StoryEditor

Stanko Poklepović: Uživao sam, nisam spavao... no bilo je i kod nas propuha

Piše PSD.
20. kolovoza 2010. - 20:06
Nema sumnje, druga mladost Stanka Poklepovića, makar se časni Špaco možda i naljuti na tu konstataciju. Kad je u veljači preuzimao momčad od Edoarda Reje prisnažio je kako je i fizički i mentalno i te kako sposoban i dorastao novom trenerskom izazovu i da nas ni trenutka ne smije zbuniti činjenica što već ima 72 ljeta u životnom kalendaru. I što je s Hajdukom Europom prošetao već jednom, ima tome 25 godina. Bilo je upečatljivo: Metz 5:1, Torino 3:1, Dnjepr 2:0, Waregem 1:0, pa su ga prije revanša u Belgiji smijenili...

Još ništa nije gotovo

Prije nego nanižemo hvale o poljudskoj ekstazi, izdvojit ćemo Špacinu crtu o revanšu u Bukureštu:
- Ništa još nije gotovo, Unirea je pokazala da je čvrsta momčad, satkana od odličnih igrača...
Vladimir Dugandžić / CROPIX
Složit ćemo se da su momci iz Urzicenija „nestali“ nakon 60. minute: možda nisu dobro pripremljeni, možda ih je Hajduk ritmom slomio. Ali ih se ne smije potcijenjivati:
- Samo bih skrenuo pažnju da su nam većinu zračnih duela dobili, sve su nam balune uzeli u skoku. Mi smo njih nadigrali u drugim stvarima, ali su oni opasni, nisu bilo tko. Tim je naša pobjeda veća, vrijednija, značajnija. Ima još 90 minuta igre, nećemo se uspavati...

Poklepović se nije uspavao ni noć nakon velike pobjede, kaže da oka nije sklopio:
- Ne, nisam spavao, gledao sam reprizu utakmice, jednom, dvaput i što sam više gledao raslo je moje oduševljenje. Prije svega rezultatom, ali i visokim ritmom igre, naš je ritam bio europski, a to inače ne resi i nije odlika naših momčadi.

Ima li Hajduk već europski štih?
- Ne, nema, ali se pomalo razvija, možda ako potraje u Europi s uspjehom, deset ili barem pet godina, onda ćemo govoriti o europskom štihu, ovo je samo stidljiv put našeg povratka.

Dan poslije poželio je govoriti o – taktici. Želio je ispričati kako je u hipu, videći da Unirea ipak mijenja sastav u odnosu na očekivano i on u trenu promijenio neke naoko nevidljive detalje u pripremi utakmice.
- Protivnika smo dobro snimili i bili spremni na njegove zamke. Ja neću u detalje da ne biste pomislili da sam filozof, ionako to mislite, da filozofiram, Ali, na srcu mi je odgovoriti nekim trenerima koji kažu „pusti igrače da igraju“.

To je Igor Štimac izjavio, pomislili smo, nismo rekli, Špaco nije imenovao:
- Ma, kako to može reći ta osoba visoko rangirana u našem nogometu?! Takva razmišljanja su prošlo svršeno vrijeme, jer taktika je osnovni dio upravljanja igrom i utakmicom – nije Poklepović odolio a da opet ne bude učitelj s katedre. Makar generirao i neke nove, u biti nepotrebne polemike.

Osvrnuo se i na igrački kadar, golova kao kiše, a toliko smo trubili da Hajduku fali pravi centarfor:

Ne treba nam killer

- Je, tražili ste „killera“, a ja sam uvijek govorio da igra daje golove, „killera“ se čuva striktno i onda ga se dade lako ugasiti, kao ja jednom kad sam protiv Torina Schachnera ugasio sa Zoranom Vujovićem. Gdje on, tu i ti, za njim, Zorane! Bez „killera“ naša igra je raznovrsnija, a isto efikasna. Imali smo namjeru ugurati i Ahmada u finišu, ali se tako dogodilo da nam je na kraju trebao Vejić. Brkljača i Čop su s klupe dali golove – zanio se Poklepović.

Unirea 4:1, ekstaza sa četiri vrhunca:
- Tako je, da bih ja bio ja, volim se koristiti svojim riječima, pa neka ih vi onda izvrnete i zloupotrijebite – obratio se novinarima. – Čista ekstaza! Sa četiri vrhunca. Ja sam uživao!

- Bilo je i propuha, nismo odmah konce uhvatili sve kako treba. Propuh je i objektivne naravi, oni u obrani imaju dvojicu od po 30 godina, naši su desetak godina mlađi. Njima igra jedan Frunza, prošao nas je s reda, trideset metara i zabio gol, a onda je to njima uradio i naš Ibričić...

Prolazi Poklepović prekrasno razdoblje svoje karijere. Uvijek voli istaći da sve to skupa za njega nije novost, on je „iskusna kost“:
- Vodio sam ja utakmica i utakmica, nije ovo za me ništa novo...
Ali je ova publika predivna, atmosfera veličanstvena. Presretan sam i ponosan.


SLAVEN ALFIREVIĆ

Puno je utakmica, ulazit će mladi


Ako Hajduk prođe Unireu, do 16. prosinca čeka ga čak 25 utakmica, još 14 u prvenstvu, sedam u Europi (računajući i uzvrat) i četiri u kupu.

Nije li igrački kadar, ruvinan i ozljedama, pretanak? Mogu li izdržati, puknit’ će na po’ puta?
- Pa je, možda nam fali tu i tamo još neki igrač, na primjer na bokovima ostali smo sa po trojicom, umjesto četvoricom igrača. Uzeli smo Albanca u sredini, Ervin Bulku ima staž i može nam pripomoći, a ja ću vam reći da kadar mogu popuniti iz postojećeg stanja, priključit će nam se najmlađi, Andrijašević, Boljat, Španjić... Izgurat ćemo poteškoće, ne bojim se uvođenja novih i mladih jer je naša igra profilirana i lako se u nju ulazi – tvrdi Špaco.

Stari lisac, a momčad uglavnom mlada, domaća i jeftina. Nova formula hajdučkog uspjeha.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 12:41