivan Katalinić sa pet početnih domaćih pobjeda 1995., brzo smijenjen.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 16:35