Hajdukredovna skupština

Predstavljeni operativni i financijski planovi 'Našeg Hajduka': milijun kuna više nego lani u projektu Za sva vrimena, 2020. će obilježiti otvaranje parka

Piše Frane Vulas

Redovna "jesenska" skupština Udruge "Naš Hajduk", jedna od dvije godišnje, održana je na splitskom FESB-u. Pred 125 prisutnih članova (od toga 119 s pravom glasa) među deset glatko izglasanih točaka dnevnog reda fokus je najviše ipak bio na planovima za 2020. godinu. Ciljevi su otvoriti tematski park na Poljudu, prikupiti pet milijuna kuna kroz projekt "Za sva vrimena", imati 38 tisuća članova...

Operativni plan opisao je tajnik Luka Domikulić.

- U 2019. naš najveći uspjeh je projekt "Za sva vrimena" i iznos koji smo prikupili. Skupili smo potrebnih 3,5 milijuna kuna, oko milijun više nego godinu prije. Dosad smo tako prikupili 11 milijuna kuna koji su uplaćeni na Hajdukov račun za otkup dionica. Imali smo 900 novih donatora što je velik broj s obzirom na sve okolnosti. Tematski park je što se tiče građevinskog dijela praktično gotov. No, nećemo spavati na ovim brojevima.

Članstvo je ipak bilo u padu. U 2019. Udruga je imala 31200 članova, a cilj u 2020. je 38000. Time bi se nadmašila 2018. godina kada je bilo 37467 članova.

- Za održati taj broj na oko 30 tisuća u ovoj situaciji potrebno je bilo jako puno rada – kazao je Domikulić.

- Mi se ovim vraćamo na 2018. koju želimo nadmašiti u 2020. godini - rekla je voditeljica Odjela za članstvo Blanka Sunara.

Projekt manager Tomislav Mikulić objasnio je razvoj projekta "Za sva vrimena". Cilj u idućoj godini je kroz njega prikupiti pet milijuna kuna. Za usporedbu u 2019. je skupljeno 3,38 milijuna.

- Razlog za tako ambiciozan cilj leži u otvorenju tematskog parka - rekao je Mikulić.

Bilo je govora i o drugim aktivnostima.

- Od iduće godine bit će dvije godišnje skupštine Hajduka, a uz to će biti i izvještaji na kvartalnoj razini. Ulične priče želimo gasiti transparentnošću – naglasio je Domikulić.

Financijski plan za 2020. predočio je Ivica Matana.

- Unatoč padu broja članova imali smo oko 2,5 milijuna kuna prihoda od članarina, odnosno ukupno 6,5 milijuna kuna prihoda od članarina i donacija. Plan za 2020. je ostvariti ukupno 8,1 milijuna kuna prihoda, od toga 3,1 milijuna od članarina, a 5 milijuna od projekta "Za sva vrimena". Vjerujem da ćemo ovu godinu završiti s 20 milijuna kuna ukupno dosad uplaćenih Hajduku (nap.a. članarine i donacije).

Izglasane su i manje izmjene Statuta, kao i izmjene Pravilnika o referendumu koje su izazvale veliki interes u raspravi. Odsad inicijator referenduma mora prikupiti 50 potpisa da bi uopće poslao referendumsko pitanje.

- Dosad je za to bio dovoljan jedan mail. I dalje ostaje prag od dvije tisuće prikupljenih potpisa da bi se referendum održao – pojasnio je Domikulić. Na referendumu se odsad odlučuje dvotrećinskom većinom danih glasova, uz uvjet da je na referendumu glasala najmanje trećina članova NH od ukupnog broja članova s pravom glasa na dan kada je zatvorena glasačka lista.

- Dosad je referendum trebao 50 postotnu izlaznost – kazao je Domikulić.

Po završetku skupštine koja je trajala više od dva sata održana je i ćakula s vodstvom Udruge, po tradiciji već internog tipa, zatvorena za javnost (medije).

#SKUPšTINA#NAš HAJDUK