StoryEditor
Hajdukpitamo se

Što je s Palaversom? Oreščanin ga ne stavlja u momčad i ne daje odgovor zašto je tomu tako

13. svibnja 2019. - 14:04

Fenomenalni ste, vi ne odustajete – odgovorio je trener Hajduka Siniša Oreščanin, sad već ljut, na pitanje o Anti Palaversi. 

Kako je to sad Palaversa ušao u 89. minuti utakmice protiv Slaven Belupa i odigrao ukupno samo posljednjih pet minuta.

A mi, nakon dana pauze i slavljenja junaka Posaveca i Jradija za pobjedu Europe vrijednu, vraćamo se opet Palaversi.

Zanimljivo je. Neobično.

Da, zašto ne bi novinari pitali, što se to događa sa statusom Palaverse?

Oreščanin jest kazao kako neće više odgovarati na pitanja o Palaversi, ali se na pressici tu i tamo postavlja pitanje o poziciji velikog talenta i sada nogometaša Manchester Cityja, koji pak ne može dogurati dalje nego da bude rezerva Nejašmiću, Juriću, Hamzi Barryju...

Ako pitamo za Palaversu ispada kao da nešto napadamo Oreščanina? Zašto se to tako shvaća?

Tabu-tema

A s druge strane zašto se ne bi pitalo i zašto bi Palaversa bio tabu-tema?

Mladi nogometaš je doživio veliki preokret u stilu one Gundulićeve “tko bi gori, sad je doli...” Ali, kolo sreće “vrteći se ne prestaje”, pa da vidimo...

Dakle:

1. Palaversa je proglašen velikim talentom i produktom Akademije u kojega su se kleli, još dok se nije ni znalo za interes Manchester Cityja, bio je nada u bolje sutra.

2. bio je igrač koji je pred prodaju naciljan kao trenutni i budući kapetan momčadi, što se sada radi s Domagojem Bradarićem i Darkom Nejašmićem. A i Ivan Gudelj je Palaversi uručio kapetansku vrpcu u selekciji “do 19”, Palaversa je u trenutku postao – sve. Zasluženo, talentiran i primjernog ponašanj.;

3. Svjedoci smo da je sad u debelom zapećku. Je li zbog toga što je u međuvremenu – prodan? I ne pomaže niti bonus dodatnih nagrada Hajduku, ako bude igrao.

Da nastavimo priču, Hajduk se upinjao da ga u trenutku prodaje sačuva za sebe čim duže i isposlovao je da ga Manchester City ne pošalje na neke druge destinacije gdje su im partneri, nego su ga uspjeli ostaviti sebi.

Dogovoreno je da se “bijelima” isplati naknada od cca 1,2 milijuna eura kroz godinu i pol, 30 nastupa po 40.000 eura. To je više-manje suština ugovora koji jest poslovna tajna, ali s velikom preciznošću pomalo izlazi na vidjelo.

Od zvijezde do nepotrebnog

E sad, što se dogodilo s Palaversom da ga je Oreščanin najprije stavljao, pa onda ubrzo vadio iz igre nakon 60 minuta, da bi ga potom sasvim preselio na klupu?

Koliko znamo, Palaversa koji je cijeli život u Hajduku, od malih nogu i bio kapetan u selekcijama, nije promijenio svoj način života tihog, primjernog profesionalca.

Međutim, trener ga “ne vidi” i ne stavlja u momčad.

U redu, s jedne strane legitimno jer trener je odgovoran za rezultat, ne treba mu se miješati u sastav i proboj u Europu je Oreščaninov sveti cilj.

S druge strane je neobično da je igrač od razvikane nade i zvijezde, u trenutku prodaje postao potpuno – nepotreban.

Ponovimo da se tih cca 1,2 milijuna eura bonusa zbraja na način da u roku godinu i pol odigra 30 utakmica po 40.000 eura, s time da se nastup računa samo kao početnih, startnih 45 minuta. Dakle, ima vremena. Ali i vrijeme curi, prilike da nastupi se propuštaju.

I još: kako tumačiti ulazak u igru u 89. minuti? Trener ga je stavio da ipak honorira njegov trud na treninzima? Može i tako, Palaversa je ušao, profi je, ali priznajte da je neobično.

I sigurno je da i predsjednik Marin Brbić i sportski direktor Saša Bjelanović imaju upite emisara Manchester Cityja koji su iznenađeni da njihov Palaversa svome Hajduku, baš nimalo ne treba!

Oreščanin bi trebao reći:

- U ovom trenutku smatram da od njega ima boljih. Ne vidim ga u prvih jedanaest. Ispričavam se, ali to je to.

Vjerojatno se to podrazumijeva, ali kako da budemo sigurni?

Ivić nije ‘prepoznao’ Gudelja

Ovako, svaki upit i Oreščaninovo negodovanje stvaraju famu koja nije potrebna.

I nije dobra reklama za buduće, eventualne odnose Hajduka i Manchester Cityja. Ako se ovako ponašate s Palaversom, vraga ćemo vam uzet i ove druge...

Ne treba se Siks ljutit, neka kaže “ne vidim ga” i znamo na čemu smo. I Brbić kao ključar blagajne onda zna na čemu je. A i Manchester City će znati da mu ga je bolje sklonit s Poljuda... 

Nije to neobično da pojedini trener “ne vidi” neke igrače koji će danas – sutra bit igračine. Tomislav Ivić, velik i najveći, nije oduvijek imao sjajno mišljenje o dometima Ivana Gudelja, to je istina i živa legenda.

Jedan Ante Biće Mladinić pak, nije mogao podnijeti da je Mišo Krstičević pod prijateljem-suparnikom Tomislavom Ivićem postao reprezentativac, a zapravo nije svladao – kako je to šjor Biće tumačio – nogometnu abecedu. Ne može se iz osnovne škole odmah na fakultet, a da srednju nisu prošao, legendarne su batude Ante Mladinića.

Pa kad je Mladinić 1980. naslijedio Ivića na klupi Hajduka, Krstičević je malo-pomalo izgubio reprezentativne epolete, te potražio kasnije sreću u Rijeci, te Veležu.

Hoćeš, nećeš, svjedoci smo posebnog, specifičnog odnosa što ga Ante Palaversa (ma koliko šutio o tome) prolazi u svojim osjećajima sjedeći na klupi uz Oreščanina, sve do 89. minute... 

Možemo se pravit da je sve to u redu i da novinari prave nepotrebnu frku, ali... Manchester City će sigurno u lipnju otvorit fasciklu, dosje Palaversa i poželjeti da igrača plaćenog šest milijuna eura, na posudbu usmjeri u... podobnije mu krajeve. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 23:58