StoryEditor
Hajdukbitka umova

Taktičari kojima je obrana temelj: Burić je u zamahu euforije nakon pobjede protiv Dinama, a Bišćanu fali pobjeda, bilo kakva

Piše S. A.
15. rujna 2019. - 13:54

Dvoboj BB, Burić na Bišćana, pisat će novo poglavlje u serijalu o jadranskom derbi. 

Sudar nogometnih umova.

Burić dosad nije pobijedio Rijeku.

Bišćan dosad nije pobijedio Hajduk.

Zlobnici bi rekli da fali i treće  B - bunkeraši. No, nije to baš tako...

Njih dvojica se nakon nogometnih puteva kojekuda prvi put susreću sučelice i to baš u jadranskom derbiju. U prošloj jeseni je Igor Bišćan sjeo na riječku klupu, dočim se Damir Burić prije dva mjeseca vratio Hajduku. U ranijem mandatu, kroz sezonu 15/16 i Burić je trpio od riječkog “Kekova sindroma”.

Nepotrošeni Šolta

Bišćan je čak 14 godina mlađi od Burića, a ne bi se reklo na prvi pogled, ne mislimo pri tom na fizički izgled. Burić je friško ime, nepotrošeno, neizlizano, zapravo se kasno vratio iz Njemačke u svom prvom mandatu na klupi Hajduka kad ga je pozvao sportski direktor Goran Vučević. Prije toga se bivši igrač “crvenih”, Splita, “izgubio s radara”, živio je u Njemalčkoj kao nogometaš, pa potom i trener dugi niz godina. I došao kao nov u Hajduk. 

Danas po drugi put u Hajduku hrvatska javnost ga iznova konzumira kao osvježenje.

Bišćan je pak bio igrač reprezentativne karijere jer je igrao za Dinamo, pa Liverpool, pa potom i Panathinaikos, te se vratio u Dinamo. O tome ne treba trošit riječi.

A trenersku karijeru je počeo gradit izvan maksimirskih zidina tražeći svoj neovisan put. Pokazujući talent. Još uvijek je novo ime na trenerskoj sceni, premda se već i Kupom Hrvatske okitio. Uvuć Rudeš među prvoligaše, pa s Olimpijom uzet titule tamo gdje Maribor dominira, nesvakidašnje je.

Rekosmo, sudar – umova, taktičara, obojica biraju riječi i način na koji će igrati.

Obrana im je prva na pameti. Pada nam na pamet nezaboravni Stanko Poklepović, pokojni naš šjor Špaco koji je običavao govorit “obrana je definirana, određena i strogo zadana, a napad je neodređen, kreativan, kako ti dođe, izvedi sve šta znaš, nitko ti ne brani...”

Veći pritisak na domaćinu

Prvo sagradi temelj, a onda ćeš katove i krov stavljat. Obojica se drže takvih misli.

Burić je u zamahu euforije nakon pobjede protiv Dinama, a Bišćanu fali – pobjeda. Bilo kakva. U Europi su Riječani ispali nedavno (Hajduk je već zaboravio Gziru), pa su im belgijski ožiljci svježi, a Inter potom, svoju rak-ranu nisu uspjeli svladat.

Veći je imperativ na - Bišćanu. Primirila se i Armada koja je a priori bila kontra Biščana, a sad oštricu svoga neslaganja usmjeruje na njegova asistenta Renata Pilipovića, bivšeg igrača Rijeke i Dinama, koji im se zamjerio, pa uvjetuju gazdi Damiru Miškoviću “nećemo navijat dok ne maknete Pilipovića...”

No, to već nije ova tema, Bišćan je čvrst momak, dok Burić, a što da kažemo, nakon pobjede protiv Dinama od njega i dalje hajdučki puk očekuje – čuda!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 19:54