StoryEditor
Hajdukna dobrom putu

Od tragedije do euforije u tjedan dana: Hajduk se učvrstio na drugoj poziciji, Liga prvaka sve je bliže...

Piše Frane Vulas
12. studenog 2019. - 14:22

U 90 minuta prešli smo put od toga da se treneru sprema otkaz do toga da se Hajduku smiješi Liga prvaka.

Kvalifikacije, naravno. Momčad trenera Damira Burića svladala je Osijek, direktnog rivala u toj borbi. Poklopilo se i da je Dinamo potopio Rijeku, pa se splitski klub učvrstio na drugoj poziciji s još opipljivijom prednošću. Najbliži pratitelj sad je pet bodova udaljena Lokomotiva, Osijek zaostaje sedam, a Rijeka čak osam bodova.

Opjevane su već splitske oscilacije u emocijama kada je Hajduk u pitanju. Od tragedije do euforije nekad je samo 90 minuta. Daleko od toga da je Damir Burić ovim trijumfom zajamčio sebi sigurnost na klupi na duži period. I sam je kazao da se time ništa nije promijenilo.

Ipak, važnom pobjedom trebao bi napokon kupiti momčadi i sebi barem nekoliko tjedana mira. Barem do Rijeke, derbija koji slijedi za tri tjedna, a nakon najvećeg derbija s Dinamom. Nužno potrebnog mira nakon turbulentnog tjedna obilježenog odlascima dopredsjednika Uprave Lukše Jakobušića i sportskog direktora Saše Bjelanovića.

Daleko od toga da Hajduk briljira. Bole dva poraza od Gorice, posebno eliminacija iz kupa, generalno slabe igre i rezultati na gostovanjima, ali ukupno gledano predstave su solidne, rekordni niz domaćih pobjeda na startu sezone produžen je na osam i bez obzira na krizu i manjak napadača rezultat je kakav se priželjkivao. Prije početka sezone kao primarni cilj zacrtan je plasman u kvalifikacije Lige prvaka u koju iduće sezone vode prva dva mjesta.

Prvo je, jasno, ukoliko ne bude velikog iznenađenja, rezervirano za Dinamo. “Modri” su kvalitetom i financijama u ovoj ligi svijet za sebe. Tu drugu poziciju zasad čvrsto drži Hajduk.

Nakon nešto manje od trećine prvenstva Hajduk ima četiri boda manje od Dinama (koji ima susret manje), ali i pet više od Lokomotive, sedam od Osijeka i čak osam od Rijeke i Gorice koji su s “bijelima” u borbi za europske pozicije. Ne podcjenjujući zadnjih mjeseci dobru Lokomotivu (jedan poraz u zadnjih 12 ligaških susreta), još manje Goricu koja je dvaput svladala Hajduk u razmaku od tri dana, na papiru su se najvećim konkurentima “bijelih” u borbi za kvalifikacije LP prije početka sezone ipak smatrali Rijeka i Osijek.

A za tri tjedna i Rijeka stiže na Poljud. Momčad s Rujevice ima doduše susret manje, kod Dinama, ali s obzirom kako je ovaj posljednji ogled tih protivnika na Kvarneru završio...

Naravno, nismo zaboravili da Hajduku slijedi derbi kod Dinama. Kao ni da potom slijede dva na papiru lakša protivnika Inter (u Zaprešiću) i Istra 1961 (u Splitu).

Iako to ne mora ništa značiti. U prvom dijelu prvenstva Hajduk je dobio Dinamo na Poljudu, a remizirao, izgubio dva boda u Puli. Sve se ovo u dva-tri susreta može okrenuti, tek je studeni.

Vječno je pitanje, pa i u ovom slučaju, je li čaša napola puna ili prazna. Hajduk je drugi, s osjetnom prednošću u odnosu na Lokomotivu, pogotovo Osijek, Rijeku, Goricu. S obzirom da se u sezonu ušlo šokantnom eliminacijom iz Europe od malteške Gzire United... Međutim, i na četiri boda je manje od Dinama koji ima još i susret manje. Ujedno je i eliminiran iz kupa. Igre i rezultati na gostovanjima nisu na nivou...

Ispao je na neki način Burić dijelom i žrtva vlastitog uspjeha na početku sezone, pobjede nad Dinamom, mjesec i pol dana provedenih na prvom mjestu. Time su naglo narasle ambicije javnosti. Cilja Hajduk naravno najviši plasman, ali želje su jedno, mogućnosti drugo. Teško se s time pomiriti, ali i ne treba dok postoji šansa.

Na neki način taj jaz između navijačkih želja i objektivnih mogućnosti ove momčadi o kojima govori i Burić vidjeli smo na kraju susreta. Navijači su pjevali na sjeveru “Samo jednu želju imam...” i zagrijavali se za najveći derbi (“Gazi purgere”).

Igrači su ih pozdravili s travnjaka, ovaj put smješteni negdje na sredini između šesnaesterca i centra sjeverne polovice terena. A na presici nakon susreta Burić je podsjetio u kakvoj je situaciji preuzeo momčad te podcrtao:

- Sad kad je situacija kakva jest, sad bi mi morali bit isprid Dinama?! Mi ćemo se trudit, u svakoj utakmici...

#HAJDUK

Izdvojeno

03. srpanj 2020 11:09