HajdukNOVI TRENER, NOVi sustav

Nema nabijanja, Hajduk prelazi na tiki-taku

Piše Slaven Alfirević
hajduk_treningn16-271118

Kako do pobjede protiv Rudeša, kakav je taktički plan Siniše Oreščanina? 

Najprije da se udomaćimo s aktualnim trenerom Hajduka, svi ga bliski zovu Siks, to mu je nadimak. I nije to lijevo krilo francuske reprezentacije, čupavi Didier Six, nego je nadimak od Siniša – Siks.

Oreščanin preferira impostaciju 4-3-1-2, sa dva špica, ne voli igru dugim loptama, teško da će sad stoperi Hajduka nabijati balun prema naprijed, “pa ćemo je tamo oduzimati”. Nego je Siks apsolutno sklon da lopta krene od golmana koji umije s njom igrati (plus za vratara Marina Ljubića, jako ga cijeni), onda preko zadnje linije da se gradi akcija, neka vrsta tiki-take.

Ne može se to preko noći usaditi, kako kaže, imali su tek tri i pol treninga.

Međutim. Budući da je presadio kompletan stručni stožer Hajduka B sa sobom (pomoćnik analitičar Goran Rosanda, pomoćnik Marijan Budimir, trener vratara Ivica Roguljić, kondicijski treneri Ivan Zorić rečeni Zoks, te Ante Jurić), Oreščanin kreće u misiju kao da će na klupi prve momčadi Hajduka odraditi kompletan dvogodišnji ugovor.

Nemojmo ga nipošto doživljavati kao privremeno rješenje, to bi bilo povijesno neodgovorno!
Preferirajući igru tiki-taka, možemo mu samo poželjeti da to ne bude kuku-lele.

Za reć’ pravo nije Siks izrijekom spominjao tiki-taka, ali je glorificirao posjed lopte kao postulat, a to je ono čime je Barcelona unatrag desetljeća “zarazila” nogometni svijet.

U središtu poimanja igre jest – lopta, a ne prostor.

Trener nema tremu pred debi, a i zašto bi je imao? Istina je da tek sa 46 godina debitira na sceni HNL-a, ali iza njega je naramak drugoligaških okršaja na kojima se stječe iskustvo. Ako je s druge strane Rudeš, pa nije to bau-bau. Vidjevši im bodovni konto, drugoligaška su selekcija. Nije mogao bolje poželjeti za vlastiti start.

Oreščanin je dao do znanja kako će se Hamza Barry i Ahmed Said pripremati tek za – Osijek, ne vodi ih na put, Barry se taman oporavio od ozljede, a Said je načet igrao i protiv Slaven Belupa. Oni su važni za gostovanje u Osijeku.

Probrao je Oreščanin njih 20, unutra je i vezni/krilo Emir Sahiti kao apsolutna novost, povukao je i zadnjeg veznog Darka Nejašmića koji je već nastupio u Vrapču u kupu (a sad nema požutjelog Stanka Jurića), za vršak napada konkurira i Ivan Delić kad nema Saida, a Franka Kovačevića nije ni poveo.
Michele Šego i Tonio Teklić nisu novost.

Ako ide laganim koracima u promjene, onda je logično da su na krilima Jairo i Gyurcso, a Ivanovski špic.
Ako će promijeniti igru u ono što preferira 4-3-1-2, onda su Jairo ili Caktaš na poziciji iza dva špica, a uz Ivanovskog drugi nominalni pravi špic bi mogao biti Delić.

Na poziciji zadnjeg veznog bi mogao osvanuti Nejašmić koji napreduje kroz B momčad, pitanje je gdje Oreščanin vidi Jradija.

- Dajte mi da budem malo diplomat, da ne govorim detaljno o svojim idejama. Ali puno se može unaprijedit naša igra – priča trener.

U Poljudu su, hvaleći Oreščanina, govorili kako “Hajduk B taktički bolje izgleda od barem polovice prvoligaša”, pa s aspekta “bijelih” nema nego da mu zaželimo sreću.

Jer, bodova kronično manjka.

 

#HAJDUK#RUDEš#MAXTV DERBI TJEDNA