StoryEditor
Hajdukđir oko globusa

Nogomet je igra bez granica: Litavac i Šveđanin vode struku na Poljudu, a hajdukovci su razasuti po svijetu

14. listopada 2021. - 11:39

Uvijek su treneri bili i ostali s čeljad s kuferom u ruci, njihova je kuća – putujuća, a zanimljiv je trenutak pobrojati nogometne stručnjake Hajdukove provenijencije. Domaći kadar koji se otisnuo diljem Globusa i u ovom trenutku podučava balunu momke s različitih krajeva svijeta... Igrače i trenere.

Popis je – neobičan, pomalo egzotičan, zar ne, na toj listi bi se mogao naći uskoro i Damir Burić koji čeka novu, prije svega adekvatnu šansu naslonjen na Austriju ili Njemačku koje mu najbolje pašu.

Svakako i Zoran Vulić za kojega je rano da ode u penziju, a ima tu još svita stručnjaka koja je navikla raditi u inozemstvu (Sergije Krešić, Ivan Katalinić, Luka Bonačić, Željko Mijač, Vinko Begović, Ivan Pudar, Zoran Vujović...), a koji su nekako utihnuli, neki možda i pod teretom godina odlaze u smiraj, tko zna.

Recimo Armando Marenci, donedavno iz Hajdukove Akademije pomoćnik je Tomislavu Ivkoviću u Željezničaru i to je kuriozan detalj. 

Uglavnom, dok hajduci prodaju nogometnu pamet svijetom, dotle su u Hajduka glavne face struke Litavac Mindaugas Nikoličius kao sportski direktor i arhitekt, a trener je iz Švedske Jens Gustafsson koji ima i svoga pomoćnika, također Šveđanina (to je Andreas Brannstrom). Fali samo da analitičar bude Škot, a i to je bilo donedavno.

image
Tom Dubravec/Cropix

Što želimo reći? Ništa. Samo konstatiramo. Priča je bjelosvjetska, nogomet je bez granica, čemu se odavna već teži.

Tomislav Ivić je napravio ime i prezime širom svijeta i može se reći i to kako nitko nije prorok u svojoj zemlji (nemo profeta in patria sua), pa Nikoličius iz Litve i Gustafsson kao bivši trener Norrkoppinga dobro kotiraju u Poljudu, usred brevijara, nogometne Biblije barba Luke Kaliterne.

Baš kao što Slaven Bilić i Ivan Leko propovijedaju nogomet u zemlji Konfucija.

I to nam ne pravi konfuziju. Ni najmanje.

Rekosmo, zanimljivo nam je uočiti kako su mnogi hajduci rasuti po svijetu, a među njima ima velikih faca koje su ostavile trag u Hajduku i kao nogometaši, ili su poput Vučevića bile sve: trener, šef škole, sportski direktor. Eno ga sad u Al Nassru, on je friško našao novi inozemni angažman.

igor tudor (Verona, trener, Italija)

Nedavno bio u Hajduku, a prije nanizao inozemne skalpove, pa se opet vratio Italiji, kao pomoćni trener Pirlu u Juventusu, da bi ga sad Verona pozvala u pomoć nakon što se nije usrećila sa Di Francescom.

ante miše (Al Arabi, trener, Kuvajt)

Pamtimo kako je bio serijski pobjednik s Hajdukom u HNL-u (2008/09), pa izbornik Turkmenistana, a sad serijski pobjeđuje u prvenstvu Kuvajta...

Saša bjelanović (Atalanta, skaut, Italija)

Bio je sportski direktor Hajduka i sad je dobio novi posao i to u Italiji koju poznaje kao svoj džep. Biti skaut Atalante koja postaje sve više europski značajan klub, zaslužuje da uđe i na ovu listu.

krešimir režić (Damac, trener, Saud. Arabija)

Najbolji primjer kako se kvaliteta može nametnuti i kroz mala vrata, uvjetno rečeno. Iz omladinskog pogona dobio je priliku vodit prvu momčad i zgrabio je. 

Goran Vučević (Al Nassr, tehnički direktor, Saudijska Arabija)

Nakon što je bio skaut Barcelone, visoko rangiran, čekao je nastavak angažmana, ali kad se to izjalovilo prihvatio je ponudu da u Saudijskoj Arabiji bude više od trenera.

Ivan Leko (Shanghai SIPG, trener, Kina)

Drugi priznat trener Hajdukove provenijencije, s njim je na primjer bivši trener vratara u Hajduku, Zadranin Tomislav Tumba Rogić. Leko u perspektivi slovi za trenera ‘bijelih’, prije ili kasnije...

Igor Štimac (Indija, izbornik) 

Prvak s Hajdukom 2005., lako pronalazi destinacije, bio je u iranskom Sepahanu, te u Kataru (Al Shahania), a već je dvije i pol godine na poziciji izbornika Indije...

Aljoša Asanović (Zambija, savjetnik reprezentacije)

U HNS-u je bio zadužen za dijasporu, a onda je dobio novi izazov u karijeri. U stožer Zambije su ga pozvali da bude koordinator svih selekcija, ali vodi računa i o prvom timu.

Ivan Jurić (Torino, trener, Italija)

Dugi niz godina u Italiji Jurić je ujedno i velika želja Hajduka, ali Jurić lakoćom niže ponude na Čizmi i može odabrati klub gdje će raditi. Nakon Genoe, uslijedio je uspjeh s Veronom što mu je otvorilo put u Torino.

Goran Sablić (Sarajevo, trener, BiH)

Kad je lani preuzeo B momčad Hajduka bio je pocrtan i kao potencijalni trener prve momčadi Hajduka. Budući da se uprava okrenula Jensu Gustafssonu, opet se otisnuo preko granice.

item - id = 1134925
related id = 0 -> 1134887
related id = 1 -> 1134816
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. listopad 2021 11:41