StoryEditor
HajdukOdnosi na dnu

Šibenik i Hajduk već puno desetljeće ne žive u ljubavi

24. listopada 2017. - 22:27
sp180207Rukavina1n

Kao susjedi Vito (Šibenčanin Špiro Guberina) i Pere (Ivica Vidović) u legendarnoj, svevremenskoj tv drami “Buža”.

Uvijek se nešto “karaju”, uglavnom oko gluposti, povlače po sudu zbog tužbi i protutužbi. A na kraju ne mogu nikako jedan bez drugoga, jer ipak su na koncu svega – susjedi.

Nategnuti odnosi među klubovima otišli su, čini se nepovratno, u tom smjeru nakon transfera Ante Rukavine iz Šibenika u Hajduk od kojeg je prošlo već gotovo 11 godina (siječanj 2007.). A pogotovo nakon kasnije trakavice oko podjele odštete od kasnijeg prelaska istog igrača u grčki Panathinaikos (u srpnju 2008.).

Spor Šibenika i Hajduka nastao oko plaćanja PDV-a vukao se godinama, sve do Arbitražnog suda HNS-a. Nad Hajdukom je u to vrijeme dugo visjela i omča suspenzije (neigranja) zbog duga, ali i neispunjavanja uvjeta za dobivanje UEFA licence zbog nepoštivanja financijskog fair playa. Nije to baš tako davno bilo kada je klub bio gotovo u konopcima zbog brojnih financijskih repova, “kostura iz ormara”, prije samo četiri-pet godina. A novca nije bilo.

Sutra će na Šubićevcu Šibenik i Hajduk igrati u osmini finala kupa Hrvatske, a u proljeće 2010. igrali su finale. Sedam godina u međuvremenu je prošlo, ali teško je reći jesu li se išta (i koliko) popravili već dugo narušeni međususjedski odnosi. Hajduk je te 2010. na Poljudu slavio 2:1 i s puno strepnje odlazio je na uzvrat finala na prepuni, uzavreli Šubićevac. Ipak, Vukušić je odmah na startu uzvrata usmjerio priču na mlin Splićana, a na kraju je Ibričić drugim golom zaokružio pobjedu.

Te iste godine, nešto kasnije, na startu iduće sezone, Šibenik je jedini put u svojoj povijesti igrao u europskim natjecanjima. Nakon što je u prvom pretkolu Europske lige malteške Sliema Wandererse ugostio u Dugopolju, u drugom je ciparskom Anorthosisu bio domaćin na Poljudu. No, ne pamte Šibenčani taj susret po dobrom. Nakon 2:0 gostujuće pobjede, ispali su nakon poljudskih 0:3 (poslije produžetaka).

Unatoč toj gesti, jer Šubićevac nije udovoljavao uvjetima igranja u Europi, i tada su bili napeti odnosi na relaciji Šubićevac – Poljud. Kao nadogradnja odnosu Funcuta i Torcide koji se tradicionalno “ne mirišu”.

Kažu da vrijeme liječi sve. Čini se u ovom slučaju najviše zbog toga što su u međuvremenu Šibenčani i Splićani uglavnom boravili u različitim rangovima natjecanja, bili na distanci. U sutrašnji ogled Hajduk ulazi kao apsolutni favorit u odnosu na domaćina koji se sada muči u drugoligaškom rangu. Sve osim pobjede (prolaska) Hajduka bilo bi ravno senzaciji.

Prvi je ovo službeni ogled Šibenika i Hajduka nakon gotovo čak šest godina, od prvenstvenog ogleda odigranog u studenom 2011. godine, također na Šubićevcu. Na kraju te sezone 2011/12. Šibenik je ispao u drugu ligu (smanjivala se liga na 12 klubova).

Godinu potom, dok je još čekao novac od Rukavine, nije Šibenik dobio licencu za drugu ligu pa je završio u trećoj.A od tada nisu se baš Šibenik i Hajduk naigrali ni prijateljskih utakmica.

Pamte se i u novije vrijeme incidenti čak i kada je Hajduk II gostovao na Šubićevcu prije tri godine. Uostalom, i lani su iz Hajduka pokušavali snimiti dio svog kalendara na plaži Banj u Šibeniku, ali je iz sigurnosnih razloga snimanje prebačeno u Primošten.  ∙   

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. veljača 2021 03:22