StoryEditor
Hajdukmjesec istine

Paklenih 40 dana: Hajduk na velikim iskušenjima

Piše Vedran Babić
19. listopada 2019. - 12:04
hajduk_varazdin16-05

Dvotjedna stanka u domaćem prvenstvu je gotova, hajdukovci su se okupili nakon što su mnogi od njih imali obveza s reprezentacijama i odmah će morati biti pravi jer slijedi im sedam paklenih utakmica u 40 dana.

Sedam utakmica koje bi uvelike mogle odrediti daljnji tijek Hajdukove sezone, kao i dati odgovor na pitanje je li zaista ova momčad Damira Burića sposobna „potući“ se za naslov prvaka. Učinak u tih sedam susreta odredit će i konačnu boju Hajdukove jeseni.

Hajduk je na ljestvici i dalje vodeći, ali je nakon kiksa u Puli protiv Istre (1:1) ostao na samo bodu prednosti nad Dinamom koji ima utakmicu manje od „bilih“. Usprkos tom „mršavom“ remiju, činjenica je da je Hajduk neporažen još od 25. kolovoza i utakmice s Osijekom u Gradskom vrtu, stoga nema razloga da u novi ciklus Splićani ne uđu ohrabreni i s vjerom u nastavak te pozitivne serije.

Izuzev domaćeg susreta sa Slaven Belupom, svi ostali koji ga čekaju do kraja studenoga su praktički derbiji. Jake utakmice. Taj niz od sedam dvoboja u četrdeset dana otvara se sutra u Zagrebu protiv Lokomotive gdje je Hajduk zadnjih sezona uglavnom dobro prolazio.

Sljedećeg vikenda u Poljud stiže Slaven Belupo, što bi na papiru trebala biti nešto lakša utakmica. Međutim, u Koprivnici se Hajduk opekao u prvom krugu tako da nipošto ne smije shvatiti „farmaceute“ olako.

A onda se ubacuje u višu brzinu. Slijede dvostruki okršaj s Goricom u gostima – prvo u Kupu a onda i u prvenstvu – pa Osijek u Poljudu, Dinamo u Maksimiru i konačno 30. studenoga Rijeka u Poljudu, s tim da između Osijeka i Dinama opet imamo reprezentativnu pauzu.

Dakle, jako važnih 40 dana za „bile“. Nećemo reći ključnih jer će i nakon tog razdoblja ostati i više nego dovoljno vremena do kraja sezone da se cjelokupni dojam popravi ili pokvari. Ali, svakako će biti nužno odraditi dobar posao u tom ciklusu jer Dinamo Hajduku puše za vratom, a nisu ni Osijek i Rijeka daleko, svatko s po četiri boda zaostatka. Dobar bodovni ulov i ostanak na vrhu tablice uz prolazak u četvrtfinale Kupa značili bi vrlo uspješnu jesen, dok bi eventualni gubitak prve pozicije i ispadanje iz Kupa mogli ugroziti cijelu sezonu. Izazovna serija za Burićeve momke koji moraju pokazati jesu li satkani od šampionskog materijala.

U prvom dijelu sezone niz od ovih šest utakmica (tada nije bilo Kupa s Goricom) Hajduk je okončao s deset bodova od mogućih 18. To je tek nešto bolje od polovičnog učinka, no dojam je svakako bio izraženiji u pozitivnom smislu zahvaljujući pobjedi nad Dinamom u Poljudu.

Pobijedili su Splićani i Lokomotivu te Goricu, remizirali s Rijekom, a izgubili od Belupa i Osijeka. U ovom je krugu želja nadmašiti tih deset bodova. Trijumf u Kranjčevićevoj bio bi dobar početak.

#HAJDUK

Izdvojeno

07. srpanj 2020 15:44