StoryEditor
Hajdukbijeli vrtuljak

Od lova na Ligu prvaka do borbe za Konferencijsku ligu: ponovi li Hajduk prošlosezonski neuspjeh i peto mjesto, iduće ljeto Europu neće vidjeti

13. kolovoza 2020. - 22:02
Vladimir Dugandžić/Hanza edia

Od lova na plasman u Ligu prvaka, do borbe za mjesto u – Konferencijskoj ligi. Tako bi se mogao ukratko nazvati Hajdukov vrtuljak na prijelazu iz jedne sezone u drugu. Ogledom Varaždina i Gorice sutra starta novo izdanje HT Prve HNL, a kao i sezonu ranije prvenstvo će Hajduk otvoriti nedjeljnim domaćim ogledom protiv Istre 1961.

Međutim, što se tiče borbe za novi plasman u europska natjecanja malo toga je baš ostalo isto. Za razliku od prošle sezone kada su prva dva mjesta u prvenstvu vodila u Ligu prvaka, zahvaljujući ukupnom hrvatskom koeficijentu koji je ranije dobrim nastupima najviše napumpao Dinamo, ove sezone ćemo opet imati samo jednog predstavnika. A ukupno će tek četiri kluba nastupiti u Europi, za razliku od pet koji su to ostvarili prošle sezone.

Dakle, ponovi li Hajduk prošlosezonski neuspjeh i peto mjesto - dogodine Europu vidjeti neće. No, tu promjene ne prestaju. Preostala tri hrvatska predstavnika u sezoni 2021/22 neće se natjecati u Europskoj ligi. Njihova destinacija bit će novoformirana Konferencijska liga, tek treće po rangu klupsko kontinentalno natjecanje. Za sezonu 2021/22 predviđen je službeno start Konferencijske lige, najavljene još krajem 2018. godine, sa 32 kluba u skupinama, a istovremeno se broj klubova u grupnoj fazi EL smanjuje sa 48 na 32. Sve u slučaju da ne bude nekih drastičnih promjena u formatu klupskih natjecanja i da ne poremeti koronavirus čak i lansiranje tog novog natjecanja.

Takva su vremena došla da su se odgađali čak i Euro i Olimpijske igre. Naravno, borba za naslov prvaka i kvalifikacije LP kroz domaće prvenstvo uvijek je otvorena, ali nas financijska, kadrovska i rezultatska dominacija Dinama koja već dugo traje navode kako bi sve osim nove titule „modrih” bilo veliko iznenađenje.

Ako tu utrku i ostavimo otvorenom, od pet klubova koji su se prošle sezone izdvojili u borbi za Europu Dinama, Hajduka, Lokomotive, Osijeka i Rijeke, očekuje se ove sezone borba za tek četiri europske vize. Samo najboljih 15 država po koeficijentu imat će od sezone 2021/22 predstavnike u EL.

Tek ako bi ove sezone dobrim rezultatima hrvatski klubovi u Europi drastično popravili ukupni koeficijent pa se sa 20. mjesta opet popeli na 15., Hrvatska bi za sezonu 2022/23 ponovno ima la pet europskih predstavnika, pa i onog u EL. Dva kluba igrala bi u kvalifikacijama LP, jedan u EL i dva u KL. Do tada će čak i EL većini hrvatskih klubova ostati tek san, a ova sezona do daljnjeg posljednja prilika da se izbori čak i grupna faza EL. Pa tako i Hajduku. Jer u Konferencijskoj ligi će uz nastup u ipak kvalitativno nižem razredu to biti i pad po pitanju eventualnih financijskih pluseva.

Osjetno će manje biti zarade klubova. Za ulazak u skupinu EL prošle sezone svaki klub je dobio 2,9 milijuna eura, a navodno će nagrada za mjesto u skupini KL biti 1,25 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. rujan 2020 21:03