StoryEditor
Hajdukegzodus

Rudeš - Hajduk, pola godine kasnije: od 38 igrača i trenera u tadašnjem zapisniku, danas ih je ostalo samo 12!

Piše Vedran Babić
30. studenog 2018. - 14:12

U odnosu na svibanjski dvoboj u Zagrebu na Poljudu više ne stanuju Letica, Stipica, Radošević, Futacs, Tičinović, Almeida, Bašić i trener Kopić, dok su Rudeš napustili skoro svi, ostao je samo Picak!

Nakon šest mjeseci evo Hajduka opet u Zagrebu kontra Rudeša, na stadionu u Kranjčevićevoj. 

No sutra ćemo na travnjaku potonulog NK Zagreba gledati mnoštvo novih lica na obje strane. Konkretno, od 38 ljudi u zapisniku tadašnje utakmice odigrane 6. svibnja koju je Rudeš dobio 2:1 (36 igrača i 2 glavna trenera) u tim je klubovima ostalo njih još samo 12. U Hajduku 11, a u Rudešu samo jedan!

Navijači Hajduka nerado će se prisjetiti tog poraza do kojeg je došlo za vrijeme Rudešova sveopćeg procvata u proljeće, kada su Zagrepčani pobijedili između ostalih još Dinamo, Rijeku i Osijek te izborili ostanak u ligi, izbjegavši čak i doigravanje. Igrali su baš preporođeno i u drugom dijelu sezone bili uz bok najboljima.

Za Rudeš su tada u početnoj jedanaestorici bili Čondrić, Anderson, Entrena, Fazli, Galilea, Grujević, Kamenar, Mesarić, Paez, Pavić i Segado, a na klupi su bili Franić, Glauder, Ivančić, Miljanić, Muić, Picak i Turčin.

Ako ste zagriženi HNL fanatik, odmah ćete prepoznati tko je taj jedan koji je još uvijek u klubu. To je vratar Dominik Picak koji je branio za Dinamo, Lokomotivu, Slaven Belupo, Dugopolje... On je u tom dvoboju bio rezerva Čondriću, a danas je prvi vratar.

No nakon završetka sezone u kojoj se Rudeš spasio od ispadanja, dolazi do potpunog preobražaja igračkog kadra. Ili da budemo precizniji – egzodusa. Španjolski Alaves s kojim je Rudeš imao potpisan ugovor o partnerstvu povukao se i otišao u Istru 1961, ostavivši iza sebe pustoš i pretvorivši Rudeš u klub koji je ljetos doživio najviše pretumbacija od svih u HNL-u.

Petorica otišla u Sochaux

Rudeš se odjednom pretvorio u kolodvor. Svi su, dakle, osim Picaka otišli, i to uglavnom kao slobodni igrači nakon što su im ugovori istekli ili bi se vratili u klubove iz kojih su došli na posudbu. Nema više ni španjolskog trenera Josea Manuela Aire koji je ovog ljeta preuzeo francuskog drugoligaša Sochaux, kamo je povukao Paeza, Galileu, Andersona i Pavića.

Sochaux je, inače, također u partnerstvu s Alavesom, no Aira je nedavno dobio „nogu“ nakon što je klub doveo u borbu za ostanak. Neki su igrači, pak, otišli s Alavesom u Istru poput Čondrića, Grujevića, Franića, Ivančića, Segada i Miljanića, a ostali su se razasuli po Cipru, Makedoniji, Sloveniji, Španjolskoj...

Što se Hajduka tiče, i njegova je momčad doživjela brojne rošade, koje su ipak neusporedive s onima u Rudešu. U splitskom je dresu ostalo još 11 imena iz tog 6. svibnja u Kranjčevićevoj. Trener nije među njima. Željko Kopić danas je na Cipru nakon što je smijenjen u rujnu, a njega je naslijedio Zoran Vulić koji je ovog tjedna i sam postao bivši. Sada je za kormilom poljuljanog bilog broda Siniša Oreščanin.

U odnosu na svibanjski dvoboj s Rudešom na Poljudu više ne stanuju ni prodani igrači Karlo Letica (Club Brugge), Toma Bašić (Bordeaux) i Josip Radošević (Brondby), s Markom Futacsem i Danteom Stipicom dogovoren je sporazumni raskid ugovora, Hugu Almeidi istekao je ugovor, a Mariju Tičinoviću istekla je posudba.

Precijenjeni Portugalac nije zadovoljio pa nije bilo potrebe da se ulazi u pregovore za eventualni nastavak suradnje, dok otkup Tičinovićeva ugovora s belgijskim Lokerenom nije bio u planu Hajdukovih čelnika.

Ostali su Barry, Caktaš, Fomitschow, Gyurcso, Ismajli, Juranović, Lopez, Filip, Kovačević, Memolla i Tudor. To čak i nije previše promjena, pogotovo kad pogledamo Rudeš, no neki su igrači načeti ozljedama, a neki su u drugom planu, pa bi i Hajduk sutra u Kranjčevićevoj mogao osvanuti u nekom posve drukčijem ruhu u odnosu na gostovanje na istom stadionu prije pola godine. Međutim, u kojem god sastavu Hajduk bio, od njega se očekuje pobjeda.

 

RUDEŠ – HAJDUK 2:1 (6. V. 2018.) Di su danas?

RUDEŠ: Čondrić (Istra 1961), Anderson (Sochaux), Entrena (Omonia), Fazli (Shkendija), Galilea (Sochaux), Grujević (Istra 1961), Kamenar (Osijek), Mesarić (bez kluba), Paez (Sochaux), Pavić (Sochaux), Segado (Istra 1961)

Klupa: Franić (Istra 1961), Glauder (Fuenlabrada), Ivančić (Istra 1961), Miljanić Istra 1961), Muić (Rudar Velenje), Picak (još u klubu), Turčin (Široki Brijeg), Trener: Jose Manuel Aira (bez kluba)

HAJDUK: Letica (Club Brugge), Barry, T. Bašić (Bordeaux), Caktaš, Fomitschow, Futacs (bez kluba), Gyurcso, Ismajli, Juranović, Lopez, Radošević (Brondby)

Klupa: Almeida (Acade. Coimbra), Filip, Kovačević, Memolla, Stipica (CSKA Sofia), Tičinović (Lokeren), Tudor, Trener: Željko Kopić (Pafos)

#HAJDUK#NK RUDEš#MAXTV DERBI TJEDNA

Izdvojeno