StoryEditorOCM
Hajdukmelem na ranu

Ovo finale za Hajduk je najveća zamka, Leko i momčad imaju težak ispit u utakmici u kojoj oba kluba spašavaju sezonu

Piše Frane Vulas
22. svibnja 2023. - 22:21

U finalu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa Hajduk i Šibenik borit će se za Rabuzinovo sunce (srijeda, 19 sati).

Ako podigne trofej, Šibeniku bi to bio pravi melem na rane nakon turbulentne sezone pune nevjerojatnih oscilacija u kojoj su i u prvenstvu i u kupu pobjeđivali Dinamo, u kojoj su u jednom trenutku imali i čak 11 bodova više od Gorice, ali u kojoj su na koncu i već kolo prije kraja ispali u niži rang. Za branitelja naslova u natjecanju, Hajduku bi podizanje trofeja bio spas sezone koja bi se barem završila na uspješan način, kada je sama po sebi već također bila vrlo turbulentna i puna oscilacija. No, ne kaže se po staroj izreci uzalud da je lakše nešto osvojiti nego braniti. Pa makar na suprotnoj strani i bio budući drugoligaš. Dapače, najvećoj zamkom se čine baš te utakmice u kojima te javnost već unaprijed vidi pobjednikom i prije nego što je lopta uopće krenula s centra. A gotovo svi već unaprijed vide Hajduk kako podiže trofej.

Golema razlika

Uoči posljednjeg prvenstvenog kola u kojem će se u nedjelju opet međusobno susresti na Poljudu, Hajduk ima čak 41 osvojeni bod više od Šibenika (68:27), što dovoljno govori samo po sebi. No, nisu samo rezultati i individualna kvaliteta na strani ‘bijelih’. Hajduk je trenutno i u osjetno boljoj formi, u seriji je od čak šest prvenstvenih susreta bez primljenog pogotka, tijekom kojih je upisao četiri pobjede i dva remija. U tom razdoblju gol razlika momčadi trenera Ivana Leke je 9:0. Hajduk u puno boljoj atmosferi dočekuje završni susret kupa.

S druge strane Šibenik je u potpuno drugom filmu, u nizu od četiri uzastopna prvenstva poraza, odnosno u posljednjih osam susreta je izgubio čak sedam puta. A u te zadnje četiri utakmice Šibenik je zabio tek jedan pogodak. Gol razlika momčadi trenera Damira Čanadija u tom periodu je nevjerojatnih 1:13. Nije ni čudno da na koncu momci sa Šubićevca napuštaju elitno društvo. U Šibeniku je atmosfera sasvim sigurno daleko od idealne, klubu i oko njega. Na kraju krajeva bila je i ranije kada se nakon priča o sukobima u svlačionici nekim igračima klub već i zahvalio, pa tako i junaku eliminacije Dinama u polufinale i prolaska u finale Duje Čopa. Dovoljno o klubu govori da se uopće nije niti prijavio za nastup u Europi.

Pritisak na leđima

Ako Hajduk i drugu sezonu zaredom osvoji Kup, ako na kraju podigne trofej, opet će se s optimizmom gledati na sljedeću sezonu. Naravno, neće to ipak biti sezona kakvu su navijači ‘bijelih’ ljetos nakon osvojenog kupa u finalu s Rijekom sanjali. Nije Hajduk osvojio prvenstvo niti je bio blizu da ozbiljnije zaprijeti Dinamu. Međutim, kada završiš prvenstvo važnom pobjedom i osvajanjem trofeja u pobjedničkoj atmosferi momčad odlazi na pauzu između dviju sezone, manji je pritisak odnosno dobrim dijelom je maknut s leđa... Olako se nekako zaboravlja kako od 2013. do 2022. godine Hajduk uopće nije osvojio trofej, a da do lani deset godina nije bio drugoplasirani u prvenstvu.

Međutim, do novog kupa Hajduka dijeli još uvijek vrlo dugih 90 ili 120 minuta, možda i duže, rulet jedanaesteraca. Iako gotovo svi već unaprijed vide Hajduk kao osvajača jer je Šibenik u padu. Pa i kladionice. No, tako su i gotovo svi vidjeli Šibenik i iduće sezone u SuperSport HNL-u osim trenera Gorice Željka Sopića, gospođe Sopić, djece, psa i zeca. Šibenčanima gori pod petama, ne bore se samo za klub nego i za vlastitu egzistenciju, karijere, ugovore... A kada čovjek nema puno opcija onda iz sebe može izvući i ono što se na prvu čini nemogućim. Trener Leko mora napraviti sve da se momčad Hajduka ne ‘uspava’ kao što se Šibenik u jednom dijelu sezone uljuljao zbog situacije u Gorici.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 04:05